Jefferies: Συνεχίζει δυναμικά η Εθνική - Αυξάνει στα 10,40 ευρώ την τιμή στόχο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: Συνεχίζει δυναμικά η Εθνική - Αυξάνει στα 10,40 ευρώ την τιμή στόχο
Ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για την Εθνική Τράπεζα αναμένει η Jefferies, που υπό τη διατήρηση της σύστασης «buy» αυξάνει εκ νέου και οριακά την τιμή στόχο στα 10,40 ευρώ (η Εθνική αποτελεί την κορυφαία επιλογή του οίκου).

Ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για την Εθνική Τράπεζα αναμένει η Jefferies (σύντομο preview στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου - 1η Αυγούστου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης), που υπό τη διατήρηση της σύστασης «buy» αυξάνει εκ νέου και οριακά την τιμή στόχο στα 10,40 ευρώ (από 10,35 ευρώ - η Εθνική αποτελεί την κορυφαία επιλογή του οίκου).

Ο αρμόδιος αναλυτής του αμερικανικού οίκου εκτιμά πως ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, βάσει οργανικής κερδοφορίας (core ROTE) θα φτάσει στο 17%, με μια ήπια υποχώρηση σε τριμηνιαία βάση στα καθαρά έσοδα από τόκους, περαιτέρω δυναμική στο σκέλος των προμηθειών, συγκράτηση του κόστους και απομειώσεις σε παρόμοια επίπεδα με του πρώτου τριμήνου.

Αναλυτικότερα, αναμένει μια υποχώρηση κατά 4% των καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς γίνεται πιο ορατός ο αντίκτυπος της μείωσης των επιτοκίων και του κόστους του hedging που ουσιαστικά αντισταθμίζει τα θετικά οφέλη από τα χαμηλότερα spreads στις καταθέσεις και την πιστωτική επέκταση.

Ωστόσο, η θετική δυναμική των προμηθειών θα συνεχιστεί τόσο στο σκέλος της λιανικής όσο και στο corporate, με συνεχή ισχυρή δυναμική από το investment banking.

Παράλληλα, η Jefferies αναμένει σταθερότητα σε επίπεδο κόστους σε τριμηνιαία βάση και ελαφρώς υψηλότερη κίνηση σε ετήσια βάση, με το δείκτη κόστους προς έσοδα για φέτος να εκτιμάται πως θα φτάσει στο 33% έναντι καθοδήγησης της διοίκησης για επίπεδα χαμηλότερα του 35%.

Επίσης, το κόστος κινδύνου αναμένεται να μεγάλο βαθμό να παραμείνει αμετάβλητο στις 60 μονάδες βάσης.

Η Jefferies εκτιμά επίσης πως ο δείκτης CET1 θα μειωθεί στο 18,5%, ή κατά 10 μονάδες βάσης, με την οργανική παραγωγή κεφαλαίου να αντισταθμίζεται από υψηλότερα RWA με υψηλότερες εκταμιεύσεις κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Άλλωστε, η διοίκηση στο προηγούμενο τρίμηνο είχε σχολιάσει πως τα εγκεκριμένα αλλά μη εκταμιευμένα επιχειρηματικά δάνεια, πέραν των εκταμιεύσεων του Απριλίου που ανήλθαν σε 850 εκατ. ευρώ, ανέρχονται σε 2,9 δισ., θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου πιστωτικής επέκτασης για το 2024 ανάλογη αυτής του 2023.

Ο οίκος προβαίνεις σε κάποιες οριακές αλλαγές για τα κέρδη ανά μετοχή (στα 1,34 ευρώ (από 1,33 ευρώ) - 1,31 ευρώ το 2025 και στα 1,35 το 2026) αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 10,40 ευρώ, διατηρώντας την αξιολόγηση «buy» και την Εθνική Τράπεζα ως την κορυφαία επιλογή του μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Ως προς τις διανομές μερισμάτων αναμένει 0,47 ευρώ ανά μετοχή για τη φετινή χρήση και 0,66 για την επόμενη (οριακή αύξηση από τις προηγούμενες εκτιμήσεις) και 0,68 για τη χρήση του 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider