Τράπεζες: Μειώνουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές  

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μειώνουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές  
Πληρωμή με κάρτα σε POS / Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock
Η Τρ. Πειραιώς μηδενίζει την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης Τράπεζας από ιδιώτη, ενώ μειώνει στο 50% το τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS Payments για επαγγελματική χρήση. Από 2 Αυγούστου οι χαμηλότερες ή μηδενικές χρεώσεις από τη Eurobank.

Σε μειώσεις των χρεώσεών τους σε τραπεζικές συναλλαγές, αναπροσαρμόζοντας την πολιτική των προμηθειών τους ανταποκρινόμενες στις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρήσεων, προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες. Ήδη, η Attica Bank, δίνοντας το στίγμα του πόσο θα ενισχύσει τον τραπεζικό ανταγωνισμό ως ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας, έχει ανακοινώσει μηδενικές προμήθειες μέχρι 31/12/2024 στις υπηρεσίες του IRIS Payments.

Χθες, προκειμένου να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε αφενός, σε νέα μείωση κατά 50% στο τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS Payments για επαγγελματική χρήση, με στόχο να ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να διευκολύνει περαιτέρω την αποδοχή άμεσων πληρωμών από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Αφετέρου, για την περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας στις τραπεζικές υπηρεσίες της, η Τράπεζα αποφάσισε να μηδενίσει την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης Τράπεζας από ιδιώτη μέσω Phone Banking. Σήμερα, η προμήθεια και στις δύο κατηγορίες συναλλαγών ανέρχεται σε 6 ευρώ.

Της πρωτοβουλίας της Τράπεζας Πειραιώς είχε προηγηθεί στις 15 Ιουλίου η κίνηση της Eurobank, η οποία εμπλούτισε με επιπλέον συναλλαγές τα πακέτα του προγράμματός της My Advantage, καλύπτοντας ευρύτερα τις ανάγκες των πελατών της, ώστε να εξοικονομούν χρήματα εκτελώντας τις καθημερινές τους συναλλαγές. Έτσι, η Τράπεζα θα παρέχει από τις 2 Αυγούστου διευρυμένες επιλογές με ακόμη περισσότερες συναλλαγές σε όλα τα πακέτα, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος συναλλαγών στην καθημερινότητα του πελάτη δωρεάν ή με χαμηλότερη επιβάρυνση από ότι εάν εκτελούσε κάθε συναλλαγή ξεχωριστά με την αντίστοιχη χρέωση.

Ενδεικτικά, μέσω του βασικού πακέτου Eurobank My Blue Advantage, το οποίο διατίθεται δωρεάν σε όλους όσους έχουν επιλέξει την Eurobank ως την τράπεζα στην οποία διατηρούν λογαριασμούς και συναλλάσσονται για τις βασικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις, παρέχονται χωρίς καμία χρέωση λογαριασμός και χρεωστική κάρτα, δωρεάν απεριόριστες πάγιες εντολές για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών (από μία προηγουμένως), δωρεάν μεταφορές (αποστολές και λήψη χρημάτων) έως 500 ευρώ ημερησίως, από το Eurobank Mobile App μέσω της Υπηρεσίας IRIS Payments, δωρεάν έκδοση και πενταετής ανανέωση χρεωστικής κάρτας για ιδιώτες Debit Mastercard ή Personal Banking Debit Visa (για πελάτες εκτός πακέτου ισχύει χρέωση), δωρεάν επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω κλοπής ή και φθοράς (με χρέωση, πριν την ένταξη στο πακέτο), δωρεάν έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας (Prepaid Card / ePrepaid) (με χρέωση, πριν την ένταξη στο πακέτο), λοιπές υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα, καθημερινή επιβράβευση μέσω του προγράμματος €πιστροφή και επιπλέον προνόμια σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το πακέτο Eurobank Μy Βlue Αdvantage προσφέρεται δωρεάν σε πελάτες που έχουν επιλέξει τη Eurobank ως βασική τράπεζα συνεργασίας (Κύρια Τράπεζα).

Δηλαδή σε πελάτες που:
- Λαμβάνουν τη μισθοδοσία ή τη σύνταξή τους στην Eurobank
- Διαθέτουν συνολική καταθετική και επενδυτική θέση μεγαλύτερη ή ίση με 10.000 ευρώ τον εκάστοτε μήνα
- Είναι πελάτες της Υπηρεσίας Personal ή Private Banking
Για τους υπόλοιπους πελάτες το κόστος του Eurobank My Blue Advantage ανέρχεται σε 0,60 ευρώ/μήνα.

Τις κινήσεις Eurobank και Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι κινήσεις των τραπεζών στο μέτωπο των χρεώσεων έρχονται μετά τις επαφές για το θέμα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στις 25 Ιουνίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και αναγνωρίζοντας την προθυμία των τραπεζών να ανταποκρίνονται στην ανάγκη χαμηλότερων χρεώσεων, όπως το έπραξαν και για τις συναλλαγές με POS, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει ότι η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία. Κάλεσε δε τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση. Ακολούθησε συνάντηση του Υπουργού με τους τραπεζίτες στις 8 Ιουλίου που δεν ανακοινώθηκε.

Σημειώνεται, πάντως, ότι όπως είχε αναδείξει ρεπορτάζ του insider.gr, οι χρεώσεις των συναλλαγών που επιβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ φθηνότερες σε σχέση με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης, με εξαίρεση τα εμβάσματα. Βεβαίως, ισχύει ότι οι μισθοί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους αντίστοιχους στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η εποπτεία και οι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι αντίστοιχες με τις ευρωπαϊκές καθώς είναι γνωστό ότι πανευρωπαϊκά από το 2013 η ευρωπαϊκή εποπτεία είναι μία και ενιαία (οι απαιτήσεις της ΕΚΤ για κεφάλαια, κερδοφορία και στόχους είναι ίδιες για όλες τις τράπεζες). Σημειώνεται δε, ότι τα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία του SSM για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν σημαντική υστέρηση των ελληνικών τραπεζών στα έσοδα από προμήθειες. Ειδικότερα, τα έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό στα συνολικά λειτουργικά έσοδα ανέρχονται σε 28% για τα 109 ευρωπαϊκά συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, έναντι 16,3% για τα 4 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυλωνάς: Έτος ορόσημο το 2023 για την Εθνική Τράπεζα – Μέρισμα 332 εκατ. ευρώ στους μετόχους, νέα δάνεια 7 δισ. ετησίως την τελευταία 3ετία

Πανηγυρική Εθνική - Χάθηκε το νόημα στα social media - Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider