Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης για τον Φεβρουάριο, με την αμερικανική αγορά να ολοκληρώνει έναν μήνα «διόρθωσης» μετά το ισχυρό ράλι του Ιανουαρίου, καθώς οι προοπτικές για το μέλλον της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη μπορεί να βελτιώθηκαν σε σχέση με το φθινόπωρο, ωστόσο οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και η αποφασιστικότητα της Fed να επαναφέρει το πληθωρισμό σε «αποδεκτά» επίπεδα συνεχίζουν να ρίχνουν την «σκιά» τους στις μετοχές της Wall Street.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 232 μονάδων ή 0,71% στις 32.656 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500 που διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 3.970 μονάδων, με μικρή πτώση 0,3%. Καλύτερη ήταν η εικόνα για τον τεχνολογικό δείκτη, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες 0,1% στις 11.455 μονάδες.
Σε μηναία κλίμακα, και οι τρεις κυριότεροι δείκτες της αγοράς κατέγραψαν πτώση, με τον Dow Jones να οδηγεί τις απώλειες με πτώση 4,2%, ενώ S&P 500 και Nasdaq έχασαν 2,6% και 1,1% αντίστοιχα. Πλέον, από τις αρχές του έτους, ο βιομηχανικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,5%, ενώ μικρά κέρδη σημειώνουν οι άλλοι δύο δείκτες της αμερικανικής αγοράς.
Μάκρο
Σε υψηλό τριών μηνών αυξήθηκε στις ΗΠΑ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου όσον αφορά στα αγαθά, φτάνοντας τα 91,5 δισ. δολάρια με μια άνοδο 2%, αντανακλώντας τον υψηλό πληθωρισμό καθώς και τη σταθερή ζήτηση των ΗΠΑ για νέα αυτοκίνητα, τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα.
Το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά αυξήθηκε από τα 89,7 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με το Marketwatch. Ωστόσο, το μέγεθος έχει μειωθεί από τότε που έφτασε το ρεκόρ των 125,3 δισ. δολαρίων την περασμένη άνοιξη, αν και εξακολουθεί να είναι ιστορικά υψηλό. Επισημαίνεται πως το εμπορικό έλλειμμα σημειώνει νέα ρεκόρ για τρία συνεχόμενα χρόνια, αλλά είναι σε καλό δρόμο να μειωθεί για πρώτη φορά από το 2019.
Από την πανδημία, οι ΗΠΑ έχουν ανακάμψει ταχύτερα από τις οικονομίες των περισσότερων άλλων χωρών. Αυτό τροφοδότησε μια αύξηση των δαπανών για εισαγωγές και μια πιο αργή, αν και ακόμα ισχυρή αύξηση των εξαγωγών.
Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 3,4% στα 265,3 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο. Οι εισαγωγές αυτοκινήτων σημείωσαν ασυνήθιστα ισχυρή αύξηση ενώ οι εισαγωγές τροφίμων επίσης αυξήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω των υψηλότερων τιμών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2% στα 173,8 δισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ εξήγαγαν περισσότερα τρόφιμα, αυτοκίνητα και καταναλωτικά αγαθά, αντικατοπτρίζοντας τις αλλαγές στις εισαγωγές.