Η ανησυχία για την Fed φέρνει απώλειες στην Wall Street - Εν αναμονή της Netflix

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανησυχία για την Fed φέρνει απώλειες στην Wall Street - Εν αναμονή της Netflix
Πτώση 200 μονάδων για τον Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς επανέρχονται οι προβληματισμοί για τα επιτόκια.

Απώλειες σημειώνει η Wall Street για την Πέμπτη, με τους επενδυτές να συνεχίζουν στο αρνητικό κλίμα που έφερε μεγάλες απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Τετάρτη και καθώς εμφανίζονται ανήσυχοι για την επιτοκιακή πολιτική στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχωρεί 0,66% ή 220,14 μονάδες στις 33.076 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 0,44% ή 17,73 μονάδες στις 3.910 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,39% ή 43,12 μονάδες στις 10.912 μονάδες.

Τα μάκρο και η επιμονή της Fed

Η ανησυχία της Wall Street πηγάζει από τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που δείχνουν πως αυτή δεν «κρυώσει» σε μεγάλο επίπεδο μετά από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed). Μάλιστα, ενισχύονται οι εκτιμήσεις πως η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντιμόν.

Από την πλευρά της, το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε πως το εύρος των επιτοκίων της τράπεζας πρέπει να αυξηθεί άνω του 5% (από το 4,25% 4,50% που είναι σήμερα), με την ίδια να προσθέτει πως τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν στα επίπεδα άνω του 5% για «ορισμένο χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται πως οι επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα FedWatch του CME Group περιμένουν πως η τράπεζα θα αύξησει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) στις 31 Ιανουαρίου - 1η Φεβρουαρίου.

Πέρα από τους προβληματισμούς για την Fed, οι επενδυτές έχουν την προσοχή τους στραμμένη και στα οικονομικά αποτελέσματα δ' τρίμηνο του 2022 ώστε να δουν το κατά πόσο αυτά επηρεάζονται από το περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει τα υψηλά επιτόκια της Fed. Μετά από τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνει τα αποτελέσματα της η Netflix.4

Μάκρο

Μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές παρουσίασαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου, καθώς έφτασαν τις 190.000, έναντι 205.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 214.000 αιτήσεις.

Οι οικοδομικές άδειες συρρικνώθηκαν κατά 1,6% έναντι συρρίκνωσης 10,6% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 1%.

Οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 1,4% έναντι πτώσης 0,5% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση 4,8%.

Ο δείκτης που μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην -κρίσιμη οικονομικά- περιοχή της Φιλαδέλφεια (Philly Fed) διαμορφώθηκε για τον Ιανουάριο στις -8,9 μονάδες έαντι -13,7 μονάδων τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -11 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider