Χρηματιστήριο: «Μάχη» για σταθεροποίηση πάνω από τις 1.000 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Μάχη» για σταθεροποίηση πάνω από τις 1.000 μονάδες
Πέρασε το κατώφλι των 1.000 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από το μακρινό 2014.

Τελευταία ενημέρωση 15:16

Το ορόσημο των 1.000 μονάδων κατέρριψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία κατάκτηση μετά περισσότερα από οκτώ χρόνια, ήτοι από τον Δεκέμβριο του 2014.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 1.001,82 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,40%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.004,95 μονάδες (+0,72%). Ο τζίρος ανέρχεται στα 59,35 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, 46 πτωτικά και 30 παραμένουν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,24%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (+5,39%), του ΟΛΠ (+2,58%), της Viohalco (+2,55%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+2,45%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,18%), της Σαράντης (-1,25%), της Eurobank (-1,17%) και της Motor Oil (-1,15%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+2,75%) και των Πρώτων Υλών (+1,67%). , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Πετρελαίου (-0,89%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,49%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Πειραιώς με 5.374.015 και 3.725.407 μετοχές, αντιστοίχως, μαζί και με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών με τη δεύτερη να έχει 6,75 εκατ. ευρώ και την πρώτη με 6,42 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βαρβαρέσος +11,11% και Attica Bank +8,11%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ -19,44% και Δούρος -16,11%.

Ώθηση στο ΧΑ δίνει τόσο η χθεσινοβραδινή άνοδος της Wall Street με τον S&P 500 να σκαρφαλώνει πάνω από τις 4.000 μονάδες αλλά και το σήμα από στελέχη της Fed για μια υποχώρηση των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων (re-pricing στα risky assets). Παράλληλα, η χθεσινή σιγουριά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα «είναι εφικτό εντός του 2023» δίνει ένα περαιτέρω πλεονέκτημα στους long.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως και οι αγορές περιμένουν τις εκλογές. Αν βγει η Νέα Δημοκρατία, «θα είναι θέμα μηνών να ανακτήσουμε τη βαθμίδα, είμαι πεπεισμένος για αυτό», είπε ο πρωθυπουργός. «Αναρωτιέμαι αν το ίδιο μπορούν να πουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι». Είπε πως αν από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια με μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό, τότε το σκηνικό θα αλλάξει, καθώς αν από τις εκλογές προέκυπτε μία παρατεταμένη αστάθεια, κάνοντας σαφές πως δεν εκτιμά πως αυτό θα γίνει, τότε «δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι». Ο Πρωθυπουργός εξήγησε πως επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι απλά μια τεχνοκρατική παράμετρος, αλλά «τελικά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Και αυτή η εξέλιξη, στο τρέχον περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, όπως τα ορίζει η ΕΚΤ, θα έχει πολύ μεγάλη σημασία.

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 είναι απολύτως εφικτή αλλά δεν θα έρθει αυτόματα, ωστόσο, έσπευσε να επισημαίνει λίγο αργότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα, καύσιμο δόθηκε και από το γεγονός πως στο «ραντάρ» των διεθνών funds δείχνουν να έχουν επιστρέψει οι συστημικές τράπεζες, στη βάση των θετικών μακροοικονομικών δεδομένων που απορρέουν ακόμη από τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, στο ότι έχουν αφήσει πίσω τους το μεγαλύτερο μέρος των δυσκολιών της εξυγίανσης και στην επερχόμενη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ένας εκ των ισχυρότερων αμερικανικών οίκων, η JP Morgan, συντόνισε, προσκάλεσε και έφερε στην Ελλάδα πελάτες της από τις Fidelity (υπό διαχείριση κεφάλαια σε μετοχές ύψους 1,99 τρισ. δολαρίων), T. Rowe Price (υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 712 δισ. δολαρίων σε αγορές μετοχών), Balyasny (υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 15,7 δισ. δολαρίων) και Hermes (υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 624 δισ. δολαρίων), πραγματοποιώντας συναντήσεις τόσο με τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και με κυβερνητικούς παράγοντες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Πώς «μπήκαν» στο 2023 οι μετοχές των «Utilities»

Το νέο trade της JP Morgan στα ελληνικά ομόλογα με φόντο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Swatch: Άλμα για καθαρά κέρδη και πωλήσεις το 2022 - Ολοταχώς για ρεκόρ φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider