Κάτω από την πλήρη ισοτιμία με το δολάρια κινείται την Πέμπτη το ευρώ, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το νόμισμα των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2002.
Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) το ευρώ έχανε 0,77%, με την ισοτιμία στο 1 ευρώ ανά 0,9982 σεντ του δολαρίου.
Ανησυχία από την Ιταλία και την ενεργειακή κρίση
Οι νέες απώλειες για το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης σημειώνονται καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του, οδηγώντας σε πολιτική αβεβαιότητα την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Νωρίτερα η η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από το σώμα της άνω Βουλής της Ιταλίας, αλλά το συγκυβερνών κόμμα των 5 Αστέρων υπό τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, απείχε από την ψηφοφορία θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκεια του για τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Ρώμη απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Το απόγευμα της Πέμπτης ο Ντράγκι θα συναντηθεί τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στον οποίο αναμένεται να καταθέσει την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της χώρας.
Εξάλλου, δυσοίωνα μηνύματα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ανακοίνωσε η Κομισιόν, κατά την παρουσίαση των θερινών εκτιμήσεων της.
Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε επίπεδο ΕΕ προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2022 και κατά 1,5% το 2023. Σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2022 και πιο ήπια αύξηση κατά 1,4% το 2023.
Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (εναρμονισμένος) εκτιμάται πως θα αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά το 2022, με άνοδο κατά 7,6% στην Ευρωζώνη και κατά 8,3% στην ΕΕ. Αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023 με άνοδο 4% και 4,6%, αντίστοιχα.