Τεχνολογικοί «τριγμοί» στην Wall Street - Απώλειες άνω του 9% για τη μετοχή της Alphabet

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνολογικοί «τριγμοί» στην Wall Street - Απώλειες άνω του 9% για τη μετοχή της Alphabet
Οριακή άνοδο για τον Dow Jones και μεγάλη πτώση για τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Τέλος στο τριήμερο θετικό σερί για δύο από τους βασικούς δείκτες (S&P 500 και Nasdaq) της Wall Street μπήκε την Τετάρτη, με τις ανησυχίες για τα εταιρικά αποτελέσματα και τους προβληματισμούς των επενδυτών για τα υψηλά επιτόκια να ρίχνουν βαριά «σκιά» στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε οριακά 0,01% ή 2,37 μονάδες στις 31.389 μονάδες.

Ο S&P 500 έπεσε 0,73% ή 28 μονάδες στις 3.831 μονάδες.

Ο Nasdaq «γκρεμίστηκε» 2,04% ή 228,12 μονάδες στις 10.970 μονάδες.

Σε χαμηλό 2,5 ετών η Alphabet

Αρνητικός πρωταγωνιστής για τη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές. Η Alphabet (μητρική της Google) έπεσε 9,1%, στη χειρότερη μέρα από τον Μάρτιο του 2020 και την αρχή των lockdown για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ, μετά από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη και τα οποία έδειξαν μεγάλη μείωση στις διαφημιστικές δαπάνες.

Η μετοχή της Microsoft έχασε 7,7% αφού την Τρίτη ανακοίνωσε τη χαμηλότερη ανάπτυξη πωλήσεων της εδώ και 5 χρόνια.

Εν αναμονή των επιτοκίων της Fed

Τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα έρχονται να αυξήσουν τις ανησυχίες για το ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανεβάζει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μειώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το γ' τρίμηνο που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Στο «μέτωπο» της Fed, η νομισματική επιτροπή της τράπεζας (FOMC) συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα -1 και 2 Νοεμβρίου- και αναμένεται να ανακοινώσει μια αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,75%, παρόμοια με αυτή του Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές αναμένουν στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της Fed και το εάν σκοπεύει να χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της το ερχόμενο διάστημα.

Καθώς η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας έχει ήδη δείξει σημάδια επιβράδυνσης στην οικονομία, υπάρχει η προσδοκία για το ότι η Fed θα «χαλαρώσει» το εύρος των αυξήσεων στα επιτόκια το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το FedWatch του CME, οι αναλυτές δίνουν 55,3% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,5% τον Δεκέμβριο, όταν χθες το ποσοστό ήταν στο 47,4%. Το 38,6% αναμένει μια αύξηση 0,75% στον τελευταίο μήνα του έτους όταν χθες το ποσοστό ήταν στο 50,8%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Μικρές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Boeing αφότου η εταιρεία αεροναυπηγικής σημείωσε ζημιές 3,308 δισ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο έναντι 132 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή χρονιά.

Πτώση 0,16% σημείωσε η μετοχή της Visa παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων που ανακοίνωσε ο κολοσσός των συστημάτων πληρωμών.

Εμπορεύματα

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν για την Τετάρτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, έπειτα από τις ανακοινώσεις για αποθεματικά των ΗΠΑ και την υποχώρηση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος που κατέστησε φθηνότερες τις αγορές αμερικανικού αργού από αλλοδαπούς επενδυτές.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκαν 0,7% ή 12 δολάρια στα 1.670 δολάρια ανά ουγγιά. Ενδοσυνεδριακά έφτασαν τα 7.679,40 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου.

Μάκρο

Σημαντική πτώση, αλλά σε ηπιότερο επίπεδο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, καθώς ανήλθαν σε 603.000 έναντι 677.000 τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στις 580.000 πωλήσεις κατοικιών.

Απρόσμενη διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 92,2 δισ. δολάρια έναντι ελλείμματος 87,3 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν έλλειμμα στα 87,5 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για τη πρώτη διεύρυνση του ελλείμματος από τον Μάρτιο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίστηκε το θετικό σερί στις ευρωαγορές, με ώθηση από τα εταιρικά κέρδη και πριν από την ΕΚΤ

Το profit taking χτύπησε εκ νέου το Χρηματιστήριο - Το σήμα των Jefferies - Eurobank Equities

gazzetta
gazzetta reader insider insider