«Κάηκαν» όπως φαίνεται οι πρωινοί αγοραστές στο Χρηματιστήριο καθώς από το υψηλό των 1.079,82 μονάδων προσγειώθηκε στις 1.069 μονάδες.
Οι επενδυτές και κυρίως τα ξένα χαρτοφυλάκια άρχισαν να κλείνουν μερικώς θέσεις και να κατοχυρώνουν κέρδη, εν μέσω των δυσχερέστερων οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ.
Κυρίως όμως άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα των απότομων και επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 9,9 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο από 10,6 εκατομμύρια. Οι διαθέσιμες θέσεις ανήλθαν σε 9,93 εκατομμύρια, σημειώνοντας πτώση 632.000 από τον προς τα κάτω αναθεωρημένο αριθμό του Ιανουαρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ανοικτές θέσεις υποχώρησαν χαμηλότερα από τα 10 εκατομμύρια από τον Μάιο του 2021.
Συνεπώς, όπως διεξοδικά έχει αναλύσει το insider.gr με την εμπιστοσύνη να κλονίζεται και το φόβο, την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα να αυξάνονται απότομα υπό το πρίσμα ενός πλαισίου αλληλοσυνδεόμενων κινδύνων (υψηλού πληθωρισμού, συνέχειας στις «επιθετικές» αυξήσεις των επιτοκίων με μεγαλύτερο πλέον χρονικό εύρος διατήρησης, των επιπτώσεων που απορρέουν από αυτές τις κινήσεις σε εταιρείες και νοικοκυριά, μιας ενδεχόμενης ύφεσης ως «αναγκαίο κακό» και των γεωπολιτικών κινδύνων που παραμένουν στο προσκύνιο) που διαχέονται ευρέως στο σύστημα, τα χαρτοφυλάκια αποτραβιούνται αρκετά απότομα και άμεσα από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θέτοντας έναν άκρως πιο «αμυντικό» προσανατολισμό και αναθεωρώντας το σενάριο μιας «απότομης προσγείωσης» («hard landing» σενάριο - ύφεση) της οικονομίας.
Δεδομένης λοιπόν της πιθανής επιβράδυνσης της ανάπτυξης από τα αυστηρότερα πρότυπα τραπεζικού δανεισμού και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από τις τραπεζικές αναταράξεις, η Goldman Sachs αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο με μια τελευταία αύξηση ίδιου μεγέθους τον Ιούνιο. Ωστόσο, μια ακόμη αύξηση 50 μονάδες βάσης τον Μάιο είναι αρκετά πιθανή, εάν οι τριγμοί στον τραπεζικό κλάδο υποχωρήσουν γρήγορα και η οικονομία παραμείνει ανθεκτική.
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι εκπλήξεις με τις οποίες ξεκίνησε ο Απρίλιος για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, με πρώτη και κύρια τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ενώ εν συνεχεία ο αμερικανικός δείκτης μεταποίησης ISM για το Μάρτιο επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στις 46,3 μονάδες (έναντι 47,5 που αναμένονταν), πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο επίπεδα από τον Μάιο του 2020.
Στα εγχώρια δεδομένα, την μεγαλύτερη βελτίωση πανευρωπαϊκά σε δημοσιονομικό επίπεδο το 2022 ανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το συνέδριο με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική». Ο υπουργός επεσήμανε πως το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίστηκε έναν χρόνο πριν από το στόχο δηλαδή από το 2022 και από φέτος η χώρα επιστρέφει σε πλεόνασμα, με την παρουσίαση του ΥΠΟΙΚ να καταγράφει πλεόνασμα της τάξης του 1%.
Από τη μεριά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται τώρα ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «εφ' όσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση θα την ανακτήσει».
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα χάρη στη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, επισημαίνοντας την εξαιρετική σημασία της υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων του 2022 που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, δεδομένου και του υψηλού χρέους. Κάθε προεκλογική περίοδος είναι δύσκολη, τόνισε ο Ντόναχιου και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενθάρρυνσης λίγο πριν τις εθνικές εκλογές: «Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές, θα πάρει στα χέρια της πιο υγιείς οικονομικές προοπτικές και ισχυρότερα οικονομικά θεμέλια από ό,τι έχει βρει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση εδώ και καιρό».
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έμεινε μακριά από τα ενδυσυνεδριακά υψηλά κλείνοντας τελικώς με άνοδο 0,10% στις 1.069,32 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 86,61 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στο +0,19% και ο τραπεζικός δείκτης στο 0,9% και στις 789,14 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Alpha Bank έκλεισε στο -0,55%, η ΕΤΕ στο +0,82%, η Eurobank με κέρδη 1,94% και η Πειραιώς στο 1,32%.
Με κέρδη 1,8% έκλεισε η Μυτιληναίος φτάνοντας τα 27,18 ευρώ και με κεφαλαιοποίηση 3,883 δισ. ευρώ. Παράλληλα, κέρδη 1,49% κατέγραψε η ΜΟΗ, εν αντιθέσει με τα ΕΛΠΕ που υποχώρησαν κατά 0,39%.
Πιέσεις ωστόσο καταγράφηκαν σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ ενεργοποιήθηκαν οι πωλητές και στη ΔΕΗ στα όρια των 8 ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει με πτώση 1,99% στα στα 7,90 ευρώ.
Πιέσεις επίσης σε ElvalHalcor, Lamda που ξεπέρασαν το 2%, ενώ ηπιότερες απώλειες σημείωσαν Titan, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή.