Μυλωνάς: Έτος ορόσημο το 2023 για την Εθνική Τράπεζα – Μέρισμα 332 εκατ. ευρώ στους μετόχους, νέα δάνεια 7 δισ. ετησίως την τελευταία 3ετία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυλωνάς: Έτος ορόσημο το 2023 για την Εθνική Τράπεζα – Μέρισμα 332 εκατ. ευρώ στους μετόχους, νέα δάνεια 7 δισ. ετησίως την τελευταία 3ετία
Στις εντυπωσιακές επιδόσεις της ΕΤΕ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης. Μεταξύ των καλύτερων τραπεζών πανευρωπαϊκά η ΕΤΕ. Η 1η Τράπεζα επιλογής για τον Πελάτη, πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας και πρωτοπόρος σε επενδύσεις στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό. Επόπτης, μέτοχοι, οίκοι αξιολόγησης, πελάτες και κοινωνία αναγνωρίζουν την πρόοδο της τελευταίας 5ετίας.

Έτος ορόσημο για την Εθνική Τράπεζα, στο οποίο υπήρξε ευρεία αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλε η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας την τελευταία πενταετία για την αλλαγή εικόνας της Τράπεζας, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, χαρακτήρισε το 2023 ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας.

Στις εντυπωσιακές επιδόσεις της ΕΤΕ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι η ΕΤΕ πέτυχε την 5η καλύτερη επίδοση, μεταξύ 109 συστημικών τραπεζών, στα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ, ήταν η πρώτη ελληνική Τράπεζα που έλαβε την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody΄s και μάλιστα βαθμολογήθηκε ένα σκαλοπάτι υψηλότερα από το ελληνικό αξιόχρεο, και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες τράπεζες στην ΕΕ (και από τις καλύτερες διεθνώς σε επίπεδο ψηφιοποίησης), συμμετέχοντας ενεργά στις διεργασίες για θέματα ευρωπαϊκού τραπεζικού ενδιαφέροντος. Τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τόνισαν ότι η ΕΤΕ γίνεται η 1η Τράπεζα επιλογής για τον Πελάτη, πυλώνας ανάπτυξης και καινοτομίας και πρωτοπόρος σε επενδύσεις στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Μυλωνάς προέβλεψε ένα σταθερό πολιτικό και μακροοικονομικό μέλλον για την οικονομία και την Εθνική Τράπεζα, με τα αποτελέσματά της να συνεχίσουν να είναι πολύ ικανοποιητικά και να υπάρχει υγιής ανάπτυξη που θα ενισχύσει την ζήτηση για νέα δάνεια. Όπως είπε, η ΕΤΕ έχει εκταμιεύσει νέα δάνεια 7 δισ. ευρώ ετησίως τα τελευταία 3 χρόνια, στις επιχειρηματικές χορηγήσεις υπάρχει καθαρή ροή πιστώσεων για 7ο συνεχές τρίμηνο, ενώ η ζήτηση ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα, με άνοδο στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων.

Αναφερόμενος την αναγνώριση των επιτευγμάτων της ΕΤΕ που σηματοδοτήθηκαν από το πρόσφατο rebranding της Τράπεζας, o CEO Παύλος Μυλωνάς επεσήμανε την αναγνώριση από τους μετόχους, με ορόσημο την επιτυχημένη διάθεση του 22% των μετοχών της ΕΤΕ τον περασμένο Νοέμβριο. Πάνω από 80% των μετοχών απορροφήθηκε από ξένους επενδυτές και τα 2/3 αυτών μακροπρόθεσμοι, ενώ η «ψήφος εμπιστοσύνης» των επενδυτών διατηρήθηκε με άνοδο της μετοχής της ΕΤΕ και μετά το placement. O κ. Μυλωνάς είπε ότι οι μέτοχοι αξιολόγησαν πολύ θετικά την αξιοπιστία της ΕΤΕ στην εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και στην υλοποίηση του προγράμματος μετασχηματισμού, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό (Core Banking System, επενδύσεις στην τεχνολογία για ψηφιακές υπηρεσίες).

Επισημαίνοντας την αναγνώριση των επιτευγμάτων της ΕΤΕ από πλευράς επόπτη, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι αποτυπώνεται στην έγκριση για τη διανομή μερίσματος, στο 30% των καθαρών κερδών του 2023, αλλά και στη μείωση των ελάχιστων απαιτούμενων κεφαλαίων. Η ΕΤΕ θα μοιράσει στους μετόχους μέρισμα 332 εκατ. ευρώ από καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ το 2023, δηλαδή 0,36 ευρώ ανά μετοχή, που συνιστά μερισματική απόδοση περίπου 4,5% με σημερινές τιμές μετοχής. Η ημερομηνία αποκοπής στο δικαίωμα για μέρισμα θα είναι η Δευτέρα 29 Ιουλίου και η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, ο επόπτης αναγνώρισε την υγιή οργανική κερδοφορία της ΕΤΕ, την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια (CET1 στο 18,4%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη), την επίσης υψηλή ρευστότητα (ομοίως ο δείκτης υψηλότερος των ευρωπαϊκών τραπεζών), τον καθαρό ισολογισμό με δείκτη NPE στο 3,5% και την πλήρη αποπληρωμή της παροχής έκτακτης ρευστότητας (TLTRO).

Τόσο ο CEO, όσο και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας επεσήμαναν ότι η μακροπρόθεσμη πορεία της ΕΤΕ εξαρτάται από την εμπειρία του Πελάτη, ο οποίος τίθεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Διοίκησης της ΕΤΕ. Αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι το 98% των συναλλαγών γίνεται πλέον από ψηφιακά κανάλια (το 60% από κινητό και Internet), ενώ οι τραπεζικοί σύμβουλοι (RMs) έχουν αποκτήσει νέες συμβουλευτικές δεξιότητες.

Αναφέρθηκαν επίσης η έμφαση της ΕΤΕ στην ανάπτυξη και επιβράβευση του ανθρώπινου δυναμικού και στη διαμόρφωση του βέλτιστου εργασιακού περιβάλλοντος, η έμφαση στη βιωσιμότητα (η ΕΤΕ είναι η 1η Τράπεζα σε χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ) και το ευρύ έργο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Στα μέσα Σεπτεμβρίου η συγχώνευση με Παγκρήτια – Άμεσα τα αιτήματα για την ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

Τράπεζες: «Έτη φωτός» μακριά από την κρίση του 2015 – Επιστροφή στο μέρισμα και αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους 

Καραβίας: Ιστορική στιγμή η επιστροφή στο μέρισμα – Ισχυρές οι προοπτικές της Eurobank, πήρε ήδη επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's

gazzetta
gazzetta reader insider insider