Τέλος στο θετικό σερί των ευρωαγορών, με την προσοχή στη Βρετανία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στο θετικό σερί των ευρωαγορών, με την προσοχή στη Βρετανία
Μεγάλα κέρδη για τη μετοχή της ASML στο χρηματιστήριο της Ολλανδία. Μικρές απώλειες για την Nestle, στον απόηχο των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Απώλειες κατέγραψαν τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τετάρτη, λήγοντας ένα σερί κερδών στα ταμπλό, με την προσοχή στις εξελίξεις από τη Βρετανία.

Νωρίτερα την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία «πάτησε» το 10%, για τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές προοπτικές για την οικονομική πορεία της χώρας. Μένοντας στο Λονδίνο, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας φαίνεται πως αποχώρηση από τη θέση της, αφήνοντας αιχμές για τον νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, θέτοντας και νέες πιέσεις στην πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

Εξάλλου, οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκαλέσει στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,45% στις 398,06 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,24% στις 3.472 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,13% στις 6.927 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,16% στις 12.745 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,43% στις 6.040 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε απώλειες 0,18% στις 21.481 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,34% στις 7.585 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 8% σημείωσε η μετοχή της ASML στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, καθώς ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λιθογραφικών μηχανημάτων για την παραγωγή ημιαγωγών στον κόσμο, ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο του 2022 έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μικρές απώλειες σημείωσε η μετοχή της Nestle, αφού κατέγραψε στην περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου πωλήσεις ύψους 69,1 δισ. ελβετικά φράγκα, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να έχουν τοποθετήσει τον τζίρο στα 68,9 δισ. ελβετικά φράγκα. Η οργανική ανάπτυξη της εταιρείας εμφάνισε ρυθμό 8,5%, επίσης καλύτερα του 8,3% που περίμεναν οι αναλυτές, και αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό οργανικής ανάπτυξης από το 2008. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα της αναλογούσαν στο 7,5% του ρυθμού οργανικής ανάπτυξης.

Μάκρο

Στο 9,9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο του 2022, από 9,1% τον Αύγουστο. Έναν χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 3,4%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 10,9% τον Σεπτέμβιο, από 10,1% τον Αύγουστο. Έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 3,6%.

Αμετάβλητη η μέτρηση για την Ελλάδα, στο 12,1%, ελαφρώς υψηλότερη από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν 12,0%. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,2%), στη Μάλτα (7,4%) και στη Φινλανδία (8,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (24,1%), στη Λιθουανία (22,5%) και στη Λετονία (22,0%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 850 μονάδες ο ΓΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider