Ευρώπη: Υποχώρησαν οι δείκτες με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρώπη: Υποχώρησαν οι δείκτες με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στον πληθωρισμό
Τράβηξαν «όπισθεν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τις αγορές να επηρεάζονται από το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα μετά και την ομιλία του Προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στη σουηδική Riksbank. 

Τράβηξαν «όπισθεν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τις αγορές να επηρεάζονται από το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα μετά και την ομιλία του Προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στη σουηδική Riksbank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,56%, με τις μετοχές των λιανοπωλητών να χάνουν 1,4%. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο δείκτης άγγιξε υψηλό 8 μηνών, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Δεκέμβριο του 2022 την Πέμπτη και η προσοχή των αγορών βρίσκεται στο κατά πόσο οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν καταφέρει να «παγώσουν» τις τιμές στις ΗΠΑ.λ και στο εάν θα δώσει «σημάδια» για τις κινήσεις της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του νωρίτερα την Τρίτη κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Στα της Ευρώπης, παραμένει η ανησυχία για ύφεση στην Ευρωζώνη εντός του 2023 λόγω του «κοκτέιλ» που διαμορφώνουν οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός. Άξιο αναφοράς είναι το ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε την εκτίμηση της για ύφεση στην Ευρωζώνη εντός του 2023, προβλέποντας ανάπτυξης της οικονομίας 0,6% για το σύνολο του έτους έναντι ύφεσης 0,1% στην προηγούμενη εκτίμηση του επενδυτικού οίκου.

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), υποστηρίζει πως τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν να διατηρηθούν για περισσότερο από το αναμενόμενο, παρά την πτώση των τιμών χονδρικής στην ενέργεια τις τελευταίες εβδομάδες και την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,27% στις 4.057 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,39% στις 7.694 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,12% στις 14.774 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,53% στις 4.058 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,08% στις 25.364 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,2% στις 8.712 μονάδες

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η BMW ανακοίνωσε μικρή μείωση των συνολικών πωλήσεων οχημάτων της για το 2022. Ωστόσο, η BMW κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων για το περασμένο έτος, τονίζοντας πως θα ενισχύσει τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης εντός του 2023.

Μάκρο

Άνοδο σημαντικά μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία για τον Νοέμβριο του 2022, καθώς ενισχύθηκε κατά 2% έναντι συρρίκνωσης 2,5% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια ανάπτυξη 0,8%. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε 0,7% έναντι συρρίκνωσης 2,75 τον Νοέμβριο του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 1%.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1975 ανήλθε το 2022 ο πληθωρισμός στην Ολλανδία, σύμφωνα με την εθνική στατιστική αρχή. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ολλανδία ανήλθε πέρυσι στο 10% και ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 47 ετών. Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, το 1975 είχε εκτιναχθεί στο 10,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρυπτονομίσματα: Η Coinbase απολύει το 20% των υπαλλήλων της

gazzetta
gazzetta reader insider insider