Aegean: Ισχυρές επιδόσεις και προσπάθειες για επιμήκυνση της σεζόν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aegean: Ισχυρές επιδόσεις και προσπάθειες για επιμήκυνση της σεζόν
Τι ανέφεραν τα στελέχη του αερομεταφορέα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για το πτητικό πρόγραμμα, την πορεία της χρονιάς και τα επόμενα βήματα της αεροπορικής εταιρείας.

Αισιοδοξία για τις επιδόσεις του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα επικράτησε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αναλυτών της Aegean. Η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένεται να εμφανίσει ισχυρές επιδόσεις στο σύνολο της φετινής χρονιάς, αφήνοντας πίσω της πλέον τα ζημιογόνα μεταπανδημικά έτη και επιτυγχάνοντας επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ισχυρές επιδόσεις για το σύνολο του έτους

Οι επιδόσεις αναμένονται ισχυρές στο σύνολο του έτους, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Aegean Μιχάλης Κουβελιώτης, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου έδειξαν επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και άμβλυνση της υψηλής εποχικότητας της ζήτησης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιούνιου. Να θυμίσουμε ότι η Aegean κατάφερε να ενισχύσει κατά 10% τον κύκλο εργασιών της - έφτασε τα 749,1 εκατ. ευρώ - και κατά 6% τα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων - ανήλθαν σε 147,6 εκατ. ευρώ.

Νέες πτήσεις για άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής περιόδου

Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο, βάσει των όσων ανέφεραν ο κ. Κουβελιώτης και η κα Δημαράκη, αναπληρώτρια οικονομική διευθύντρια της Aegean ενώ και για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η αεροπορική επενδύει στην άμβλυνση της εποχικότητας εγκαινιάζοντας νέα δρομολόγια ή ενισχύοντας τα υφιστάμενα. Βάσει των όσων αναφέρθηκαν οι προγραμματισμένες θέσεις από και προς Αθήνα το γ΄ τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 6-7% ενώ κατά 5% είναι αυξημένες οι προσφερόμενες θέσεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις δε, κατά το ‘β εξάμηνο, η ζήτηση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 84% το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, κινούμενες σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη χρήση. «Η διοίκηση της AEGEAN είναι πολύ ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα που κινήθηκαν πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα-ρεκόρ. Η εταιρεία είναι από τις λίγες που καταγράφουν επιδόσεις πάνω από τα επίπεδα του 2019» , τόνισε ο κ. Κουβελιώτης.

Να θυμίσουμε ότι το α’ εξάμηνο του έτους η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 9% συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2023, τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού, με την AEGEAN να ενισχύει την προσφερόμενη χωρητικότητα σε βασικούς προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης όπως Λονδίνο, Άμστερνταμ και Φρανκφούρτη, καθώς και προς τη Σκανδιναβία και την Κωνσταντινούπολη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο όμιλος θα συνεχίσει να ενισχύει τόσο το δίκτυο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο ξεκινά πτήσεις προς το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπληρώνοντας τις απευθείας πτήσεις προς Ντουμπάι ενώ από τα τέλη του ίδιου μήνα προχωρά στην απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Άμστερνταμ.

Συνολικά, ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων της αεροπορικής για όλο το έτος είναι αυξημένος κατά 8%, ποσοστό που φτάνει το 13% στα άκρα της σεζόν (shoulder months) και κινείται πέριξ του 4% τους μήνες αιχμής με δεδομένο τον υψηλό ανταγωνισμό.

Τα σχέδια για την συνέχεια

Πέρα από την ενίσχυση του πτητικού προγράμματος, ο αερομεταφορέας προωθεί και σειρά ενεργειών με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής της λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των καθυστερήσεων, δεδομένης και της αύξησης της εναέριας κυκλοφορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 24% έναντι του 2019 γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Κουβελιώτη, σκιαγραφεί τον εντεινόμενο ανταγωνισμό αλλά και την πίεση που υφίστανται οι υποδομές.

Να θυμίσουμε ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο το πτητικό έργο επηρεάστηκε από την ανάγκη πρόωρων υποχρεωτικών ελέγχων και επισκευών στους κινητήρες GTF των αεροσκαφών της οικογενείας Airbus Α320 neo, οπότε κατά μέσο όρο 8 αεροσκάφη παρέμειναν καθηλωμένα και δεν ήταν διαθέσιμα για πτήσεις το α΄εξάμηνο. Για την έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών η εταιρεία προέβη από πέρυσι σε συμφωνίες επέκτασης συμβάσεων μίσθωσης αεροσκαφών Α320 ceo και στην αναπροσαρμογή του πτητικού έργου, μεταφέροντας χωρητικότητα που εκτελούσε για τρίτους στο εξωτερικό στις κύριες βάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια κατεύθυνση, σύναψε συμφωνία αποζημίωσης με τον κατασκευαστή κινητήρων, την Pratt&Whitney, που καλύπτει σημαντικό μέρος της σχετικής οικονομικής επίπτωσης.

Σε επίπεδο αεροσκαφών, η AEGEAN τους πρώτους έξι μήνες του έτους παρέλαβε 3 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 neo, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των αεροπλάνων που έχει παραλάβει η εταιρεία από τα τέλη του 2019 να ανέρχεται σε 31. Ο αερομεταφορέας αναμένεται να παραλάβει δύο ακόμη αεροσκάφη μέχρι το τέλος του έτους και την προσεχή τριετία από το 2025 μέχρι το 2027 πρόκειται να παραλάβει 15 ακόμη αεροπλάνα, 5 κάθε χρόνο.

Για τη συνέχεια το ενδιαφέρον του αερομεταφορέα επικεντρώνεται πέρα από το πτητικό έργο και στο νέο κέντρο εκπαίδευσης πληρωμάτων, το οποίο ήδη από το πρώτο εξάμηνο κάλυπτε τόσο τις δικές της ανάγκες για τον στόλο των 81 αεροσκαφών όσο και τρίτων αεροπορικών εταιρειών. Σχετικά με τη βάση συντήρησης αεροσκαφών, το πρώτο εξάμηνο έλαβε την πιστοποίηση ως φορέας συντήρησης αεροσκαφών και ήδη έχει συνάψει συμφωνίες για την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Ισχυρή κερδοφορία EBITDA και αύξηση κύκλου εργασιών κατά 10% στο 6μηνο

Aegean: Οι τρεις στόχοι της επένδυσης στη Volotea

H Aegean επενδύει 25 εκατ. ευρώ στην Volotea

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider