Και όμως κατάφερε να τραβήξει διαφορετική γραμμή το Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση έναντι των απωλειών που καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διασπώντας αλλά μη καταφέρνοντας να διατηρηθεί πάνω από τις 900 μονάδες. Αυτό οφείλεται κυρίως στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που πραγματοποιήθηκαν στις δημοπρασίες.
Από την άλλη, ο Αύγουστος συγκαταλέγεται στους θετικούς μήνες για το Χρηματιστήριο, καθώς οι απώλειες από τις αρχές του έτους έχουν διαγραφεί και τα μηνιαία κέρδη ξεπερνούν το 5,6% σε επίπεδο Δείκτη και αγοράς. Φυσικά, με στρατηγικές stock picking τα κέρδη αυξάνονται όπως στους τραπεζικούς τίτλους και σε αρκετά blue chips.
Επιπλέον, τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και των τραπεζών προσφέρουν ακόμη ώθηση στους αγοραστές να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα από τις 900 μονάδες, έχοντας ωστόσο πάντα κατά νου το profit taking καθώς το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στη συγκεκριμένη χρονική φάση μοιάζει ιδιαίτερα εύθραυστο.
Σημείο κατατεθέν της πορείας της εγχώριας αγοράς οι τράπεζες, που υπεραποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών σε αυτό το σημείο και φαίνεται να έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου.
Ενδεικτικό είναι πως η HSBC προέβη άμεσα σε αύξηση των τιμών - στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος ορίζεται στα 1,45 ευρώ από 1,25 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 1,65 ευρώ από 1,45 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,55 ευρώ από 4,15 ευρώ που είχε θέσει η HSBC και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,70 ευρώ από 1,95 ευρώ προηγουμένως.
«Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μας εξέπληξαν με την ισχυρότερη αύξηση των δανειοδοτήσεων, το ταχύτερο repricing των τίτλων στα βιβλία τους και τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες του δευτέρου τριμήνου», αναφέρει μάλιστα ο Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται για την ώρα αρκετά ανθεκτική κόντρα σε αρκετές αντιξοότητες. Συγκεκριμένα, «έκρηξη» ανόδου σημείωσαν οι ταξιδιωτικές αφίξεις και εισπράξεις στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2022, με τις τελευταίες να ξεπερνούν τα επίπεδα που είχαν το 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού, επιβεβαιώνοντας τη θετική πορεία που έχει ο κλάδος του ελληνικού τουρισμού για το τρέχον έτος.
Από τη μεριά του, ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε μιλώντας στο Bloomberg, πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 πιθανότατα θα ξεπεράσει την τρέχουσα πρόβλεψη της κυβέρνησης χάρη στην καλύτερη της αναμενόμενης απόδοση του τουρισμού.
Ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα λίγο συντηρητική στην πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο «πιστεύουμε ότι τελικά θα υπερβεί την επίσημη πρόβλεψή μας για το 2022».
Αυτά τα δεδομένα αποκωδικοποιούνται από τους επενδυτές και προσμετρώνται θετικά. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 899,16 μονάδες με τον τζίρο στα 84,56 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο λόγω και της λήξης της σειράς στα συμβόλαια Αυγούστου.
Ο δείκτης FTSE 25 σημείωσε ήπια άνοδο 0,11% στις 2.177 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατέγραψε κέρδη 0,14% στις 595,10 μονάδες. Στις τράπεζες, η Πειραιώς υπεραπέδωσε εκ νέου με κέρδη 1,89% στα 1,135 ευρώ, ενώ ήπιες απώλειες κατέγραψαν η ΕΤΕ (-0,20%) και η Alpha Bank (-0,02%) με τη Eurobank να κλείνει αμετάβλητη.
Στα blue chips και στο μεγαλύτερος μέρος αυτών καταγράφηκε ήπια κατοχύρωση κερδών χωρίς να διακινδυνεύονται κρίσιμες στηρίξεις.
Έτσι, με απώλειες μικρότερες του 1% έκλεισαν ElvalHalcor, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos και ΔΕΗ ενώ οριακές μεταβολές καταγράφηκαν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo.
Στο -2% έκλεισε η μετοχή της Ελλάκτωρ φτάνοντας έτσι στα 1,772 ευρώ. Υπεραπέδωσαν τα δύο δυλιστήρια με κέρδη 1,7% για τα ΕΛΠΕ στα 6,57 ευρώ και 2,68% για τη Motor Oil, ενώ τα 25 ευρώ αρχίζει να βλέπει η Coca Cola.