Αντίθετη κίνηση έναντι αυτής των ευρωπαϊκών αγορές και έντονες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το πολιτικό ρίσκο να αυξάνεται καθώς βαδίζουμε και επίσημα στη διεξαγωγή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.
Η νευρικότητα θα αρχίσει να εντείνεται καθώς η σκόνη στο πολιτικό σκηνικό δε φαίνεται να κάθεται και οι επενδυτές έπσευσαν εκ νέου να αποκομίσουν μέρος των χθεσινών κερδών. Όπως είχε αναλύσει το insider.gr, παράγοντας ενίσχυσης των ενδείξεων οπισθοχώρησης και πτωτικής επιστροφής των μετοχών του τραπεζικού κλάδου αλλά και ευρύτερα της αγοράς είναι η αύξηση του πολιτικού ρίσκου με φόντο τις επερχόμενες κάλπες. Η χαμηλή ορατότητα, δεν ευνοούν και δεν επιτρέπουν την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου από τα χαρτοφυλάκια, ενισχύοντας, αντιθέτως, τη μεταβλητότητα και το profit taking ειδικά υπό το πρίσμα της «προστασίας» των υψηλών κερδών που καταγράφηκαν από τον Οκτώβριο του 2022 (εφαλτήριο της έντονης ανοδικής κίνησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών).
Οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα τελευταία δείγματα των δημοσκοπήσεων και να σχηματίσουν μια πιο σαφή εικόνα για το τι μελλεί γενέσθαι.
Επιπλέον, οι αγορές δείχνουν να εγκλωβίζονται, καθώς εάν συγκλίνουν προς την άποψη ενός σχετικά χαμηλού συστημικού ρίσκου από την πτώση των δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών αλλά και της Credit Suisse, που σηματοδοτούν πιθανότατα τις πρώτες από αρκετές που θα ακολουθήσουν (πέρα από τον τραπεζικό κλάδο), τότε επανέρχονται τα «tail risks» (κίνδυνοι ουράς) ως προς τη συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και στη βάση πλέον των ευρύτερων συνθηκών της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ισχυρής αγοράς εργασίας.
Aπό την άλλη, οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να πανικοβάλλονται. Ο δανεισμός μέσω «discount window» από τη Fed έχει συμβεί ιστορικά γύρω από τα υψηλά χαμηλά της αγοράς, ως ένα «panic policy»... αλλά σε αντίθεση με τον πληθωρισμό των τελευταίων είκοσι ετών, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ και της G7 παραμένει εξαιρετικά ισχυρή και οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως είτε «παγώνουν» τους «επιθετικούς» τους χειρισμούς (π.χ. Βραζιλία) ή αυξάνουν τα επιτόκια (σημειώστε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά την κατάρρευση της Credit Suisse). Όταν λοιπόν οι τράπεζες λαμβάνουν έκτακτο δανεισμό από τη Fed, ακολουθούν αυστηρότερα πρότυπα και μέτρα δανεισμού και ο χαμηλότερος δανεισμός οδηγεί σε μια κατάρρευση της αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων που δημιουργούν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας τελικώς να «σπάει». «Έπειτα η Fed μειώνει τα επιτόκια, και τότε είναι συνήθως πολύ αργά...», όπως εκτιμά ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA, Michael Hartnett.
Ενδεικτικό πως στην Ευρώπη η JP Morgan παραμένει επιφυλακτική στις πιστωτικές αγορές, συνιστώντας στους επενδυτές να αποφύγουν τη στρατηγική του «buy the dip», καθώς πιστεύει ότι οι κλυδωνισμοί και οι αναταραχές στις αγορές θα έχουν διάρκεια. Η τραπεζική πίεση δεν θα πρέπει να θεωρείται ομοιόμορφα πτωτική για το δολάριο, ενώ η αδυναμία θα πρέπει να συγκεντρωθεί έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως ο χρυσός, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ, οι όποιες ρευστοποιήσεις πραγματοποιούνται με ρηχό τζίρο αποκτούν άλλο μέγεθος και βεληνεκές για το επίπεδο της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 1.023,44 μονάδες, με τον τζίρο στα 72,15 εκατ. ευρώ μόλις, απόρροια και του risk off! Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,08% στις 2.476 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 1,43% στις 744,50 μονάδες.
Στις τράπεζες, ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Alpha Bank που έκλεισε στο -3,3% και στα 1,083 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -1,13%, την Πειραιώς στο -2,56% και τη Eurobank να διασώζεται, καταφέρνοντας να κλείσει με θετικό πρόσημο στο 0,29%.
Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% για Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ και εντάθηκαν σε ΔΕΗ (-2,73%), Ελλάκτωρ (-2,38%), Intrakat (-3,07%) και Viohalco (-2,37%).