Στα 10 δισ. ευρώ θέτει τον πήχη του εγχώριου δανειακού προγράμματος για το 2023 η Société Générale, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης «πράσινου» ομολόγου.
Ο γαλλικός οίκος αναμένει μια εμπροσθοβαρή βάση και κατεύθυνση από τον ΟΔΔΗΧ κατά το φετινό έτος, πραγματοποιώντας την πρώτη έξοδο του στις αγορές τον Ιανουάριο με μια νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ περίπου. Η επόμενη κίνηση αναμένεται προς το δεύτερο τρίμηνο μέσω μιας κοινοπρακτικής έκδοσης πενταετούς τίτλου για 2,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ προς το τρίτο τρίμηνο εκτιμάται πως θα υπάρξει μια πιο μακράς διάρκειας έκδοσης πάλι σε ένα αντίστοιχο εύρος άντλησης κεφαλαίων.
Από την άλλη, προς το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα θα επιχειρηθεί η έκδοση ενός «πράσινου» ομολογιακού τίτλου δεκαετούς ή εικοσαετούς διάρκειας για ακόμη 2,5 δισ. ευρώ.
Να επισημανθεί πως ο ΟΔΔΗΧ στο βασικό του σενάριο και σε ότι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης για το νέο έτος εκτιμά πως θα αποπληρωθούν χρεολύσια 7,2 δισ. ευρώ, τόκοι ύψους 4,7 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση του πλεονάσματος να φτάνει στα 1,7 δισ. ευρώ, την προεξόφληση εντόκων γραμματίων και διμερών δανείων να διαμορφώνεται στα 0,8 δισ. ευρώ και την κάλυψη άλλων αναγκών στα 4,3 δισ. ευρώ. Έτσι, οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για το 2023 αναμένεται να φτάσουν τα 15,4 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παρέμειναν κοντά στο 15% του ΑΕΠ το 2022, ήτοι πλησίο του μέρου όρου των κρατών της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία) και θα παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα από το 15% το επόμενο διάστημα.
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης για το 2023, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE θα διαμορφωθούν συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 2,2 δισ. ευρώ, με μια αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 0,8 δισ. ευρώ.
Ευρύτερα, να σημειωθεί πως η Société Générale υπολογίζει πως το συνολικό ακαθάριστο χρέος που θα εκδοθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για το 2023 θα φτάσει τα 1,4 τρισ. ευρώ, ποσό υψηλότερό από τα 1,24 τρισ. ευρώ του 2022. Τα ηνία θα διατηρήσει η Γερμανία, η οποία σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα ύψους 305 - 309 δισ. ευρώ σε ακαθάριστους όρους και περίπου 120 -124 δισ. ευρώ σε καθαρούς όρους, μεγέθη σημαντικά υψηλότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του QE το 2015 και επίσης αρκετά υψηλότερο από την προ-QE περίοδο.
Παράλληλα, θα πρέπει να τονισθεί πως καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει το QT, θα αυξήσει περαιτέρω την καθαρή προσφορά που θα απορροφηθεί από την αγορά. Η μείωση του χαρτοφυλακίου του APP θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική ροή τουλάχιστον 150 δισ. ευρώ το 2023 και κοντά στα 120 δισ. ευρώ μόνο για το PSPP. Έτσι, ο καθαρός όγκος προσφοράς από τις καθαρές αγορές της ΕΚΤ από τα κράτη και την ΕΕ που θα απορροφηθεί είναι πιθανό να πλησιάσει τα 700 δισ. ευρώ (έναντι περίπου 300 δισ. ευρώ το 2022).