Με απώλειες άρχισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την κατάρρευση της στερλίνας και την κάθοδο του ευρώ έναντι του ισχυρού δολαρίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 απώλεσε 0,42% στις 388 μονάδες, ενώ είχε και πτώση άνω του 0,8%. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχασαν 2,3% ενώ οι ταξιδιωτικές μετοχές ενισχύθηκαν πάνω από 2%.
Ο Eurostoxx 50 έχασε 0,18% στις 3.342 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,46% στις 12.227 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 έχασε 0,24% στις 5.769 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε οριακά κέρδη 0,03% στις 7.020 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB ενισχύθηκε 0,67% στις 21.207 μονάδες, και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,99% στις 7.567 μονάδες.
Η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει αυξηθεί καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι κεντρικές τράπεζες καταφεύγουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να προσπαθήσουν να δαμάσουν την ακρίβεια και τις ανεβασμένες τιμές.
Η στερλίνα έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 1,0382 δολαρίων νωρίς το πρωί, μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από τη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα εφαρμόσει φορολογικές μεταρρυθμίσεις και θα δώσει επενδυτικά κίνητρα για να τονώσει την ανάπτυξη, με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση.
Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα και τις εξελίξεις στην Ιταλία, μετά και την επικράτηση του ακροδεξιού συνασπισμού, υπό την Τζόρτζια Μελόνι επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, όπου —για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου— μεταφασιστικό κόμμα οδεύει να κυβερνήσει τη χώραεπίσης την Ιταλία μετά τις πρόωρες εκλογές την Κυριακή. Η χώρα πρόκειται να εκλέξει την πρώτη της γυναίκα πρωθυπουργό και την πρώτη κυβέρνηση της ακροδεξιάς από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Μάκρο
Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας πως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μπορούν να «σπρώξουν» τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου σε ύφεση.
Στην έκθεση για τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% για το επόμενο έτος, όταν στην προηγούμενη έκθεση του (τον Ιούνιο) προέβλεπε πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2023.
Για την Ευρωζώνη, ο Οργανισμός προβλέπει πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα φτάσει το 0,3% για το 2023, έναντι της εκτίμησης του Ιουνίου για ανάπτυξη 1,6% το επόμενο έτος.
Για τη Γερμανία, που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές, αναμένεται ύφεση 0,7% το 2023 έναντι εκτίμησης για ανάπτυξης 1,7% τον Ιούνιο.
Εντωμεταξύ, ισχυρή πτώση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα που έρχεται και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 84,3 μονάδες έναντι 88,5 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 87 μονάδες. Οι 84,3 μονάδες αποτελούν τη χειρότερη μέτρηση του δείκτη από τον Μάιο του 2020, την περίοδο των πρώτων μεγάλων lockdown στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.