Wall Street: Στον «αστερισμό» της Silicon Valley Bank ξεκινάει η εβδομάδα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Στον «αστερισμό» της Silicon Valley Bank ξεκινάει η εβδομάδα
Έντονη μεταβλητότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο για τη Δευτέρα, στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB.

Τελευταία ενημέρωση: 15:55

Νευρικότητα καταγράφεται στην Wall Street για τη Δευτέρα, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να συνεχίζει να κινείται στο «τέμπο» της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και με την προσοχή στο κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύεται 0,16% ή 51,01 μονάδες στις 31.960 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 0,42% ή 19,34 μονάδες στις 3.841 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,32% ή 33,13 μονάδες στις 11.107 μονάδες.

Οι εξελίξεις που «παράγει» η SVB

Μετά από την κατάρρευση της τράπεζας, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο εάν επιπλέον τράπεζες των ΗΠΑ μπορεί να ακολουθήσουν το «κανόνι» της SVB.

Μιλώντας για το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θέλησε να υπογραμμίσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει ισχυρότερους εποπτικούς κανόνες για τις τράπεζες της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε πως οι ζημίες της SVB δεν θα επιβαρύνουν τους Αμερικανούς φορολογούμενους, ενώ υπογράμμισε πως οι επενδυτές της τράπεζας «δεν θα προστατευτούν. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Εν μέσω της αναταραχής που έχει δημιουργήσει η SVΒ στις αγορές, οι επενδυτές εξετάζουν το κατά πόσο η κατάρρευση της τράπεζας ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Σημειώνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα η νομισματική επιτροπή της τράπεζας (FOMC) αναμένεται να ανακοινώσει νέες αυξήσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Οι αγορές εκτιμούν πως η Fed μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, έναντι ποσοστού 0,50% που αναμενόταν πριν από το «κανόνι» της SVB. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις των υπεύθυνων της Fed για το κατά πόσο η κατάρρευση της SVB μπορεί να επηρεάσει την αμερικανική αγορά.

Σημειώνεται πως την Τρίτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Φεβρουάριο, με την προσοχή να στρέφεται στο κατά πόσο οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed έχουν «κρυώσει» τις υψηλές τιμές στην αμερικανική οικονομία.

Μάκρο

Σημάδια για διατήρηση της ισχυρής αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ το επόμενο χρονικό διάστημα προκύπτουν από στοιχεία του Conference Board που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Ο δείκτης για τις τάσεις απασχολησιμότητας του CB για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 118,29 μονάδες έναντι 118,14 μονάδων τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές υπό τον φόβο ενός τραπεζικού κραχ: Στο -4% το Μιλάνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider