Άνοδος σχεδόν 200 μονάδων για τον Dow Jones χάρη στο ΑΕΠ - Υπέκυψε στις πιέσεις της Meta o Nasdaq

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος σχεδόν 200 μονάδων για τον Dow Jones χάρη στο ΑΕΠ - Υπέκυψε στις πιέσεις της Meta o Nasdaq
Με άνοδο σχεδόν 200 μονάδων ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης ο δείκτης Dow Jones, καθώς τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της αμερικάνικης οικονονομίας έδειξαν ότι το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου και ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Με άνοδο σχεδόν 200 μονάδων ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης ο δείκτης Dow Jones, καθώς τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της αμερικάνικης οικονονομίας έδειξαν ότι το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου και ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές που συνδέονται με την υγεία της οικονομίας.

Αναλυτικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones πρόσθεσε 194,17 μονάδες ή 0,6%, κλείνοντας στις 32.033 μονάδες, στην πέμπτη διαδοχική ημέρα ανόδου. Στην πρώτη γραμμή των κερδών βρέθηκαν οι μετοχές των Caterpillar, McDonalds και Honeywell. Στη διάρκεια των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται έως και κατά 549 μονάδες.

Ο S&P 500 έκλεισε αντίθετα με πτώση 0,6% στις 3.807 μονάδες. Αντίστοιχα, ο Nasdaq έχασε 1,6% στις 10.792 μονάδες, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Meta και άλλων μετοχών τεχνολογίας.

Μάκρο

Με ρυθμούς μεγαλύτερους από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ στο γ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 2,6% έναντι συρρίκνωσης 0,6% στο β' τρίμηνο του έτους και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν μια μέτρηση για ανάπτυξη στο 2,3%. Ακόμα, για το γ' τρίμηνο η προσωπική κατανάλωση στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 1,4%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 5,3%.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, αύξηση -χαμηλότερη ωστόσο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών- σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά, οι νέες αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν σε 217.000 την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου, αυξημένες κατά περίπου 3.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, την στιγμή που οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μία αύξηση κατά περίπου 6.000 αιτήσεις.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ο αριθμός των ατόμων που ήδη εισπράττουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 55.000 την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον ανέρχεται σε 1,44 εκατομμύρια.

Επιχειρήσεις

Βουτιά 24,6% έκανε η μετοχή της Meta, στον απόηχο της υποβάθμισης των προβλέψεών της για τα κέρδη στο δ' τρίμηνο, που ακολούθησαν τις κατώτερες των εκτιμήσεων επιδόσεις της στο γ' τρίμηνο. Η μητρική του Facebook προειδοποίησε μάλιστα ότι θα χάσει ακόμη περισσότερα χρήματα το επόμενο έτος καθώς θα χτίζει το metaverse.

Οι μετοχές της Twitter θα τεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαστική προθεσμία της 28ης Οκτωβρίου προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider