Το «σπάσιμο» της απόλυτης ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να αποτελέσει το νέο κανόνα κατά τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η UBS, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ενιαίου νομίσματος.
Σύμφωνα με τη UBS, οι σχετικές διαφορές στα επιτόκια μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες, τη στιγμή που οι κίνδυνοι γύρω από τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης ενδέχεται να ενισχυθούν, με τις τιμές της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου, να φτάνουν σε ανησυχητικά επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος.
Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως η ΕΚΤ δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, παρά τα πιο «επιθετικά» σχόλια των μελών της, το τελευταίο διάστημα. Όσον αφορά τους κινδύνους ενός κατακερματισμού, ο ελβετικός οίκος θεωρεί πως οι αγορές δίνουν στην ΕΚΤ το πλεονέκτημα της αμφισβήτησης να τον περιορίσει.
Συνεπώς, για να αντικατοπτρίσει τις προκλήσεις μιας ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, με φόντο μια πιο επιθετική - «hawkish» Fed, η UBS μετατόπισε χαμηλότερα τις προβλέψεις της για την πορεία της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Βραχυπρόθεσμα, αναμένει πλέον μια κίνηση προς τα 0,96 (προηγουμένως έθετε στόχο στα 0,98) επεκτείνοντας παράλληλα τη χρονική περίοδο που το ευρώ θα διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (έναντι του δολαρίου). Επιπλέον, αναθεωρεί επί τα χείρω και τους στόχους που θέτει σε μια ευρεία χρονική βάση, καθώς για τον Μάρτιο του 2023 αναμένει πως θα κινηθεί στα 0,98, στην απόλυτη ισοτιμία (από 1,02 προηγουμένως) για τον Ιούνιο του 2023 και στο 1,04 με ορίζοντα τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Υπό αυτό το πρίσμα, συνεχίζει να αναμένει πως θα υπάρξει μια τροχιά ανάκαμψης για το ευρώ, καθώς θεωρεί πως η Fed θα ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων στα επιτόκια μέχρι την αλλαγή του έτους, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μετριαστεί μέχρι την άνοιξη και η Κίνα θα πρέπει να βρεθεί υπό μια καλύτερη βάση. Συνδυαστικά, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια διαμόρφωση κορυφής για το δολάριο και να επιτρέψουν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως αυτή του ευρώ έναντι του δολαρίου, να φτάσουν σε πυθμένα (στο κατώτατο σημείο).
Η UBS εκτιμά επίσης πως είναι πολύ νωρίς για μια ανάκαμψη της ισοτιμίας των δύο (bottom fish), ενώ ως προς τα τεχνικά όρια τα 0,95 και 0,90 είναι επίπεδα στήριξης (κρίσιμα ψυχολογικά όρια), και τα 1,035 και 1,06 σημεία αντίστασης. Παράγοντες κινδύνου, αποτελούν οι κινήσεις και οι χειρισμοί των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών, καθώς 1) η Fed θα μπορούσε ξαφνικά να κάνει ένα βήμα πίσω εάν η ανάπτυξη υποχωρήσει περαιτέρω ή τα επίπεδα πληθωρισμού μειωθούν απότομα και 2) ως προς το ευρώ, μια πολύ επιθετική κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.