Σούπερ μάρκετ: Οι ελλείψεις εργαζομένων, οι αυξήσεις απολαβών και η κίνηση ματ του Σκλαβενίτη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σούπερ μάρκετ: Οι ελλείψεις εργαζομένων, οι αυξήσεις απολαβών και η κίνηση ματ του Σκλαβενίτη
Πώς διαμορφώνεται σήμερα το τοπίο στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων. Το μεγάλο αγκάθι και τα επόμενα βήματα.

Για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους τους δεσμεύονται από τώρα και για τα επόμενα χρόνια οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, τη στιγμή που η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ώρες, ο όμιλος Σκλαβενίτης αποφάσισε την κατάργηση της εξαήμερης απασχόλησης από την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης «οι συνάδελφοι που έχουν εξαήμερη σύμβαση - είτε εργάζονται έξι ώρες ημερησίως είτε έξι ώρες και σαράντα λεπτά - θα έχουν πλέον εβδομαδιαίο ρεπό. Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι μερικής απασχόλησης (6Χ6) θα εργάζονται τέσσερα επτάωρα και ένα οκτάωρο και οι συνάδελφοι πλήρους απασχόλησης (6Χ6,40) πέντε οκτάωρα». Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η εν λόγω εξέλιξη μπορεί να έχει μελλοντικά θετικές συνέπειες στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, δίνοντας ένα ξεκάθαρα θετικό παράδειγμα.

«Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία, μολονότι αφορά αποκλειστικά συναδέλφους της εταιρείας μας, εκτιμούμε ότι μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας συνολικότερα, καθώς αποτελεί ένα ξεκάθαρα θετικό παράδειγμα. Ως γεγονός στέλνει στην ελληνική κοινωνία μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, μήνυμα αντίστοιχο με αυτό που εξέπεμψε η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπογράψαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η οποία ήταν η πρώτη στην πατρίδα μας που αναγνώρισε τις χαμένες – με βάση τη νομοθεσία - τριετίες της περιόδου 2012 - 2023», τονίζεται στην ανακοίνωση του Σωματείου.

Σύμφωνα δε με πηγές της εταιρείας, η εν λόγω απόφαση αφορά σε περίπου 5.700 υπαλλήλους της από το σύνολο των 33.000 και πλέον εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στον όμιλο Σκλαβενίτη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κατάργηση της εξαήμερης απασχόλησης θα δημιουργήσει την ανάγκη για νέες προσλήψεις προσωπικού στην αλυσίδα, καθώς η κατάργηση της εξαήμερης απασχόλησης θα οδηγήσει σε αρκετές κενές θέσεις εργασίας. Για τους περίπου 5.700 εργαζομένους τους οποίους αφορά η νέα απόφαση, θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις ίδιες απολαβές, έχοντας παράλληλα διασφαλίσει και ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

«Επικροτώ την κίνηση του Σκλαβενίτη», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), Αριστοτέλης Παντελιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση του ομίλου Σκλαβενίτης.

«Η υποχρεωτική εξαήμερη εργασία είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στον κλάδο μας και η κατάργησή της είναι δείγμα προόδου. Η ευημερία των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε εταιρείας του κλάδου και οι καλύτερες συνθήκες εργασίας συμβάλλουν σ’ αυτήν. Κατανοώ ότι με την έλλειψη υποψήφιων για εργασία που αντιμετωπίζουμε, το εξαήμερο δίνει κάποια λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων. Αποτελεί προφανώς μια λύση ανάγκης. Οι αποφάσεις που παίρνουμε για τους εργαζόμενούς μας είναι καλό να έχουν τη συναίνεσή τους, να παίρνονται μαζί με αυτούς και όχι για αυτούς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης, ενώ υπενθυμίζει ότι «όταν πριν από 8 χρόνια αγοράσαμε το Βερόπουλο μετατρέψαμε όλες τις συμβάσεις του από 6ήμερο σε 5ήμερο. Σήμερα διατηρούμε την πενθήμερη εργασία παντού και δίνουμε σημαντική πρόσθετη αμοιβή στους εργαζόμενούς μας, των καταστημάτων με ιδιαίτερα έντονη τουριστική κίνηση, που στην καλοκαιρινή περίοδο χρειάζεται να εργαστούν και 6η μέρα».

Η αύξηση των απολαβών και το «αγκάθι» των κενών θέσεων εργασίας

Τα τελευταία δε χρόνια, οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναζητούν εναγωνίως εργαζομένους, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες. Το οργανωμένο λιανεμπόριο έχει ήδη αρχίσει να βιώνει τις επιπτώσεις της υποστελέχωσης των καταστημάτων του. Όπως αποκάλυπτε μάλιστα στα τέλη του 2023 ο κ. Παντελιάδης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 8.000 εργαζόμενοι λείπουν σήμερα από τα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτεροι «παίκτες» του κλάδου προχωρούν σε αύξηση των απολαβών των εργαζομένων τους, προκειμένου οι τελευταίοι να είναι σε θέση να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος ζωής. «Οι αυξήσεις μισθών στον κλάδο των σούπερ μάρκετ θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Όμως αυτό δεν γίνεται για την εύρεση εργαζομένων, αλλά για να αντισταθμιστεί το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές και να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων», εξηγούσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο κ. Παντελιάδης. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο «αμείβονται καλά οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο».

Οι πρωτοβουλίες των αλυσίδων για ενίσχυση των απολαβών

Υπενθυμίζεται εδώ ότι λίγο πριν την έλευση του 2024, ο όμιλος Σκλαβενίτη ανακοίνωσε ότι προχωρά σε νέα πολιτική αποδοχών και παροχών, ετήσιας αύξησης 30,7 εκατ. ευρώ, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε αύξηση αποδοχών κατά μέσο όρο κατά 5,17% για 31.400 εργαζομένους, αρχής γενομένης από το Δώρο Χριστουγέννων 2023, αύξηση βασικού μισθού στα 900 ευρώ για εργαζόμενο με έως δύο έτη προϋπηρεσίας στην επιχείρηση και στα 960 ευρώ μετά τη συμπλήρωση των δύο ετών. Για έγγαμο εργαζόμενο, ο βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 960 ευρώ και 1.020 ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, ανακοίνωσε αναγνώριση προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί στην επιχείρηση από τις 14-2-2012 έως τις 31-12-2023, δηλαδή διάστημα το οποίο δεν προσμετράται ως προϋπηρεσία με βάση την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση της αναστολής των ωριμάνσεων.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα παροχών της επιχείρησης διευρύνθηκε με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων με αυξημένες οικογενειακές ανάγκες και περιλαμβάνει τη χορήγηση παροχής ποσού 500 ευρώ για κάθε γέννηση ή υιοθεσία τέκνου, την αύξηση του ποσού των μηνιαίων διατακτικών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζόμενους από 50 ευρώ σε 70 ευρώ, καθώς και τη χορήγηση μηνιαίων διατακτικών αξίας 50 ευρώ σε κάθε ανήλικο τέκνο εργαζομένου σε χηρεία. Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων του προγράμματος, όπως οι ειδικές άδειες και η χορήγηση διατακτικών σε εργαζόμενους γονείς με τέκνα με ειδικές ανάγκες, το δώρο γάμου, οι διατακτικές επιβράβευσης και εορτών, το Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης Ζωής και Υγείας με πλήρη κάλυψη των ασφαλίστρων των Εργαζομένων από την Επιχείρηση, η παροχή έκπτωσης ποσοστού 7% για αγορές ειδών ευρείας κατανάλωσης και ποσοστού 10% για αγορές ειδών οικιακού εξοπλισμού.

Πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ύψους 12 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους της προανήγγειλε από τα τέλη του 2022 και υλοποίησε για το 2023 η ΑΒ Βασιλόπουλος, δεσμευόμενη πως θα κάνει συνεχώς το καλύτερο δυνατό για τους ανθρώπους της. Ειδικότερα, η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε σε αύξηση του βασικού μισθού, συνέχιση του έξτρα επιδόματος για ολόκληρο το 2023 και αύξηση της έκπτωσης προσωπικού για αγορές από την αλυσίδα. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την παροχή πρόσθετης οικονομικής υποστήριξης προς τους εργαζόμενους της με τη μορφή αύξησης μισθού, υλοποιώντας μια επένδυση περίπου 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η αύξηση των αποδοχών αφορούσε σε ποσοστό 7,5% στο βασικό μισθό, ενώ παράλληλα η αλυσίδα ενίσχυσε τις παροχές με τη μορφή έξτρα επιδόματος 50 ευρώ κάθε μήνα, καθώς και με τη μορφή έκπτωσης προσωπικού για αγορές από τα καταστήματα της αλυσίδας. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω επένδυση που αντιστοιχεί σε ετήσιο κόστος 2,5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία προέβη σε αύξηση της έκπτωσης προσωπικού από 5,5% στο 7% για όλους τους εργαζομένους της

Σε αυξήσεις μισθών από 01/01/2024 προχώρησε η Metro ΑΕΒΕ που αναπτύσσει τα καταστήματα My market και METRO Cash & Carry, διαμορφώνοντας τις κατώτατες, μεικτές, συνολικές αποδοχές στα 900 ευρώ, για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Έτσι, οι μηνιαίες αποδοχές διαμορφώνονται κατά 15,4% υψηλότερες από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό. Παράλληλα αυξάνονται επιδόματα που αφορούν σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης και ειδικότητες στο δίκτυο καταστημάτων και στα κέντρα διανομής, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα σταθερά επιδόματα επηρεάζουν το 76% του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, ενώ το 66% του συνόλου δύναται να λαμβάνει έκτακτο bonus, βάση επίτευξης στόχων. Επιπλέον, η αλυσίδα ανακοίνωσε την ανανέωση για άλλον ένα χρόνο της έκτακτης παροχής που δόθηκε πέρυσι και αφορά σε «Ασφαλιστήρια Συμβόλαια Περιεχομένου Κατοικιών σε κίνδυνο», ετήσιας διάρκειας, με κάλυψη έως 3.000 ευρώ, με στόχο την προστασία της περιουσίας σε περίπτωση κλοπής ή φυσικών καταστροφών, για το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας.

Σε νέες μισθολογικές αυξήσεις προχώρησε και η διοίκηση της Lidl Ελλάς, ορίζοντας από 1ης Δεκεμβρίου 2023 κατώτατο μικτό μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.000 ευρώ για όλους τους ανθρώπους της. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή η νέα μισθολογική πολιτική που αφορά στην ομάδα της στα logistics centers σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα και Θήβα, η οποία προβλέπει αυξήσεις έως και 18%, συνολικού ύψους 650.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Η ενίσχυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα πακέτο παροχών συνολικής αξίας 6,7 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έχει ήδη υλοποιηθεί, όσο και στο ήδη υπάρχον ανταγωνιστικό πακέτο αμοιβών και παροχών της εταιρείας.

Η συμβολή του κλάδου στο ελληνικό ΑΕΠ

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, το αποτύπωμα του κλάδου στην ελληνική οικονομία είναι αρκετά σημαντικό αφού αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ και μεταφράζεται σε μισθούς και εισφορές σε ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ απασχολούνται σήμερα 120.000 εργαζόμενοι, ενώ υπάρχουν συνολικά 3.700 καταστήματα λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Ισχυρές επιδόσεις και προσπάθειες για επιμήκυνση της σεζόν

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πετράδι του στέμματος» η Αττική Οδός - Τα οφέλη από τη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης

Airbnb: Θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να ανακουφιστούν οι περιοχές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider