Τελευταία Ενημέρωση 19.00
Πτώση άνω του 3% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να ζητήσει προσωρινή αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου 18,4 λεπτών το γαλόνι στη βενζίνη, σε μια προσπάθεια να μειώσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.
Το αμερικανικό αργό WTI καταγράφει πτώση 3,3% στα 105,81 δολάρια, ενώ το Brent υποχωρεί 3% στα 111,2 δολάρια.
Η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πίεση στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να βοηθήσουν στην ελάφρυνση του κόστους για τους οδηγούς κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και στο πλαίσιο αυτό επτά εταιρείες πετρελαίου πρόκειται να συναντήσουν τον Μπάιντεν την Πέμπτη και να τεθεί επί τάπητος το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής εν μέσω των υψηλών κερδών που καταγράφει ο κλάδος.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει σήμερα από το Κογκρέσο να αναστείλει για τρεις μήνες έναν ομοσπονδιακό φόρο στη βενζίνη, η τιμή της οποίας έχει αυξηθεί ραγδαία προκαλώντας την αντίδραση των πολιτών.
«Ακόμη και οι έμποροι πετρελαίου αναγνώρισαν ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και, επομένως, οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης θα οδηγούσαν σε μια πιο επιθετική πολιτική από την Fed που πιέζει τα επιτόκια υψηλότερα και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα γίνει όλο και πιο δημιουργική στο πολιτικό και δημοσιονομικό μέτωπο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων συνεργάτης της SPI Asset Management.
Tι λέει η αγορά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Μάικλ Γουίρθ, ωστόσο, την Τρίτη, δήλωσε ότι η κριτική στη βιομηχανία πετρελαίου δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.
«Αυτές οι ενέργειες δεν είναι επωφελείς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε σε επιστολή που απευθυνόταν στον Μπάιντεν.
Παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, η ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης στα προ-Covid επίπεδα και η προσφορά δεν ακολουθεί την αύξηση της ζήτησης, διατηρώντας την αγορά σφιχτή, όπως επισήμαναν οι Vitol και η Exxon Mobil αυτή την εβδομάδα.
Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία —την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση»— δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι ο εφοδιασμός θα καταστεί απλώς πιο σφιχτός.