Wall Street: Θετικά πρόσημα εν αναμονή του πληθωρισμού - Στο +1% ο Nasdaq

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Θετικά πρόσημα εν αναμονή του πληθωρισμού - Στο +1% ο Nasdaq
Κέρδη 200 μονάδων για τον Dow Jones. Διευρύνθηκε το ανοδικό σερί του τεχνολογικού δείκτη.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανικοί αγορά, με το βλέμμα επενδυτών και αναλυτών να στρέφεται πλέον στα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη, ενώ στο κάδρο παραμένουν και οι επόμενες κινήσεις της Fed αναφορικά με τα βασικά της επιτόκια.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 186 μονάδων ή 0,56% και διαμορφώθηκε στις 33.704 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 3.919 μονάδες. Νέα άνοδος 1% -μετά τα κέρδη της Δευτέρας- τέλος και για τον τεχνολογικό Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 10.742 μονάδες.

Σημειώνεται πως στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις της αγοράς για το 2023, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,1%, γεγονός που εκλαμβάνεται σαν θετικός οιωνός από τους επενδυτές, καθώς σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac, στο 79% των περιπτώσεων που ο διευρυμένος δείκτης ξεκίνησε σε θετικό έδαφος την χρονιά, αντίστοιχο πρόσημο είχε και η λήξη τους.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά μετά επόμενα βήματα της Fed προκαλεί διστακτικές κινήσεις στις τάξεις των επενδυτών, ενώ την ίδια στιγμή δηλώσεις αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στις αρχές Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα Ράφαελ Μπόστιτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων πάνω από το 5% και παραμονής τους σε αυτά τα επίπεδα για «αρκετό καιρό ακόμα», ενώ από την πλευρά του η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των αυξήσεων στα επιτόκια, με χαμηλότερο ωστόσο ρυθμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τέλος, και ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) υπογράμμισε πως η Fed έχει το περιθώριο να λαμβάνει μη δημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.

«Η σταθερότητά των τιμών είναι ο θεμέλιος λίθος μια υγιή οικονομία και προσφέρει στον κοινό ανυπολόγιστα οφέλη σε βάθος χρόνου. Αλλά, η αποκατάσταση των τιμών ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μπορεί να σημάνει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε σε 7 αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων μέσα στο 2022, ενώ την περασμένη εβδομάδα «έδειξε» στο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των επιτοκίων της εντός του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Συνέχεια στο ανοδικό σερί μετά τις προβλέψεις για την κατανάλωση το 2024

Χρυσός: Υποχώρησαν από τα υψηλά οκτώ μηνών οι τιμές

Ανοδικές τάσεις στα κρυπτονομίσματα με πρωταγωνιστή το Bitcoin Cash

gazzetta
gazzetta reader insider insider