Επιφυλακτικότητα και οριακές κινήσεις στο Χρηματιστήριο πριν τα Χριστούγεννα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτικότητα και οριακές κινήσεις στο Χρηματιστήριο πριν τα Χριστούγεννα
Οριακή άνοδο για το ΧΑ που μπαίνει σε διάθεση Χριστουγέννων.

Μεικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές που πιθανότατα θα περάσουν και στο εσωτερικό λίγες συνεδριάσεις πριν τα Χριστούγεννα και οκτώ πριν την αλλαγή του έτους, με τη ρευστότητα και τις κινήσεις των επενδυτών να περιορίζονται βαθμιαία. Πλέον οι όποιες αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων υλοποιούνται με βάση τις τακτικές για το 2023.

Τα βλέμματα ωστόσο μετατοπίζονται για λίγο από τις κεντρικές τράπεζες και τον πληθωρισμό προς τις Βρυξέλλες και στη σημερινή Σύνοδο υπουργών Ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό, το πλαφόν διχάζει εδώ και μήνες την Ε.Ε., με τη μία πλευρά (στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα) να διεκδικεί ένα «ταβάνι» το οποίο θα μπορούσε να δώσει ένα ρεαλιστικό σήμα στις αγορές, και την άλλη (όπου συγκαταλέγονται και η Γερμανία με την Ολλανδία) να υποστηρίζει πως το μέτρο θα πρέπει να μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε απόλυτο εκτροχιασμό των τιμών του καυσίμου. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν τον κοινό τόπο των δύο στρατοπέδων στα επίπεδα των 190 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μία τιμή που ναι μεν δεν κάνει τον μηχανισμό τόσο «επιθετικό» όσο θα ήθελαν οι χώρες που είναι υπέρμαχοι του μέτρου, ωστόσο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει σαν «ασπίδα» για την Ευρώπη, όταν από την άνοιξη θα αρχίσει να αναπληρώνει ξανά τις αποθήκες αερίου.

Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εάν η δραστηριότητα της αγοράς πέσει από τον γκρεμό αυτή την εβδομάδα καθώς πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Η αγορά δεν πιστεύει τη Fed, με το pricing (τιμολόγηση) των αγορών να αποσυνδέεται και να ανοίγει πλέον, με την αγορά να ανησυχεί τώρα ότι η ΕΚΤ έχει ανεβάσει το επίπεδο επιθετικότητας της. Εκτός από τη σημερινή ομιλία των Guindos και Simkus της ΕΚΤ, δεν θα ακούσουμε πολλά από αυτές τις δύο κεντρικές τράπεζες μέχρι τα Χριστούγεννα, επομένως είναι απίθανο να υπάρξει μια μεγάλη συνέχεια στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. Ως εκ τούτου, οι αγορές θα αφεθούν σε αρκετά πλήρη δεδομένα για να κινηθούν σε ένα χαμηλό επίπεδο ρευστότητας αυτή την εβδομάδα.

Ως προς το ΧΑ, όπως επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή, «η οικονομική ατζέντα του 2023 πρακτικά έχει δύο σκέλη για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα: Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις ή εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση το κακό σενάριο θέλει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το καλό μια γρήγορη διαδικασία που δεν θα φέρει αναστάτωση ή καθυστέρηση στην οικονομία. Δεδομένων των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και των ενδείξεων επανάληψης της φετινής Τουριστικής ζήτησης η ανάπτυξη αναμένεται και το 2023 να έχει θετικό πρόσημο, οι τράπεζες και οι περισσότερες εταιρίες εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία των μεγεθών τους ενώ όλα δείχνουν ότι φέτος θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που θα προσεγγίσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας με προοπτική τετραετίας επομένως υπάρχουν επιπλέον υποστηρικτικοί λόγοι για την απόκτηση του επενδυτικού αξιόχρεου».

Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,15% στις 913,44 μονάδες υποδηλώνοντας μια στασιμότητα σε αυτά τα επίπεδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν διατηρηθεί εν μέσω πιέσεων και οι 900 μονάδες. Ο FTSE 25 υποχωρεί επίσης στις 2.206,57 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,31% στις 626,67 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 0,55% στα 0,9920 ευρώ, με την ΕΤΕ στα 3,7010 ευρώ με οριακή άνοδο, ενώ η Eurobank στα 1,02 ευρώ. Κέρδη και για την Πειραιώς μετά τις απώλειες λόγω profit taking, στο 1,51% και στα 1,385 ευρώ.

Απώλειες της τάξεως του 1,46% καταγράφει η Jumbo εν μέσω κατοχύρωση κερδών φτάνοντας στα 15,51 ευρώ, ενώ οριακά στο κόκκινο βρίσκονται ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ και Lamda.

Στα 6,48 ευρώ η ΔΕΗ, ενώ στα αμυντικά χαρακτηριστικά της ΕΥΔΑΠ προσφεύγουν οι επενδυτές που σημειώνει άνοδο 1,17%. Στο «πράσινο» οι Titan, ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, με ράλι άνω του 4% για την Παπουτσάνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η GE και η MYTILINEOS ανέλαβαν την κατασκευή νέας μονάδας 200MW της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Ιρλανδίας

Υποδομές: Οι ισχυροί «χτυπούν» αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες – Τουρισμό, καζίνο

Καταιγισμός πληρωμών το επόμενο τετραήμερο - Πότε καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα και επιταγή ακρίβειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider