Χρηματιστήριο: Οριακές κινήσεις πάνω από τις 920 μονάδες - Συνεχίζει σε νέα υψηλά η Mytilineos

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οριακές κινήσεις πάνω από τις 920 μονάδες - Συνεχίζει σε νέα υψηλά η Mytilineos
Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες το ΧΑ. Νευρικότητα εν αναμονή των αποφάσεων.

Τελευταία ενημέρωση 12:45

Σήμερα η Fed, αύριο η ΕΚΤ...! Στους ρυθμούς των δύο αυτών κεντρικών τραπεζών κινούνται οι αγορές αναμένοντας ουσιαστικά τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων για το τρέχον έτος, που πιθανότατα θα κινηθούν στις 50 μ.β.

Ωστόσο κινητήριος μοχλός για την επανείσοδο των αγοραστών στις αγορές μετοχών ήταν ο χαμηλότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες της ανακοίνωσης, υπήρχαν πολλά καλά νέα, καθώς ο μηνιαίος δομικός ΔΤΚ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών και ήταν επίσης η πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια που υπήρξαν δύο σερί εκπλήξεις στον τίτλο του ΔΤΚ σε ένα σειρά. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες, ο μηνιαίος ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο +0,1% τον Νοέμβριο (έναντι +0,3% που αναμένονταν), το οποίο με τη σειρά του οδήγησε την ετήσια μέτρηση στο +7,1% (έναντι +7,3% που αναμένονταν). Τώρα προφανώς το 7,1% εξακολουθεί να είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, αλλά αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση για το 2022 μέχρι στιγμής και είναι επίσης η 5η συνεχόμενη πτώση από το +9,1% που κορυφώθηκε τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, είχαμε κάποια θετικά νέα για τον δομικό ΔΤΚ, με τη μηνιαία μέτρηση να προκαλεί έκπληξη στο +0,2% (έναντι +0,3% που αναμένονταν), γεγονός που μείωσε το μέτρο σε ετήσια βάση στο +6% (έναντι +6,1% που αναμένονταν).

Ωστόσο η μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά γιγαντώθηκε καθώς, λίγο πριν από τις 10 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης, ο S&P 500 ήταν στο +2,74%, και οι αποδόσεις του διετούς και του δεκαετούς είχαν υποχωρήσει κατά 21,6 μ.β και -18,8 μ.β αντίστοιχα, και όλα φαινόταν ότι θα ολοκληρώνονταν έτσι. Ωστόσο, μέχρι το κλείσιμο, ο S&P 500 έφτασε στο +0,73% και οι δύο σειρές κατά -15,7 μ.β και -11,0 μ.β αντίστοιχα.

Τα βλέμματα των επενδυτών της εγχώριας αγοράς στρέφονται ωστόσο και στην κρισιμη συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζιτών, για να συζητήσουν την πρόοδο στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων. Η συνάντηση συμπίπτει χρονικά με την νέα αύξηση επιτοκίων που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η ΕΚΤ. Η νέα αύξηση εκτιμάται της τάξεως του 0,50%, ενώ έχουν προηγηθεί μία ακόμη αύξηση κατά 0,50% και δύο αυξήσεις κατά 0,75%.

Οι τράπεζες πρότειναν να αναλάβουν την επιδότηση του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων ευάλωτων. Η περίμετρος αυτών υπολογίστηκε στους 20.000 – 30.000 και το αναλαμβανόμενο κόστος για τις τράπεζες στα 15 – 20 εκατ. ευρώ για την επιδότηση και 60 εκατ. ευρώ για πρόσθετες προβλέψεις, εφόσον τα επιδοτούμενα δάνεια καταγραφούν ως μη εξυπηρετούμενα.

Επιπλέον, η συμφωνία ανάμεσα σε Μυτιληναίο και Fairfax για την απόκτηση μετοχών ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, συν τίτλων αξίας επιπλέον 50 εκατ., σε επόμενο στάδιο, από το fund του Prem Watsa, ήταν όχι μόνο σημειολογική αλλά και ενδεικτική της εκτίμησης του μεγαλοεπενδυτή για την εισηγμένη. Και είναι σημειολογική γιατί ανακοινώθηκε την παραμονή των ανακοινώσεων της Μυτιληναίος για τον νέο της εταιρικό μετασχηματισμό.

Στο τεχνικό σκέλος, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 862 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 891 και τις 862 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 922 και τις 971 μονάδες.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,14% στις 921,83 μονάδες, με τον τζίρο στα 16,85 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κινείται ανοδικά κατά 0,25% και στις 2.235,44 μονάδες, ενώ υποχωρεί ελαφρώς ο τραπεζικός δείκτης καθώς καταγράφεται μια ήπια κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο -0,37% και στις 635,46 μονάδες.

Η Alpha Bank καταγράφει απώλειες 0,34% στα 1,016 ευρώ, με την ΕΤΕ να γυρίζει αρνητικά αλλά σε ήπιο πτωτικό έδαφος στο -0,08% στα 3,69 ευρώ, τη Eurobank να υποχωρεί κατά 0,24% και στα 1,0375 ευρώ και την Πειραιώς να διορθώνει κατά 1,34% στα 1,4010 ευρώ.

Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζουν την ανιούσα με την πρώτη να φτάνει πλέον στα 19,93 ευρώ με νέο ράλι της τάξεως του 2,36% και τη δεύτερη στα 19,96 ευρώ, με άνοδο 0,3%.

Πτωτικό γύρισμα για ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ αγοραστές βγαίνουν εκ νέου σε Aegean, MOH και ΕΛΠΕ. Ήπιες απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζών για τα μέτρα στήριξης των πολιτών ενόψει νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Πότε η Εφορία διαγράφει οφειλές

ΑΒΑΞ: Οι 3 πυλώνες στήριξης – Βελτίωση μικτού κέρδους, ανεκτέλεστο, δανεισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider