«Σήμα» από JP Morgan - Τα υψηλά των μετοχών βρίσκονται πίσω μας - «Πουλήστε στα relief rallies»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σήμα» από JP Morgan - Τα υψηλά των μετοχών βρίσκονται πίσω μας - «Πουλήστε στα relief rallies»
Καθαρό μήνυμα αποστροφής επί των μετοχών στέλνει ο Mislav Matejka, εκτιμώντας πως τα υψηλά που κατέγραψαν φαίνεται να βρίσκονται πίσω μας, με το «ράλι» που ξεκίνησε τον Οκτώβριο στη βάση της κορύφωσης του πληθωρισμού, του re-opening της Κίνας και της πτώσης των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, να μην επιβεβαιώνεται θεμελιωδώς προς το δεύτερο εξάμηνο.

Καθαρό μήνυμα αποστροφής επί των μετοχών στέλνει ο Mislav Matejka, εκτιμώντας πως τα υψηλά που κατέγραψαν φαίνεται να βρίσκονται πίσω μας, με το «ράλι» που ξεκίνησε τον Οκτώβριο στη βάση της κορύφωσης του πληθωρισμού, του re-opening της Κίνας και της πτώσης των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, να μην επιβεβαιώνεται θεμελιωδώς προς το δεύτερο εξάμηνο.

Ο επικεφαλής στρατηγικής της JP Morgan για τις παγκόσμιες και τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών εκτιμά, πως το όποιο ανθεκτικό σκηνικό είχε διαμορφωθεί νωρίτερα μέσα στο έτος, εξαιτίας του μέτριου βαθμού τοποθετήσεων, της ανάκαμψης της δραστηριότητας και της υποστηρικτικής εποχικότητας, πλέον υποχωρεί. Παρότι, οι θετικοί καταλύτες δεν έχουν εξαντληθεί, οι αγορές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους άρχισαν να κινούνται προς μια θεμελιώδη αποσύνδεση («soft landing» - ομαλή προσγείωση της οικονομίας, χωρίς να υπάρξει ένα ισχυρό πλήγμα στην αγορά εργασίας και στις αγορές χρέους, με μια ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την ελπίδα της άμεσης υποχώρησης του πληθωρισμού κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους). Αυτή η εικόνα κατά τη JP Morgan, είναι αντιφατική, με τουλάχιστον υπερβολικά δείγματα εφησυχασμού, ειδικά καθώς ο αντίκτυπος της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής τείνει να περνά και να αποτυπώνεται με μια καθυστέρηση προς την πραγματική οικονομία.

Έτσι, ενώ ορισμένα τμήματα των αγορών φαίνεται να βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμη βάση και ενδέχεται να υπάρξουν κάποια «rellief rallies», η JP Morgan συμβουλεύει τους πελάτες της να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ανοδικά «ξεσπάσμα» για να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους. Όπως σημειώνει ο Matejka είναι απίθανο να έχουμε ένα θεμελιώδες χαμηλό, έως ότου η Fed προχωρήσει αρκετά με τις μειώσεις των επιτοκίων.

Παράλληλα, ο εκ των κορυφαίων αναλυτών του αμερικανικού οίκου, επαναλαμβάνει τη θέση του για έναν πιο «αμυντικό» προσανατολισμό στις κατανομές των χαρτοφυλακίων, μειώνοντας παράλληλα την έκθεση («underweight») σε «value» μετοχές (μετοχές αξίας). Αυτό βασίζεται στην άποψη, ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν χαμηλότερα, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να σημειώνει ένα σχηματισμό «double top» (διπλή κορυφή) στο 4% περίπου, σε συνδυασμό με ένα πιθανό τέλος της ανάκαμψης του δείκτη PMI, καθώς οι θετικές αντισταθμίσεις, όπως το «μαξιλάρι» των καταθέσεων και των αποταμιεύσεων που είχε συσσωρευτεί εν μέσω της πανδημίας τους κορονοϊού, και η ισχυρή τιμολογιακή δυναμική για τις εταιρείες που υποστήριζαν τα περιθώρια κέρδους, διαβρώνονται.

Επιπλέον, ο δανεισμός από τη Fed μέσω «discount windows» προς τις αμερικανικές τράπεζες είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί αυτή τη στιγμή και μάλιστα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης. Αυτό δεν περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program - BTFP), το οποίο παρέχει στήριξη - δανειοδοτήσεις («lender of last resort» - δανειστής έσχατης ανάγκης) έως και ένα έτος σε κάθε ομοσπονδιακά ασφαλιζόμενη τράπεζα που είναι επιλέξιμη για πρόσβαση σε δανεισμό μέσω «discount windows», με αντάλλαγμα επιλέξιμες εξασφαλίσεις (κρατικά αμερικανικά ομόλογα και τίτλοι οργανισμών). Συνεπώς, ενώ ορισμένες από αυτές τις κινήσεις λαμβάνουν αρκετά ακραίες διαστάσεις - αν και θεωρείται απίθανό η τρέχουσα άκρως πιεστική κατάσταση να λάβει πιο συστημικά χαρακτηριστικά - η ζημιά έχει ήδη γίνει και οι όροι χρηματοδότησης θα γίνουν σημαντικά πιο αυστηροί - παρά τα πρώτα δείγματα που καταγράφονται - ακριβώς όπως συμβαίνει συνήθως στο δρόμο προς την ύφεση.

JP Morgan

«Εξετάζοντας τις προηγούμενες υφέσεις, παρατηρούμε ότι η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε πριν από κάθε μία από αυτές. Η καμπύλη αποδόσεων συνεχίζει να είναι βαθιά ανεστραμμένη προς το παρόν και ανησυχούμε ότι μπορεί να καταλήξει να αποδείξει για άλλη μια φορά την αποτελεσματικότητά της ως σήμα ύφεσης», σημειώνει ο Matejka. Η καμπύλη απόδοσης τυπικά θα αρχίσει να γίνεται πιο απότομη προς τα πάνω (steepening) ακριβώς πριν από την έναρξη της ύφεσης, μετά το διάστημα της αναστροφής.

Επιπλέον, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να διατηρήσουν τα επιτόκια σε «υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση των πιέσεων και σε μια τιμολογόγηση ενός λάθους πολιτικής από τις αγορές.

JP Morgan

Ποιες είναι τώρα οι αποτιμήσεις για τον MSCI Greece

Ως προς την πορεία του δείκτη MSCI Greece, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο (συγκλίνουσες εκτιμήσεις της IBES), ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) εκτιμάται στο 38,7x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η μερισματική απόδοση αναμένεται στο 1,2%. Η JP Morgan, βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών (EPS) για εφέτος θα υποχωρήσει κατά 8,1%, προτού ενισχθεί ελαφρώς κατά 2,7% το 2024 και κατά 11% το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Ο Πάουελ μίλησε για «μεμονωμένα προβλήματα» στις αμερικανικές τράπεζες - Επιμονή για τη μείωση του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider