Αρνητικό το κλίμα στις ευρωαγορές προς το τέλος μιας εβδομάδας απωλειών

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό το κλίμα στις ευρωαγορές προς το τέλος μιας εβδομάδας απωλειών
Νευρικότητα στα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό για την Παρασκευή, με «ταμείο» για τα εταιρικά αποτελέσματα και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Τελευταία ενημέρωση: 15:06

Έντονη νευρικότητα καταγράφεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τις εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και ενώ παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται ο κίνδυνος επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων στη διεθνή οικονομία και το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για να επιφέρουν σταθερότητα στις τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, δήλωσε πως δεν αποκλείει νέες σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωτράπεζας, πέρα από αυτή των 50 μονάδων βάσης που έχει προαναγγελθεί για τον Μάρτιο.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600χάνει 0,20% στις 461,58 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,65% στις 4.229 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,14% στις 7.918 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,68% στις 15.368 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,53% στις 7.278 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο γράφει απώλειες 0,24% στις 27.212 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,15% στις 9.245 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι δείκτες οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η σουηδική Ericsson σκοπεύει να απολύσει 8.500 υπαλλήλους της παγκοσμίως στο πλαίσιο προγράμματος εξοικονόμησης κόστους της εταιρείας, σύμφωνα με εσωτερικό memo που έφτασε στην κατοχή του Reuters.

Απώλειες άνω του 4% σημειώνει η μετοχή της BASF στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, αφότου ο κολοσσός των χημικών ανακοίνωσε μεγάλες ζημίες για το δ' τρίμηνο του 2022 και παράλληλα χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Πτώση καταγράφει στην αγορά του Λονδίνου η μετοχή της IAG μετά από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών.

Η IAG- που ελέγχει εταιρείες όπως οι British Airways, Iberia και Vueling, μεταξύ άλλων- ανακοίνωσε κέρδη 431 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,93 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη 274,3 εκατ. ευρώ.

Μάκρο

Χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε η πορεία της γερμανικής οικονομίας για το δ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Για το δ' τρίμηνο του 2022 και σε τριμηνιαίο επίπεδο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε συρρίκνωση 0,4% έναντι 0,2% στην αρχική εκτίμηση της Destatis και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,2%.

Υποχώρησε ελαφρώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, τον Φεβρουάριο, αντικατοπτρίζοντας τη συγκρατημένη στάση των νοικοκυριών σε σχέση με την οικονομική κατάστασή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η INSEE, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπεσε στις 82 μονάδες τον Φεβρουάριο, από τις 83 μονάδες τον Ιανουάριο. Πάντως, διαμορφώθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 80 μονάδες.

Σημαντική κάμψη εμφάνισε η ετήσια βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας γαι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία (INE) της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 8,2% έναντι ενίσχυσης 14,9% για τον 12μηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

«Βαρύ» το κλίμα στην Ασία, με την προσοχή στην Ιαπωνία

Αρνητικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές στο τέλος της εβδομάδας, με την προσοχή των επενδυτών στην Ιαπωνία.

Ο πληθωρισμός στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έφτασε σε υψηλό 41 ετών για τον Ιανουάριο, ενώ ο επερχόμενος νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας (BoJ) δεσμεύτηκε για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 1,29% στις 27.453 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,30% στις 7.307 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε 0,63% στις 2.423 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite διολίσθησε 0,62% στις 3.267 μονάδες και ο Shenzhen Component απώλεσε 0,81% στι 11.787 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,67% στις 20.011 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο εβδομάδας ο Hang Seng έγραψε πτώση 3,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider