Πετρέλαιο: Σημαντική πτώση στις τιμές λόγω των φόβων για ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σημαντική πτώση στις τιμές λόγω των φόβων για ύφεση
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 88,75 δολάρια και το Brent στα 95,60 δολάρια.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την προβληματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, την προοπτική αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και τους διευρυνόμενους περιορισμούς για τον περιορισμό του COVID-19 στην Κίνα.

Την Τετάρτη το μεσημέρι (12:51 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 88,75 δολάρια καταγράφοντας πτώσηκατά 3,10% και το Brent στα 95,60 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 3,74%.

Οι διακυμάνσεις των τιμών από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από έξι μήνες έχουν θορυβήσει τα hedge funds και τους κερδοσκόπους και εξασθένησαν τις συναλλαγές, γεγονός που επιβάρυνε την αγορά.

«Τα τελευταία σημάδια υποτονικής ανάπτυξης είναι η συρρίκνωση της κινεζικής εργοστασιακής δραστηριότητας τον Αύγουστο και η βραδύτερη από την αναμενόμενη επέκταση του τομέα των υπηρεσιών της χώρας», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates.

Τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, πιθανώς έως και 0,75% - και όλα αυτά κατευθύνουν τους επενδυτές προς την έξοδο. Προς το παρόν το πετρέλαιο ακολουθεί επίσης.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας εξακολούθησε να μειώνεται τον Αύγουστο, καθώς οι νέες μολύνσεις από τον COVID, οι καύσωνες, οι οποίοι είναι οι χειρότεροι των τελευταίων δεκαετιών και ο ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων επηρέασαν την παραγωγή, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία θα δυσκολευτεί να διατηρήσει κάποια δυναμική.

Μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας από το Shenzhen έως το Dalian επιβάλλουν lockdown και κλείσιμο επιχειρήσεων για να περιορίσουν τα ξεσπάσματα του COVID-19 σε μια εποχή που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βιώνει ήδη ασθενή ανάπτυξη.

Ορισμένοι ανοδικοί παράγοντες συνένα κατώτατο όριο στις τιμές. Στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος, που περιλαμβάνουν ντίζελ και καύσιμο τζετ, μειώθηκαν κατά περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Αυγούστου.

Η μείωση των αποθεμάτων βενζίνης ήταν σχεδόν τριπλάσια από την πτώση 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών που ανέμεναν κατά μέσο όρο οκτώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Για τα αποθέματα αποστάγματος περίμεναν πτώση περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών.

Ένας άλλος παράγοντας που υποστηρίζει τις τιμές είναι οι συζητήσεις για περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος θα συνεδριάσει στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η ρωσική δράση για το φυσικό αέριο έδωσε περαιτέρω υποστήριξη. Η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης την Τετάρτη, καθώς η οικονομική μάχη μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών εντάθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nord Stream: Η Ρωσία διέκοψε σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία

Ρωσία: Μόνο οι κυρώσεις εμποδίζουν τη λειτουργία του Nord Stream 1

Wall Street: Συνέχεια στο αρνητικό σερί και στις ανησυχίες για τα επιτόκια της Fed - Απώλειες 308 μονάδων για τον DJ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider