Comeback του ΧΑ παρά τις διεθνείς πιέσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Comeback του ΧΑ παρά τις διεθνείς πιέσεις
Κατάφερε να αντέξει και να επιστρέψει το ΧΑ, με μοχλούς ΟΤΕ - ΕΤΕ. Κέρδη για Metlen, ΕΕΕ. Περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες Alpha, Πειραιώς, ΔΕΗ.

Με ενεργοποίηση αγοραστών και απορρόφηση της προσφοράς στις τράπεζες (πλην Eurobank που πιέστηκε λόγω και της αποκοπής μερίσματος) και τις μετοχές των ΟΤΕ, Metlen, ΕΕΕ να βγαίνουν μπροστά το ΧΑ κατάφερε να μαζέψει το μεγαλύτερος μέρος των απωλειών και να ισορροπήσει πάνω από τις 1.460 μονάδες.

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο του γρήγορου χρήματος δεχόμενες αφυκτικές πιέσεις αρχικώς αλλά το τακτικό μάζεμα ξένων και η μεγαλύτερη κινητοποίηση ξένων παικτών από Λονδίνο και Αμερική έφεραν την ΕΤΕ όχι απλώς να βγεί από το φάσμα πιέσεων αλλά να ενισχυθεί και κατά 0,98%, ενώ οι απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Επιθετικές αγορές βγήκαν στον ΟΤΕ, ενώ ελαφρώς υψηλότερα κινήθηκαν Metlen, EEE και Viohalco, με την πρώτη εκ του γκρουπ να παίρνει ώθηση και από τα θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σταθερά σε τροχιά διεθνοποίησης και ανάπτυξης παραμένει η Metlen, πετυχαίνοντας ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου. Eιδικότερα, η εισηγμένη σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τόνισε πως τα καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 282 εκατ. ευρώ έναντι 268 εκατ. ευρώ το A’ εξάμηνο του 2023, που ισοδυναμεί με αύξηση 5%. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,04 ευρώ έναντι 1,94 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο Κύκλος Εργασιών άγγιξε τα 2,482 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 2,516 δισ. ευρώ το A’ εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 474 εκατ. ευρώ που συνεπάγεται με άλμα 8% έναντι 437 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.

Επιστρέφοντας στις αγορές, ο φόβος προήλθε από το sell off στη Wall Street με εκτίναξη της μεταβλητότητας και τον κλάδο τεχνολογίας να βουλιάζει, με τις πιέσεις στο κλάδο να συνεχίζονται και σήμερα. Κάτι τα πιο αδύναμα αποτελέσματα από Tesla κυρίως αλλά και από εταιρείες τεχνολογίας, κάτι η ανάγκη αποφόρτισης από το μεγάλο ράλι έφεραν οδήγησαν σε αυτή την απότομη και βίαιη διόρθωση.

Ίσως και να χρειαζόνταν μια τέτοια βίαιη πτώση, ώστε να δημιουργηθεί και το απαραίτητο κλίμα φόβου επιφυλακτικότητας, αλλά και να δημιουργηθούν ελκυστικά σημεία εισόδου για την εκκίνηση ενός νέου ράλι.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «η Wall Street «θυμήθηκε» χθες Τετάρτη τι σημαίνει βαθιά πτωτική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους περί «παραφουσκωμένων» αποτιμήσεων και προσδοκιών στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ασφαλώς, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν άγεται και φέρεται από τον εγχώριο τεχνολογικό κλάδο σε όρους κεφαλαιοποίησης και ειδησεογραφίας, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στις βίαιες μεταστροφές του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των κωδικών λιανικής παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η «ρηχότητα» της Αγοράς μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να «πάνε ταμείο» μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών.

Βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή μερισμάτων-ρεκόρ έχει τεχνικώς «αφαιρέσει» αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Αυτό συνεπάγεται ότι ο «δείκτης-βιτρίνα» του ΧΑ θα μπορούσε να έχει ήδη υπερκεράσει εκ νέου το συγκεκριμένο ορόσημο, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την ψυχολογία των επαγγελματιών και των ιδιωτών επενδυτών αλλά και για τα διαγραμματικά «σινιάλα» ανοδικής διάσπασης (breakouts).

Στον αντίποδα, η αισιόδοξη σχολή σκέψης επισημαίνει ότι η απουσία ευρείας συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑ σημαίνει πως αυτό δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση «ολικής υπερθέρμανσης» και άρα το ελληνικό δομικό ράλι δεν μπορεί να θεωρείται «ξοφλημένο».

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου “comeback” των συστημικών Τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής Οικονομίας από τους ξένους Οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης που θα μπορέσει να «πάρει πάνω του» την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου» καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Όπως και να έχει, στην τρέχουσα απαιτητική συγκυρία συνιστάται επενδυτική νουνέχεια. Διαγραμματικά, ο ΓΔ έχει σημαντικές στηρίξεις στις 1.438 και 1.400 μονάδες, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1.487 και 1.500 αντίστοιχα.

Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις στο ΧΑ, καθώς σήμα υπήρξε η αποκοπή μερίσματος της Eurobank, Alpha Bank αύριο και τη Δευτέρα η Εθνική. Παράλληλα, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάνε δυναμικά οι τράπεζες τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι και στα όρια των 1.450 μονάδων, υπό το βάρος των τραπεζών, προτού επιστρέψει στις 1.463,82 με πτώση 0,20% και τζίρο 96,02 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το ήμισυ του τζίρου πραγματοποιήθηκε στις τράπεζες, με την Πειραιώς να ηγείται με 16,65 εκατ. τζίρο.

Στις τράπεζες από τις 1.280 μονάδες επέστρεψε ο ΔΤΡ, με τη EUrobank να καταγράφει απώλειες 5,53% στα 2,05 ευρώ, και τις ΠΕΙΡ - ΑΛΦΑ να περιορίζουν τις βαριές αρχικές απώλειες μόλις στο 0,24%. Επάνοδος της Εθνικής με κέρδη 0,98% στα 8,432 ευρώ.

Ράλι 3,44% για τον ΟΤΕ στα 14,72 ευρώ που αποτελούν υψηλά 52 εβδομ. με τζίρο που ξεπέρασε τα 7,5 εκατ. Κέρδη 0,56% για Metlen και 0,48% για ΕΕΕ στα 33,30 ευρώ επίσης σε υψηλά 52 εβδομ.

Κέρδη 0,85% για ΒΙΟ και 0,21% για Cenergy. Περιόρισε σημαντικά τις απώλειες η ΔΕΗ στο 0,26% και στα 11,50 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο -0,27% και τη ΜΟΗ στο -0,43%.

Εξίσου περιορισμένες απώλειες για ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυλωνάς: Έτος ορόσημο το 2023 για την Εθνική Τράπεζα – Μέρισμα 332 εκατ. ευρώ στους μετόχους, νέα δάνεια 7 δισ. ετησίως την τελευταία 3ετία

Jefferies: Συνεχίζει δυναμικά η Εθνική - Αυξάνει στα 10,40 ευρώ την τιμή στόχο

Attica Bank: Στα μέσα Σεπτεμβρίου η συγχώνευση με Παγκρήτια – Άμεσα τα αιτήματα για την ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider