Ευρωαγορές: Η Πέμπτη η χειρότερη μέρα για το 2023 

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Η Πέμπτη η χειρότερη μέρα για το 2023 
Απώλειες μεταξύ 1% και 2% για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες της ηπείρου μας, εν μέσω διεθνούς επενδυτικής αναταραχής.

Τη χειρότερη μέρα απωλειών από την αρχή του 2023 κατέγραψαν για την Πέμπτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεαζόμενα από το αρνητικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς και με ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών στην πορεία της οικονομίας.

Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ ενέτειναν την άποψη πως η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της με στόχο να «κρυώσει» τον πληθωρισμό.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη πως οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι επίμονες με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τις τιμές πίσω στον στόχο. «Ο πληθωρισμός από κάθε άποψη, από όποια πλευρά κι αν τον δεις, είναι πολύ υψηλός. Θα παραμείνουμε στην πορεία που έχουμε επιλέξει έως ότου μεταφερθούμε σε περιοριστικά εδάφη για αρκετό καιρό, ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως» διεμήνυσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Βloomberg.

Σημειώνεται πως τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ «έδειξαν» προς συνέχιση των μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων της ευρωτράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στις 2 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της, με την πλειονότητα των επενδυτών να περιμένει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολίσθησε 1,48% στις 450,74 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του από τις 15 Δεκεμβρίου του 2022.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,9% στις 4.094 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 1,06% στις 7.474 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 1,71% στις 14.921 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκέντρωσε απώλειες 1,86% στις 6.951 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,72% στις 25.605 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε 1,57% στις 8.793 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρή πτώση 2,2% στο Χρηματιστήριο - Χάθηκαν οι 970 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider