Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικό κλίμα για το ποδαρικό του Μαρτίου

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικό κλίμα για το ποδαρικό του Μαρτίου
Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και οι προοπτικές εξέλιξης της νομισματικής πολιτικής.

Τελευταία ενημέρωση 12:43

Ένα επιφυλακτικά ανοδικό κλίμα επικρατεί την Τετάρτη στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να συνεχίζουν μετά από το ήπιο τέμπο της χθεσινής συνεδρίασης, όταν τελικά ο Stoxx έκλεισε με ελαφριές απώλειες.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και οι προοπτικές εξέλιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς είναι ακόμα υπό αξιολόγηση τα χθεσινά στοιχεία από την περιοχή, όπως η απρόσμενη πληθωριστική επιτάχυνση σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα σημερινά στοιχεία για την μεταποίηση της Ευρωζώνης, καθώς σημειώθηκε υψηλό 9μήνου τον Φεβρουάριο, με τις τελικές εκτιμήσεις να «ταιριάζουν» με τις προκαταρκτικές, τερματίζοντας ένα σερί 8 μηνών συρρίκνωσης.

Πάντως, η πορεία του πληθωρισμού τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία εξέπληξε ιδιαίτερα με την ανοδική της δυναμική τον Φεβρουάριο, ωθώντας τη Goldman Sachs να αναθεωρήσει την εκτίμησή της για τον δομικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης κατά 11 μονάδες βάσης στο 5,3% σε ετήσια βάση. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης μια επιτάχυνση της αύξησης του τραπεζικού δανεισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η ασθενέστερη μετάδοση των υψηλότερων επιτοκίων στις συνθήκες τραπεζικού δανεισμού φανερώνει ένα υψηλότερο επιτόκιο αιχμής ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να επιβραδύνει επαρκώς ο πληθωρισμός.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει οριακά 0,07% στις 461,42 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,35% στις 4.253 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,27% στις 15.406 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,32% στις 7.291 μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ισχυροποιείται 0,35% στις 7.903 μονάδες. Στην περιφέρεια, o IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,18% στις 9.411 μονάδες, και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,30% στις 27.562 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η LVMH στέλνοντας τον τίτλο της στα ύψη κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Τετάρτης. Ο όμιλος πολυτελών ειδών, με επικεφαλής τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault, θα αγοράσει ξανά τις μετοχές από τώρα έως τις 20 Ιουλίου και όσες εξαγοραστούν θα ακυρωθούν. Η LVMH σημειώνει άνοδο περί του 2% στο Παρίσι, ανεβάζοντας το κέρδος φέτος στο 18% και δίνοντας στην εταιρεία μια χρηματιστηριακή αποτίμηση περίπου 404 δισ. ευρώ, την υψηλότερη στην Ευρώπη.

Η εικόνα στην Ασία

Κατά κύριο λόγο ανοδικά κινήθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια με τον Hang Seng να «εκτοξεύεται», με τους επενδυτές να αξιολογούν με τα στοιχεία για τον PMI της Κίνας να δείχνουν μία αύξηση στο 52,6, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,26%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε ελαφρά κατά 0,09%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai κέρδισε 1% κι ο SZSE Component ενισχύθηκε 1,11%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πραγματοποίησε ισχυρό ράλι 4,30% και στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,42%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τι φέρνει στο Μαρούσι το «καρέ» Dimand, Eurobank, PwC, Grivalia

Απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία - Νέες πιέσεις στην ΕΚΤ

Goldman Sachs: Υψηλότερα τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2024 - Ποια αύξηση «κλειδώνει» από την ΕΚΤ για το Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider