Wall Street: «Σήμα» για κέρδη από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Με αμφιβολίες για την Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Σήμα» για κέρδη από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Με αμφιβολίες για την Fed
Άνοδος πλέον των 200 μονάδων για τον Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενόψει και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ανοδικά πρόσημα καταγράφει η Wall Street την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ξεπερνούν τη μεταβλητότητα που καταγραφόταν νωρίτερα μετά και από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύεται 0,77% ή 260,49 μονάδες στις 34.233 μονάδες.

Ο S&P 500 κερδίζει 0,45% ή 17,60 μονάδες στις 3.987 μονάδες.

Ο Nasdaq ανεβαίνει 0,47% ή 51,77 μονάδες στις 10.984 μονάδες.

«Ερμηνεία» για τις κινήσεις της Fed

Οι αναλυτές «κάνουν ταμείο» για τα στοιχεία σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Δεκέμβριο του 2022, που παρουσίασαν σημαντική αποκλιμάκωση και τα οποία δείχνουν πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αρχίσουν να «πιάνουν» τόπο.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις μερίδας των επενδυτών για το ότι μπορεί να υπάρξει μια χαλάρωση στις αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα ή ακόμα και μια μείωση των επιτοκίων εντός του 2023. Ωστόσο, το στέλεχος της τράπεζας, Τζέιμς Μπούλαρντ, υπογράμμισε πως τα υψηλά επιτόκια της Fed πρέπει να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα ώστε να διασφαλιστεί πως θα οδηγήσουν στην κάμψη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% που έχει θέσει ως στόχο η Fed.

το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε σήμερα πως η τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες, όντας αντίθετος προς τη μείωση των επιτοκίων μέχρι να φανούν ισχυρά σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού.

Σημειώνεται πως μετά από τα στοιχεία του πληθωρισμού, οι αναλυτές σε έρευνα του FedWatch του CME Group αναμένουν συνδυαστική αύξηση επιτοκίων από τη νομισματική επιτροπή της τράπεζας (FOMC), συνολικού ύψους 0,50% για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Πέρα από τα μάκρο, το αμερικανικό χρηματιστήριο ετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ' τρίμηνο του 2022. Η αρχή δίνεται αύριο, Παρασκευή, με τις οικονομική μεγέθη των μεγάλων τραπεζών της χώρας (JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, BlackRock και Citigroup).

Μάκρο

Μεγάλη διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς τριπλασιάστηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 85 δισ. δολάρια έναντι 21,3 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν έλλειμμα στα 65 δισ. δολάρια.

Πτώση κατά 1.000 σημείωσαν οι εποχικά προσαρμοσμένες αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 7 Ιανουαρίου, κατερχόμενες στις 205.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Αναλυτές που ερωτήθηκαν από την Wall Street Journal προέβλεπαν πως οι νέες αιτήσεις θα αυξάνονταν κατά 6.000 στις 210.000. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις έπεσαν κατά ένα αναθεωρημένο 17.000 στις 206.000, εν αντιθέσει με την αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο για πτώση 19.000 στις 204.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ευρωαγορές στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022

Χρηματιστήριο: Έσωσε το πρόσημο και αναζητεί «καταλύτες» - Ράλι για ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider