Υποχωρούν τα κέρδη στις ευρωαγορές, με την προσοχή στις τράπεζες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρούν τα κέρδη στις ευρωαγορές, με την προσοχή στις τράπεζες
Μικρή άνοδος για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτης της ηπείρου μας την Τρίτη.

Τελευταία ενημέρωση: 14:57

Μικρότερα κέρδη από αυτά που κατέγραφαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για το εάν θα δώσουν συνέχεια στα κέρδη της Δευτέρας.

Η προσοχή βρίσκεται στις εξελίξεις που «παράγει» η τραπεζική κρίση και η αναταραχή οπυ έχει προκληθεί διεθνώς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία.

Σειρά κορυφαίων στελεχών των κεντρικών τραπεζών τονίζουν πως οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες, όπως ανέφερε ο Αντρέα Ερνία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Άντριου Μπέϊλι, υποστήριξε πως οι πρόσφατες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα δείχνουν πως οι αγορές τεστάρουν τις αντοχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Δεν θα ήθελα να πω ότι αυτές (οι κινήσεις) έγιναν βασισμένες σε γνωστές αδυναμίες» υποστήριξε ο Μπέϊλι. Ακόμα, είπε «δεν πιστεύω πως κάποια από τα χαρακτηριστικά των πρόσφατων τραπεζικών προβλημάτων προκαλούν ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο επικεφαλής της BoE αναφέρθηκε και στις καταθέσεις στις βρετανικές τράπεζες, λέγοντας «δεν πρέπει να θεωρείται νόρμα το ότι όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες είναι διασφαλισμένες». «Μόλις θέσεις σε ισχύ ένα μηχανισμό ασφαλείας των καταθέσεων, ρισκάρεις διαφυγή κεφαλαίων τη στιγμή που θα σταματήσει η ισχύς του» τόνισε.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον παρακολουθούνται οι έρευνες των γαλλικών αρχών σε 5 τράπεζες της χώρας σχετικά με κατηγορίες για φορο-απάτη και ξέπλυμα χρήματος που συνδέονται με τις πληρωμές μερισμάτων.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,05% στις 444,82 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ανεβαίνει 0,21% στις 4.173 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,15% στις 7.482 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη o DAX κερδίζει 0,22% στις 15.161 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει άνοδο 0,23% στις 7.094 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,41% στις 26.314 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη συγκεντρώνει κέρδη 0,58% στις 8.968 μονάδες.

Μάκρο

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έκλεισε το 2022 λίγο κάτω από τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα στα 2,950 τρισεκατομμύρια Euro, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 111,64% του γαλλικού Α.Ε.Π..

Σε ρυθμό ρεκόρ αυξήθηκε ο πληθωρισμός των καταναλωτικών προϊόντων στα καταστήματα λιανικής της Μεγάλης Βρετανίας αυτόν τον μήνα, σε ένδειξη ότι η κρίση κόστους ζωής απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων επιταχύνθηκε στο 8,9%, μια νέα κορύφωση για τον δείκτη που ξεκίνησε το 2005, καθώς και αύξηση από 8,4% τον Φεβρουάριο.

Το κλίμα εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις μεταποίησης της Γαλλίας για τον Μάρτιο κατέγραψε μικρή κάμψη για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee0. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 104 μονάδες έναντι 106 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μια μέτρηση στις 103 μονάδες.

Απώλειες για τις κινεζικές μετοχές στην Ασία

Θετικά πρόσημα επικράτησαν -κατά κύριο λόγο- στις αγορές της Ασίας, με απώλειες για τις κινεζικές μετοχές.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 0,15% στις 27.518 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 1,04% στις 7.034 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 1,07% στις 2.434 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έπεσε 0,19% στις 3.245 μονάδες και ο Shenzhen Component απώλεσε 0,68% στις 11.568 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 1,1% στις 19.784 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider