Άνοδος για το πετρέλαιο παρά τους φόβους για ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο παρά τους φόβους για ύφεση
Tο αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 93,37 δολάρια και το Brent στα 101,01 δολάρια.

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο τη Δευτέρα καθώς η αγορά σταθμίζει την αβέβαιη προσφορά έναντι των δεσμεύσεων από κορυφαίες κεντρικές τράπεζες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (12:30 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 93,37 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,33% και το Brent στα 101,01 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,21% ενώ διεθνείς αναλυτές θεωρούν πιθανή και περαιτέρω άνοδο.

Η Goldman Sachs ανέφερε σε σχετικό σημείωμα ότι το αργό πετρέλαιο έχει περιθώρια να κινηθεί υψηλότερα, ειδικά λόγω ελλείψεων σε άλλους ενεργειακούς πόρους συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.

Παρά τις ανοδικές κινήσεις του Brent, παραμένουν οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αυστηροποιήσουν επιθετικά την πολιτική τους, πλήττοντας την κατανάλωση. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε την ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια, ενώ κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι υπάρχουν λίγες επιλογές.

«Παρά το γεγονός ότι οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες τροφοδοτούν υψηλότερα επιτόκια και μια ήπια οικονομική προοπτική, το πετρέλαιο συνεχίζει να παρουσιάζει ανοδική πορεία καθώς τα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς διατηρούν το κλίμα ανοδικό», δήλωσε ο James Whistler, διευθύνων σύμβουλος της Vanir Global Markets Pte στη Σιγκαπούρη. «Υπάρχει δυναμική για μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, με το Κονγκό και τη Λιβύη να υποστηρίζουν τις απόψεις της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Καζακστάν έχει συνεχή προβλήματα εφοδιασμού».

Στη Λιβύη, οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα άφησαν τουλάχιστον 23 νεκρούς, πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω αναταραχή στο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, κάτι το οποίο μπορεί να θέσει ξανά σε κίνδυνο τις αποστολές πετρελαίου, τη στιγμή που η Ευρώπη μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση.

Παραμένοντας στο μέτωπο του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία έθεσε το ενδεχόμενο, τα μέλη του οργανισμού να μειώσουν την παραγωγή, μια ιδέα που δέχθηκε υποστήριξη και από άλλα μέλη.

Το ενδεχόμενο αυτό θα ενίσχυε μια ήδη σφιχτή αγορά την ώρα μάλιστα που δεν φαίνεται στον ορίζοντα να εισρέει πετρέλαιο από άλλες πηγές όπως είναι το Ιράν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά αναμένεται να συνεχιστούν τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Τον Σεπτέμβρη η απάντηση της Τεχεράνης στις ΗΠΑ

Μακρόν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ιράν» για τη συμφωνία του πυρηνικού πρόγραμματος

ΟΠΕΚ: Κατηγορήστε τις κυβερνήσεις για την αύξηση των ενεργειακών τιμών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider