Απώλειες στην Wall Street μετά από την επιμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στην Wall Street μετά από την επιμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Πτώση 300 μονάδων για τον Dow Jones καθώς εδραιώνεται η προσδοκία για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed.

Σημαντική πτώση καταγράφει για την Πέμπτη η Wall Street, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να κινείται στην τροχιά των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που μπορεί να επιφέρουν περαιτέρω σύσφιξη στη νομισματική πολιτική της χώρας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχωρεί 0,90% ή 307,45 μονάδες στις 33.820 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 1,35% ή 56,10 μονάδες στις 4.091 μονάδες.

Ο Nasdaq πέφτει 1,58% ή 191,039 μονάδες στις 11.878 μονάδες.

Εδραιώνεται η προσδοκία για περαιτέρω σύσφιξη από την Fed

Τα στοιχεία για την πορεία των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ κατά τον Ιανουάριο κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) με στόχο το «πάγωμα» των τιμών και της αμερικανικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε την Πέμπτη πως ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και πως η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της από αυτές που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Φεβρουάριο.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ισχυρές απώλειες σημειώνει η μετοχή της Shopify αφότου η πλατφόρμα online εμπορίου ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το δ' τρίμηνο του 2022. Η εταιρεία κατέγραψε ζημίες 623,7 εκατ. δολαρίων ή 49 σεντ ανά μετοχή έναντι ζημιών 371,3 εκατ. δολαρίων ή 30 σεντ ανά μετοχή για το δ' τρίμηνο του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 7 σεντ ανά μετοχή έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet για 1 δολάριο ανά μετοχή.

Έντονη πτώση καταγράφει η μετοχή της Paramount καθώς τα έσοδα της διαμορφώθηκαν στα 8,13 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης για έσοδα 8,16 δισ. δολάρια σύμφωνα με έρευνα της Refinitiv. Σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2022, τα έσοδα της Paramount Global ήταν αυξημένα κατά 2%.

Μάκρο

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 το χρέος των νοικοκυριών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 16,90 τρισ. δολάρια, επίπεδο ρεκόρ, ενώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση των τελευταίων 20 ετών, ενισχυμένο κατά 394 δισ. δολάρια σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2022.

Όπως αναφέρει το Reuters, το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών είναι κατά 2,75 τρισ. δολάρια υψηλότερο από την προ της πανδημίας του κορονοϊού εποχή.

Σε πολυετές χαμηλό υποχώρησαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, καθώς συρρικνώθηκαν κατά 4,5% σε μηνιαίο επίπεδο, φτάνοντας τις 1,31 εκατ., έναντι μείωσης 3,4% τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν πτώση 2%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των ενάρξεων κατοικιών στις ΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider