Τελευταία ενημέρωση: 14:19
Στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» που διοργανώνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ν αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κατά 8%, εξέλιξη που αφορά γύρω στους 190.000 πολίτες.
Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται τώρα ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «εφ' όσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση θα την ανακτήσει».
Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης, αναφερόμενος στις ανάλογες προσδοκίες του προέδρου του Eurogroup για την αναβάθμιση, ενώ στην ομιλία του στάθηκε και στην ιδιαίτερα επιτυχή πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου.
Δείτε την εκδήλωση:
Ο πρωθυπουργός είπε στην ομιλία του πως από τη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ «σε λιγότερο από 45 μήνες και μέσα από πολλές και αλλεπάλληλες κρίσεις, η Ελλάδα κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον».
«Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως για το 2022 η χώρα μας κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
«Δέσιμο» της επενδυτικής βαθμίδας με τις εκλογές
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για τον οποίο μίλησαν στην εκδήλωση προηγουμένως τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
Ο πρωθυπουργός «έδειξε» στο ότι με νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα μπορεί να ανακτηθεί εντός του 2023. «Εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκδοση του κρατικού 5ετούς ομολόγου από την Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα εξέδωσε επιτυχώς 5ετες ομόλογο μια ημέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητας εμπιστεύεται το παρόν και το μέλλον της χώρας».
Μιλώντας για τον στόχο επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος για το ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2023. «Είχαμε δεσμευθεί το 2019 πως θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Το κάναμε χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Το 2022 το έλλειμμα θα είναι μικρότερο αν όχι μηδενικό κ το 2023 θα έχουμε πλεόνασμα» δήλωσε.
Αύξηση στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τράπεζες
Ο ίδιος έκανε λόγο για τη στήριξη της κοινωνίας μέσω των επιδομάτων, μιλώντας για αύξηση 8% στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.
Τα αυξημένα επιδόματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις πληρωμές Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία καταβολή του ΟΠΕΚΑ για αναπηρικά επιδόματα, δόθηκα 74,5 εκατ. ευρώ σε 190.000 δικαιούχους (στοιχεία Μαρτίου).
Σε μήνυμα του για τις τράπεζες, ο πρωθυπουργός είπε πως οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάσουν σταθερότητα, εν μέσω ενός κλίματος αβεβαιότητας που παρατηρείται στην Ευρώπη, με χαρακτηριστική την κρίση στην Credit Suisse. «Όλες οι τράπεζες είναι θωρακισμένες από τις διεθνείς αναταράξεις. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι κλυδωνίζονται τράπεζες στην Ελβετία και οι δικές μας να έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση» ανέφερε. Επίσης, πρόσθεσε πως οι τράπεζες μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Ακόμα, μίλησε για τη διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης επιτοκίου από τις τράπεζες, με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Σε σχόλιο του για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις πολιτικές της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, λέγοντας πως «η Ελλάδα προσελκύει φέτος επενδύσεις από όλο το κόσμο». «Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα σήμερα προσελκύει επενδύσεις από όλο τον κόσμο και από εταιρείες κολοσσούς όπως η Microsoft, Amazon, Google» συμπλήρωσε.
Για τον πληθωρισμό είπε ότι μειώνεται αλλά έχουμε δει τα χειρότερα και σήμερα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Τα παραπάνω δεν ήρθαν με το πάτημα ενός κουμπιού. Το 2019 δεν είχα υποσχεθεί θαύματα. Είχα περιγράψει ένα όραμα και είχα μιλήσει για συγκεκριμένο σχέδιο. Είχα δεσμευτεί για ένα, για πολλή και σκληρή δουλειά. Είχα μιλήσει για τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας. Τέτοιες υλοποιήθηκαν πάρα πολλές», συνέχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο σχέδιο Ελλάδα 2.0.
Επιπλέον μίλησε για την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα. «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους αποκλιμακώνοντας και τις εισφορές», υπογράμμισε. «Ακολουθήσαμε μία ευέλικτη και αναπτυξιακή φορολογική πολιτική. Το κάναμε χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε.
Πρωτοβουλίες και δημοσιονομικά στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις οικονομικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στο κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Ακόμα, έκανε λόγο για τη συμβολή της Αθήνας στη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρώπης, για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στο να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Επιπλέον, μίλησε για τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον μηχανισμό των τιμών του φυσικού αερίου.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, λέγοντας σχετικά με την αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων ότι «έχει αποδειχθεί στην πράξη πως η μείωση του χρέους μπορεί να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη».
Επιπλέον, είπε πως υπάρχει ακόμα απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, ενώ μίλησε για ένα αναπτυξιακό άλμα που μπορεί να γίνει στην ελληνική οικονομία.