Μικρά κέρδη στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρά κέρδη στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Των κερδών ηγείται ο τεχνολογικός Nasdaq - Μικρή ενίσχυση για Dow Jones και S&P 500.

Τελευταία ενημέρωση 21:09

Στα «πράσινα» είναι ντυμένη η Wall Street στην αρχή της συνεδρίασης της Τρίτης μετά τα στοιχεία του Νοεμβρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα έφτασαν το peak τους και θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% από 7,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Οκτώβριο και έναντι μέτρησης 0,3% που περιμέναν οι αναλυτές με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται οι ελπίδες πως η Fed θα προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της.

«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη και οι αγορές αντιδρούν ανάλογα», υπογράμμισε ο Στιβ Σόσνικ, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers. «Σήμερα είναι μια μέρα όπου λειτουργεί πλήρως το σενάριο της ανόδου. Οι μετοχές αγαπούν την ιστορία μιας λιγότερο περιοριστικής Fed και το δολάριο είναι πιο αδύναμο, κάτι που βοηθά επίσης τις μετοχές. Το αν όντως επηρεαστεί ή όχι η πολιτική της Fed ενόψει της αυριανής απόφασης είναι ένα άλλο ερώτημα» πρόσθεσε.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones κερδίζει 0,20% στις 34.072 μονάδες
  • Ο S&P 500 ισχυροποιείται 0,62% στις 4.014 μονάδες
  • Ο Nasdaq ενισχύεται 0,85% στις 11.238 μονάδες

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «βούτηξε» κάτω από το 3,5% μετά την έκθεση με τα πληθωριστικά στοιχεία.

«Η αντίδραση της αγοράς μιλάει από μόνη της, με τις μετοχές, τα ομόλογα, το συνάλλαγμα και τον χρυσό να αντιδρούν όπως θα έπρεπε. Γνωρίζουμε ότι τα σημεία πόνου του 2022 ήταν τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών και η πιο επιθετική νομισματική απάντηση της Fed εδώ και επίσης τέσσερις δεκαετίες» επεσήμανε ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial Group.

Μάκρο

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6% έναντι 6,3% τον Οκτώβριο και αντί 6,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,3% τον Οκτώβριο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Ανά τους κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,1% σε ετήσια βάση, αλλά υποχώρησαν 1,6% σε μηνιαίο επίπεδο. Οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν 10,6% σε ετήσια και 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο. Οι τιμές στέγασης ενισχύθηκαν 7,1% σε ετήσιο και 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο.

Επιχειρηματικά νέα

Ισχυρές απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σημειώνει η μετοχή της Tesla, με την εταιρεία του Έλον Μασκ να χάνει την κεφαλαιοποίηση των 500 εκατ. δολαρίων.

Οι πιέσεις στη μετοχή της Tesla έρχονται εν μέσω των ανησυχιών για τη μείωση στη ζήτηση των ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας και εν μέσω αναφορών για μείωση της παραγωγής της Tesla, όπως στο mega εργοστάσιο της Σαγκάης στην Κίνα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) απήγγειλε την Τρίτη ποινικές κατηγορίες στον συνιδρυτή της FTX.com, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, για εξαπάτηση των επενδυτών από την εταιρεία του, στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Σύμφωνα με ανακοίνωση της SEC, η FTX είχε συγκεντρώσει πάνω από 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές, με 1,1 δισ. δολάρια να προέρχονται από 90 επενδυτές με βάση τις ΗΠΑ, ενώ διαφήμιζε την ασφάλεια της πλατφόρμας και μέτρα μείωσης του κινδύνου για τα assets των επενδυτών.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει η SEC, ο Μπάνκμαν-Φριντ για χρόνια απέκρυβε τις σχέσεις της FTX με την Alameda Research (το hedge fund κρυπτονομισμάτων που «έτρεχε» κρυφά). Παράλληλα, η FTX απέκρυβε την ειδική μεταχείριση που είχε προς την Alameda, με μια απεριόριστη γραμμή πίστωσης που πληρωνόταν από τους καταναλωτές της πλατφόρμας και εξαιρούσε την FTX από ρίσκα μετάγγισης στην αγορά συναλλάγματος.
Η SEC ανακοίνωσε πως απαγορεύσει στον Μπάνκμαν-Φριντ κάθε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, με εξαίρεση αυτές του δικού του προσωπικού λογαριασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» BoE για συντριπτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ελέω πληθωρισμού

Γερμανία: Υποχώρησε από τα υψηλά 70 και πλέον ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Volkswagen: Χαμηλότερες οι πωλήσεις ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider