Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη στον Stoxx 600 - Για 5η μέρα συνεχίστηκε το σερί

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη στον Stoxx 600 - Για 5η μέρα συνεχίστηκε το σερί
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και μεταβολές στα πρόσημα.

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Τετάρτη, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και μεταβολές στα πρόσημα, πριν η μπίλια του Stoxx «κάτσει» στο πράσινο, μετά και τα στοιχεία για την νέα επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού.

Νωρίτερα, «βαρίδι» για τις αγορές αποτέλεσαν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη Βρετανική οικονομία. Ο βρετανικός δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε κάμψη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 10% και ενισχύοντας την άποψη πως η Τράπεζα της Αγγλίας (BοE) θα συνεχίσει τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της ώστε να αποκλιμακώσει τις τιμές.

Στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει την ύφεση εντός του 2023, «δείχνοντας» σε διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού για τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, ψηλά στην προσοχή των επενδυτών βρέθηκε και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,23% στις 457,53 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε οριακά 0,02% στις 4.173 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,28% στις 7.829 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε οριακή υποχώρηση 0,03% στις 15.182 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,09% στις 7.837 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,29% στις 26.057 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,46% στις 8.931 μονάδες.

Μάκρο

Στο 10,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός «κλείδωσε» στο 9,2% (όπως είχαν δείξει και τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat) έναντι 10,1% τον Νοέμβριο και έναντι 5% τον Δεκέμβριο του 2021.

Συρρίκνωση κατέγραψαν οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύνολο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Όπως προκύπτει από αυτά, για το σύνολο του περασμένου έτους η αγορά επιβατηγών αυτοκινήτων συρρικνώθηκε κατά 4,6%, κυρίως λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών και εξαρτημάτων στο α' εξάμηνο του 2022.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Just Eat Takeaway.com, η μεγαλύτερη πλατφόρμα delivery φαγητού της Ευρώπης, ανακοίνωσε πως οι παραγγελίες που κατέγραψε για το δ' τρίμηνο του 2022 υποχώρησαν κατά 12% σε ετήσια βάση, με την πτώση να φτάνει το 16% για την μονάδα της στις ΗΠΑ (Grubhub).

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια πτώση 8%, μετέδωσε το Reuters.

Ενισχυμένες πωλήσεις εμφάνισε ο οίκος πολυτελών προϊόντων Richemont στην οικονομική χρήση του γ' τριμήνου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία που έχει -μεταξύ άλλων- brand όπως τα κοσμήματα Cartier και τα ρολόγια IWC. Ο όμιλος με έδρα την Ελβετία ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 εμφάνισαν αύξηση κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπούλαρντ (Fed): Συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν το 5%

Καραμανλής: Πολύ σημαντική δουλειά στον χώρο του αυτοκινήτου - Ραγδαία η αύξηση της ηλεκτροκίνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider