Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο - Το διεθνές κλίμα απειλεί κρίσιμες στηρίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο - Το διεθνές κλίμα απειλεί κρίσιμες στηρίξεις
Απώλειες κοντά στο 2,5% για το Χρηματιστήριο την Παρασκευή. Τα προβλήματα της SVB κλονίζουν τις αγορές που αναμένουν ένα αρνητικό ντόμινο.

Το ανοδικό εβδομαδιαίο σερί του Χρηματιστηρίου (11x11 ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα) διακόπηκε αρκετά απότομα εξαιτίας του «σπίρτου που πέταξε» η Silicon Valley Bank στο ήδη εύθραυστο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες αρχίζει να «ταρακουνάει» τις χρηματιστηριακές αγορές και τις τραπεζικές μετοχές. H αφορμή δόθηκε από την απόφαση μιας σχετικά μικρής τράπεζας, της Silicon Valley Bank να πουλήσει άρον – άρον την Πέμπτη ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της.

Το sell-off της Πέμπτης ήρθε λίγες ημέρες αφότου τα στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες κάθονταν πάνω σε περίπου 620 δισεκατομμύρια δολάρια μη πραγματοποιηθεισών ζημιών που κρύβονται στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων και των μετοχών τους. Όταν λοιπόν η FDIC ανακοινώνει οτι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα κάθεται πάνω σε εν δυνάμει ζημιές (δηλαδή ζημιές που θα έρχονταν στην επιφάνεια αν αυτή την στιγμή γινόταν mark to market αξιολόγηση των χρεογράφων τους) ύψους 620 δισ. δολ. και αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο λόγω της αύξησης των επιτοκίων οποιαδήποτε πράξη διαχείρισης αυτού του κινδύνου «κοστίζει» πολλαπλάσια, είναι σαν να χτυπάει το καμπανάκι... εγκατάλειψης του σκάφους.

Από την άλλη, το επεισόδιο αυτό, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, έχει ενισχύσει τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αντιξοότητες στην κερδοφορία του κλάδου από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και της βαθιάς αντιστροφής της αμερικανικής καμπύλης. Ωστόσο, εκτός από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η βίαιη πτωτική κίνηση του τραπεζικού δείκτη στις ΗΠΑ είναι η τρίτη μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών, μετά την περίοδο της πανδημίας το 2020 και τον Αύγουστο του 2011 στον απόηχο της υποβάθμισης της αξιολόγησης των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.

Οι πιέσεις και το κλίμα νευρικότητας πέρασαν στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, καθώς φαίνεται να επικράτησε το αίσθημα του φόβου περί αδυναμίας και προβλημάτων και των πιο ισχυρών αμερικανικών τραπεζών, κάτι που δε συνάδει προς ώρας.

Παράλληλα, το εκρηκτικό μείγμα πληθωρισμού - επιτοκίων δείχνει να προβληματίζει τους επενδυτές παγκοσμίως που απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα assets. Από την άλλη, στα εγχώρια, τα εκλογικά σενάρια και η υπό διαμόρφωση πολιτική σκηνή αποτελεί νούμερο ένα παράγοντα διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ, ενώ ακολουθούν οι κινήσεις των οίκων αξιολόγησης, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα και τα deals.

Όπως αναφέρει και η Beta Χρηματιστηριακή, «το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην Ελληνική Αγορά και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εξωτερικό οδήγησε σε σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες το Γενικό Δείκτη. Είναι αναμενόμενο μετά από δυόμισι μήνες συνεχούς ανόδου και εξαιρετικών βραχυπρόθεσμών κερδών σε όλο το εύρος της αγοράς να υπάρχει μια συντηρητικότερη αναδίπλωση της επενδυτικής στρατηγικής ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται στο κοντινό μέλλον και που σε κάθε περίπτωση κάθε άλλο παρά αδιάφορες μπορούν να θεωρηθούν.

Έτσι, νέα όπως το ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Jumbo, Eurobank, Cenergy και Elvalhalcor είχαν μόνο επιλεκτικό ενδιαφέρον με σύντομη διάρκεια. Η Αγορά έχει μπει στην λογική της εξέτασης ποιοτικών και ποσοτικών των πολιτικό-οικονομικών συνθηκών «μέρα με την ημέρα», το πλεονέκτημα θετικής διαφοροποίησης με τις ξένες αγορές έχει χαθεί και η αύξηση της συσχέτισης με την διεθνή τάση δείχνει να επιστρέφει. Για τους εμπλεκόμενους η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου υπενθύμισε ότι οι Αγορές έχουν και «κάτω», η αίσθηση της μεγάλης βεβαιότητας των δύο πρώτων μηνών έχει κλονισθεί και ο Μάρτιος δείχνει από νωρίς ότι θα είναι ένας μήνας που θα δικαιώσει το χαρακτηρισμό που του αποδίδει η λαϊκή σοφία».

Παράλληλα, η πίστα για τους αγοραστές αποκτά έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας καθώς προσεγγίζονται ευαίσθητες περιοχές βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Οι 1.030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες. Προς το παρόν ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών έχει δώσει σήμα πώλησης για πρώτη φορά μετά τις 13 Οκτωβρίου 2022 επιβεβαιώνοντας τον MACD ο οποίος αρκετά έγκαιρα (2/3) είχε «ειδοποιήσει» για την βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην κατεύθυνση της τάσης.

Από πλευράς δομής της διορθωτικής κίνησης η διατήρηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ δείχνει ότι δεν έχει περιοριστεί η δυναμική της πτώσης, εντύπωση η οποία ενισχύεται και από το καθοδικό χάσμα της Παρασκευής από το οποίο ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 0,56% στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Η υποχώρηση των ταλαντωτών σε υποτιμημένες ζώνες την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να ενεργοποιούσε κάποια αντανακλαστικά αγορών ωστόσο η αντίδραση θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από την ένταση και το... πάθος που θα επιδείξουν οι αγοραστές. Το σενάριο αυτό έχει σαν προβολή την ζώνη των 1.040 μονάδων στην οποία συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 50 ημερών.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 2,49% στις 1.056,26 μονάδες, με τον τζίρο στα 113,73 εκατ. ευρώ. Κατά 2,85% διολίσθησε ο FTSE 25 στις 2.564,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε όπως αναμένονταν στο μάτι των πωλητών κλείνοντας στο -5,61% και στις 793,34 μονάδες.

Συγκεκριμένα, οι πωλητές και υπό τα stop loss κινήθηκαν αρκετά επιθετικά με την Alpha Bank να κλείνει κατά 6,18% χαμηλότερα, την ΕΤΕ να σημειώνει απώλειες 5,94%, τη Eurobank να διολισθαίνει κατά 5,32% στα 1,30 ευρώ και την Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 4,62%.

Κάποιοι επιμέρους τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατάφεραν εν μέρει να αντέξουν στο κύμα πωλήσεων και να απομακρυνθούν από το τραπεζικό sell off, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να διορθώνει κατά 0,78% την Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,23%, τον ΟΤΕ κατά 1,56%, τη ΔΕΗ κατά 1,59% παρά το deal με την Enel και τον ΟΠΑΠ να κλείνει θετικά στο 1,52% και την Aegean στο +0,28%.

Πιέσεις πέρασαν επίσης σε Motor Oil που υποχώρησε κατά 3,5%, στη Jumbo λόγω και της υπεραπόδοσης του τελευταίου διαστήματος, κλείνοντας στο -2,78%, αλλά και σε Μυτιληναίο (-2,5%), ΕΕΕ (-2,03%), Epsilon Net (-2,85%) και Lamda (-2,6%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυκνώνουν τα σύννεφα για SVB: Σε συζητήσεις για εξαγορά - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής

Τα αποτελέσματα και η στρατηγική της Eurobank προσφέρουν το «χώρο» για περαιτέρω re-rating

Πρόταση Άκμαν για κρατική διάσωση της SVB - Το χρονικό της κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider