Βίαιο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Στο -4% οι τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίαιο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Στο -4% οι τράπεζες
Σειρά διεθνών εξελίξεων που προκαλούν έντονο risk off. Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα 17 μηνών. Ο Γενικός Δείκτης βούλιαξε κατά 2,95% στις 1.430,90 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 124 εκατ. ευρώ. Απώλειες άνω του 3% για ΟΤΕ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Optima.

Αίσθημα πανικού κυριαρχεί τους επενδυτές τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στις διεθνείς αγορές μια σειρά διεθνών εξελίξεων που προκαλούν έντονο risk off.

Η χειρότερη εικόνα που παρουσίασαν οι αιτήσεις ανεργίας, ο δείκτης μεταποίησης ISM και οι σημερινές απογοητευτικές ανακοινώσεις για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, δημιουργούν αίσθημα αμφιβολίας στους επενδυτές σχετικά με τις πιθανότητες ενός «soft» ή «no landing» σεναρίου, αλλά και για το αν η Fed έχει καθυστερήσει υπερβολικά το κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της.

Οι παραπάνω λόγοι αποτελούν τους «κράχτες» της διόρθωσης και όχι τις πραγματικές αιτίες, μιας και η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει πολύ υψηλές αντοχές και δυναμική σε ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητες και ρίσκα. Αυτό που ευθύνεται για την απότομη διόρθωση της αμερικανικής αγοράς - που μπορεί να δώσει bullish σήμα - και συνάμα και των υπολοίπων που παίρνουν γραμμή είναι η υπερτοποθέτηση στα mega caps τεχνολογίας και στις «Magnificent 7». Οι αγορές έχουν δώσει απίστευτα κέρδη εδώ και πολλούς μήνες δίχως να μεσολαβήσει μια σοβαρή διορθωτική κίνηση που θα προκαλέσει το αίσθημα «φόβου». Συνεπώς, υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας του τελευταίου σημείου και διαμόρφωσης ελκυστικών σημείων εισόδου για χαρτοφυλάκια που ανέμεναν μια διόρθωση για τοποθετήσεις. Παράλληλα, η εκτίναξη του volatility (ο δείκτης VIX έφτασε σε υψηλό 52 εβδομάδων) ενισχύει αίσθημα πανικού στους επενδυτές που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του έντονου trading και κλείνουν μαζικά θέσεις, παραβλέποντας θεμελιώδη και προοπτικές. Τα χαρτοφυλάκια στρέφονται όπως αποδεικνύεται στα πιο ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού.

Στην Ευρώπη ο δείκτης «βαρόμετρο» που προβληματίζει είναι ο DAX που υποχωρεί σήμερα κατά 2,39% στις 17.650 μονάδες και με διάσπαση των 17.626 μονάδων, ενεργοποιεί σχηματισμό κορυφής «Head & Shoulders» που θα δώσει σήμα για μια ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση. Το παραπάνω σημείο αποτελεί το 100% Fibonacci από το υψηλό των 18.900,19 μονάδων, με επόμενη κρίσιμη στήριξη στις 17.279,72 μονάδες. Όσο για τον S&P 500 οι long θα πρέπει να κρατήσουν τη ζώνη των 5.300 - 5.305 μονάδων για να έχουν βλέψεις για επαναφορά και δημιουργίας ενός νέου ανοδικού κύματος.

Φυσικά, η ρηχή εγχώρια αγορά δε θα έμενε ανεπηρέαστη σε τέτοιους είδους συνθήκες, με το retail κατά βάση να πουλά μαζικά και τα trading programs να δημιουργούν κλίμα και ένταση γκρεμίζοντας την αγορά και ειδικά τις τράπεζες που αποτελούν τον εύκολο στόχο λόγω και της υψηλής στάθμισης που κατέχουν. Ωστόσο, χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρουν στο insider.gr πως ξένοι θεσμικοί έδιναν μεγάλες εντολές αγοράς συνεχίζοντας το «χτίσιμο» θέσεων ειδικά στις τράπεζες και γιαυτό πιθανώς να μην είδαμε μεγαλύτερη διόρθωση.

Τα δυνατά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες (σήμερα η Jefferies αναβάθμισε την τιμή στόχο για Εθνική και χθες για την Πειραιώς, έπονται οι υπόλοιπες αλλά και άλλοι οίκοι και χρηματιστηριακές) και άλλες εισηγμένες πέρασαν φυσικά σε δεύτερη μοίρα καθώς το αίσθημα πανικού κυριαρχεί. «Κάηκε» προς ώρας και η θετική εξέλιξη για το ΧΑ που είναι η ένταξη σε watch list για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά (η διαδικασία διαβούλευσης διαρκεί παραπάνω από ένα χρόνο) από τον index provider, S&P Dow Jones.

Οι όποιες άμυνες γκρεμίστηκαν και δεν προφυλάχθηκαν κρίσιμες στηρίξεις για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης ώστε να μη δει η αγορά σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Η πρώτη γραμμή άμυνας στις 1.440 - 1.450 μονάδες έσπασε άμεσα και με χαρακτηριστική ευκολία και πλέον η πρώτη ισχυρή στήριξη της αγοράς είναι η περιοχή των 1.400 μονάδων.

Η σημερινή εικόνα της αγοράς δεν χρήζει ιδιαίτερου σχολιασμού καθώς το 1:8,3 θετικές προς αρνητικές μετοχές σκιαγραφεί το τοπίο «καταστροφής». Η αγορά άνοιξε με μεγάλο πτωτικό gap καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα 17 μηνών (καταγράφεται και το ξεπούλημα του 4,55% στις 15 Μαρτίου του 2023).

Ο Γενικός Δείκτης βούλιαξε κατά 2,95% στις 1.430,90 μονάδες με τον τζίρο να ενισχύεται και να ξεπερνά τα 124 εκατ. ευρώ (124,1 εκατ. ευρώ). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 3,16% στις 3.488,58 μονάδες και ο τραπεζικός βυθίστηκε κατά 4% στις 1.254,65 μονάδες.

Επιθετικές πωλήσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς μετά την πρόσκαιρη υπέρβαση των 4 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση να «βουτάει» ξανά μέχρι τα 3,825 ευρώ για να κλείσει τελικώς με απώλειες 4,85% στα 3,829 ευρώ και τζίρο που διαμορφώθηκε στα 25,8 εκατ. ευρώ. Άλλωστε πάνω από τα 4 ευρώ βρήκαν την ευκαιρία για πωλήσεις όσοι μπορεί να περίμεναν υπομονετικά από το placement του ΤΧΣ.

Δεν είδαν το τέσσερα μπροστά αλλά δε γλιτωσαν από τον τυφώνα του sell off οι υπόλοιπες τράπεζες, με την Εθνική να διορθώνει κατά 3,81% στα 7,68 ευρώ, τη Eurobank κατά 3,72% στα 2,047 ευρώ και την Alpha Bank να κλείνει με εξίσου ισχυρές απώλειες 3,78% στα 1,627 ευρώ.

Κόκκινος ο «25άρης», με τη Cenergy να βουλιάζει επίσης κατά 4,85% στα 9,45 ευρώ, την Autohellas στο -4,75%, τη Motor Oil στο -4,25% και τα 22,52 ευρώ, τη Jumbo στο -3,8% και τα 23,80 ευρώ.

Εικόνα εγκατάλειψης εν μέσω διαρκών πωλήσεων σε όλους τους τίτλους και του bid που έβγαινε διστακτικά και σε άκρως χαμηλότερα επίπεδα. Απώλειες άνω του 3% για ΟΤΕ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Optima με τη ΔΕΗ να υποχωρεί κατά 2,78% και τη Metlen κατά 2,93%. Στα 17,30 ευρώ προσγειώθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με απώλειες 2,70%, ενώ προσπάθησαν να περιορίσουν τις απώλειες ΕΛΠΕ (-1,16%), ΟΠΑΠ (-1,57%), Σαράντης (-1,28%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,31%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider