Χρηματιστήριο: Αναζητεί σταθερότητα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αναζητεί σταθερότητα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον
Η μεταβλητότητα χτυπάει κόκκινο απωθώντας μερίδα επενδυτών από τις αγορές και το ΧΑ. Επιζητά σταθερότητα η Λ. Αθηνών.

Κατάφερε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων το Χρηματιστήριο στη χθεσινή συνεδρίαση, με τις τράπεζες (πλην Eurobank λόγω αποκοπής μερίσματος) να τραβάνε την προσφορά που έβγαινε.

Η Εθνική από το σχεδόν -1,8% γύρισε θετικά και το γκρουπ Alpha - Πειραιώς επίσης από το -2% περίπου περιορίσαν τις απώλειες στο -0,24%. Μπροστά βγήκε ο βαρύς τίτλος του ΟΤΕ που πάτησε γκάζι και θωράκισε την αγορά από μια ισχυρή διολίσθηση.

Σειρά στις αποκοπές μερισμάτων αλλά σε μικρότερη κλίμακα παίρνει η Alpha Bank, ενώ τη Δευτέρα σειρά έχει η Εθνική Τράπεζα. Τα τραπεζικά αποτελέσματα ξεκινούν την Τετάρτη με την Πειραιώς και τη Eurobank και ακολουθούν Εθνική και Alpha.

Στα χθεσινά της Wall Street, ο Dow Jones έδωσε το έναυσμα της αντεπίθεσης των long, αλλά o S&P 500 λύγισε ξανά υποχωρώντας για 6/7 τελευταίες συνεδριάσεις.

Οι μετοχές αρχικά προσέβλεπαν σε μια αξιοπρεπή ανάκαμψη, αλλά κατρακύλησαν αργότερα καθώς το rotation trade και η συνέχιση αποχώρησης από τα τεχνολογικά mega cap επικράτησε ξανά. Οι Mag-7 (-1,06% χθες) έχουν πλέον υποχωρήσει κατά σχεδόν 13% από το υψηλό ρεκόρ του στις 10 Ιουλίου, με τον δείκτη Russell 2000 (+1,26%) να τον ξεπερνά κατά ένα αξιοσημείωτο 24% στο ίδιο διάστημα.

Τα ομόλογα έκαναν ράλι μετά τις ανακοινώσεις για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία έδειξε ότι η ανάπτυξη έτρεχε με ετήσιο +2,8% το δεύτερο τρίμηνο (έναντι +2% που αναμένονταν), από +1,4% το πρώτο τρίμηνο. Αυτό απομάκρυνε τους φόβους των τελευταίων ημερών, ότι η οικονομία των ΗΠΑ επρόκειτο να υποχωρήσει απότομα και ότι η Fed έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα για να το αποτρέψει.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «η Wall Street «θυμήθηκε» χθες Τετάρτη τι σημαίνει βαθιά πτωτική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους περί «παραφουσκωμένων» αποτιμήσεων και προσδοκιών στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ασφαλώς, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν άγεται και φέρεται από τον εγχώριο τεχνολογικό κλάδο σε όρους κεφαλαιοποίησης και ειδησεογραφίας, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στις βίαιες μεταστροφές του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των κωδικών λιανικής παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η «ρηχότητα» της Αγοράς μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να «πάνε ταμείο» μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών.

Βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή μερισμάτων-ρεκόρ έχει τεχνικώς «αφαιρέσει» αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Αυτό συνεπάγεται ότι ο «δείκτης-βιτρίνα» του ΧΑ θα μπορούσε να έχει ήδη υπερκεράσει εκ νέου το συγκεκριμένο ορόσημο, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την ψυχολογία των επαγγελματιών και των ιδιωτών επενδυτών αλλά και για τα διαγραμματικά «σινιάλα» ανοδικής διάσπασης (breakouts).

Στον αντίποδα, η αισιόδοξη σχολή σκέψης επισημαίνει ότι η απουσία ευρείας συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑ σημαίνει πως αυτό δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση «ολικής υπερθέρμανσης» και άρα το ελληνικό δομικό ράλι δεν μπορεί να θεωρείται «ξοφλημένο».

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου “comeback” των συστημικών Τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής Οικονομίας από τους ξένους Οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης που θα μπορέσει να «πάρει πάνω του» την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου» καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΤΚΑ: Τι συνεισφέρουν υποδομές και παραχωρήσεις στον όμιλο Metlen – Τα EBITDA και οι προοπτικές

Τράπεζες: Μειώνουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές  

Φορολογικές δηλώσεις: Νέα ευκαιρία για διορθώσεις και τροποποιητικές - Τι ισχύει για την έκπτωση 3%

gazzetta
gazzetta reader insider insider