«Με το αριστερό» στην «πρεμιέρα» του 2023 η Wall Street - Πιέσεις από Tesla και Apple

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Με το αριστερό» στην «πρεμιέρα» του 2023 η Wall Street - Πιέσεις από Tesla και Apple
Των απωλειών ηγήθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να αποτυγχάνουν να καταγράψουν κέρδη στην αρχή της χρονιάς.

«Κόκκινο» ήταν το «ποδαρικό» που έκανε για το 2023 η Wall Street την Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, καθώς οι ανησυχίες όπως η άνοδος των επιτοκίων και ο υψηλός πληθωρισμός που βούλιαξαν πέρυσι τις μετοχές (στη χειρότερη επίδοσή τους από το 2008), εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τα κεφάλια των επενδυτών.

Στο εφιαλτικό 2022 που δεν είχε ράλι του «Άη Βασίλη», ο Dow Jones μέτρησε τις λιγότερες απώλειες με πτώση 8,8%, τη στιγμή που ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq καταβαραθρώθηκαν 19,4% και 33,1%, αντίστοιχα, με τις ανατριχιαστικές μνήμες που δημιουργήθηκαν πριν από 14 χρόνια να «ξυπνούν» ενώ δόθηκε εκκωφαντικό τέλος και σε ένα θετικό σερί τριών ετών.

Το αρνητικό κλίμα μπορεί να συνεχιστεί το 2023, καθώς η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας τους φόβους ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να εισέλθει σε ύφεση. «Ένα υφεσιακό περιβάλλον το 2023 θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω την απόδοση των τεχνολογικών μετοχών τη νέα χρονιά, καθώς η δίψα των επενδυτών θα αυξανόταν για εταιρείες με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, πιο σταθερές ταμειακές ροές και ισχυρές μερισματικές αποδόσεις», εκτιμά ο Γκρεγκ Μπασούκ, Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, η ιστορία δείχνει επίσης ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο τείνει να επανέρχεται και να αντιδρά μετά από μία χρονιά με απώλειες, με τον S&P 500 να έχει, κατά μέσο όρο, ανάκαμψη 15% το επόμενο ενός έτους απωλειών. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο: ως το τέλος μιας περιόδου "δωρεάν χρήματος" και υπερδιέγερσης της οικονομίας. Θεωρούμε πως θα μπορούσαν να έρθουν καλύτερες ημέρες τόσο για τις αγορές μετοχών όσο και για τις αγορές ομολόγων καθώς προχωρά η Πρωτοχρονιά», τονίζει ο Τζον Στόλτζφους, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην Oppenheimer.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones κατέγραψε οριακές απώλειες 0,03% στις 33.136 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολίσθησε 0,40% στις 3.824 μονάδες
  • Ο Nasdaq υποχώρησε 0,76% στις 10.386 μονάδες

Οι μετοχές των Tesla και Apple αποτέλεσαν το μεγαλύτερο «βαρίδι» της σημερινής συνεδρίασης, χάνοντας 12,24% και 3,74% αντίστοιχα. Η μετοχή της Tesla έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, μετά τις απογοητευτικές παραδόσεις του τέταρτου τριμήνου. Η Apple βρέθηκε να υποχωρεί, μετά αναφορές ότι θα μειώσει την παραγωγή λόγω χαμηλής ζήτησης.

Έχασε τα 2 τρισ. δολάρια μετά από πάνω από 21 μήνες η Αpple

Mάλιστα, η Apple έκλεισε με αποτίμηση κάτω από τα 2 τρισ. δολάρια, για πρώτη φορά για περισσότερο από 21 μήνες, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διολίσθησης της αξίας των μετοχών της που αντανακλά ανησυχίες που σχετίζονται με προβλήματα της παραγωγής αλλά και της ζήτησης. Η μετοχή του γίγαντα των smartphones έκλεισε στα 125,07 δολάρια με πτώση 3,74% και έσπασε προς τα κάτω το όριο των 2 τρισ. δολαρίων κάτι που έχει να συμβεί από τις 8 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Η «κατρακύλα» των μετοχών της Apple κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους προσεγγίζει την απώλεια σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων από τα ιστορικά υψηλά της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τεχνολογικός κολοσσός έφτασε στο απόγειό του με αποτίμηση κλεισίματος 2,986 τρισ. δολαρίων ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου 2022. Πιο πρόσφατα, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει σκεπτικισμό σχετικά με τον αντίκτυπο των προβλημάτων παραγωγής στην Κίνα, λόγω των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας. Ενώ η εταιρεία συνήθως θεωρείται πως έχει διαρκή ζήτηση, με την υπόθεση ότι οι πελάτες θα καθυστερήσουν τις αγορές ή θα ανεχτούν μεγάλους χρόνους παράδοσης προκειμένου να αποκτήσουν τα επιθυμητά προϊόντα της Apple, ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν εάν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει όλες τις απώλειες της ζήτησης στα επόμενα τρίμηνα. Μια έκθεση του Nikkei αυτή την εβδομάδα αναφέρει ότι η Apple έχει διαμηνύσει σε ορισμένους από τους προμηθευτές της να κατασκευάσουν λιγότερα εξαρτήματα για AirPods, Apple Watches και MacBook το α’ τρίμηνο.

Εμπορεύματα

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI παράδοσης Φεβρουαρίου διολίσθησε 4,2%, για να διαμορφωθεί στα 76,93 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το χαμηλότερο κλείσιμο για συμβόλαιο από τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Το αργό Brent παράδοσης Μαρτίου βούτηξε 4,4%, στα 82,10 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 22 Δεκεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου απώλεσε 4,7% στα 2,3612 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου αποδυναμώθηκε 6,3% στα 3,0865 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου κατακρημνίστηκε 10,9% στα 3,988 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, αποτελώντας χαμηλό 11μηνου, δηλαδή από τον Φεβρουάριο.

Ο χρυσός παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκε 1,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.846,10 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Οι τιμές για το πιο ενεργό συμβόλαιο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουνίου, δείχνουν τα στοιχεία του FactSet. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 0,8%, στα 24,236 δολάρια ανά ουγγιά ενώ στη συνεδρίαση φλέρταρε και με τα 24,775 δολάρια, υψηλό 9μήνου. Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου, έκανε άλμα 1% στα 1.093,30 δολάρια ανά ουγγιά μετά από το υψηλό των 1.108,70 δολαρίων, την υψηλότερη ενδοημερήσια τιμή για ενεργό συμβόλαιο από το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου. Το παλάδιο παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε σχεδόν 5,9%, στα 1.692,90 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε σχεδόν 1,2%, στα 3,7665 δολάρια ανά λίβρα.

Μάκρο

Κάτω από το επίπεδο που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κινήθηκε ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της S&P Global. Ο PMI μεταποίησης στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες έναντι 49,6 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση της εταιρείας, με τη μέτρηση να κινείται εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ανοδικά κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,2% ή κατά 1,81 τρισ. δολάρια, έναντι συρρίκνωσης 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Δεύτερη δυναμική άνοδος στο 2023 - Κέρδη 1,2% για τον Stoxx

Moody’s Analytics: «Slowcession» το 2023 - Tι είναι

Deutsche Bank: Στους νικητές του 2022 το Χρηματιστήριο Αθηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider