Τα αμερικανικά μάκρο «μπερδεύουν» την Wall Street - H προσοχή στα επιτόκια της Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα αμερικανικά μάκρο «μπερδεύουν» την Wall Street - H προσοχή στα επιτόκια της Fed
Μήνυμα στις αγορές για το ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να πλησιάζει πιο κοντά σε ένα περιβάλλον ύφεσης.

Με ισχυρή νευρικότητα κινείται η Wall Street την Τετάρτη στον απόηχο των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και εν αναμονή των επόμενων κινήσεων για τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 0,15% ή 19,19 μονάδες στις 33.451 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 0,19% ή 7,81 μονάδες στις 4.093 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,44% ή 54,39 μονάδες στις 12.071 μονάδες.

Η κάμψη της οικονομίας και τα επιτόκια της Fed

Τα στοιχεία της ADP για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και έδειξαν σημαντική μείωση της διάθεσης των εργοδοτών της χώρας για προσλήψεις. Τα παραπάνω έρχονται εν μέσω των αυξήσεων στα επιτόκια από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Πέρα από την «επιβεβαίωση» που δίνουν στην Fed οι λιγότερες προσλήψεις, στέλνουν και μήνυμα στις αγορές για το ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να πλησιάζει πιο κοντά σε ένα περιβάλλον ύφεσης.

Σημειώνεται πως η επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερδήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ άνετα» με την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, παρά τις πρόσφατες τραπεζικές αναταραχές, με την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Μάκρο

Κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει η S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI για την αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες έναντι 53,3 μονάδων στην αρχική μέτρηση της εταιρείας και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 53,3 μονάδες.

Άνοδο 2,7% κατέγραψε σε μηνιαίο επίπεδο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ κατά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 70,5 δισ. δολάρια από έλλειμμα 68,7 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν έλλειμμα 68,8 δισ. δολαρίων.

Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση για ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ κατά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια ένωση της χώρα MBA).

Η ζήτηση για ενυπόθηκα δάνεια υποχώρησε κατά 4,1% για το 7ήμερο που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου, σημειώνοντας την 4η διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο 3% σημειώνει η μετοχή της Johnson & Johnson, στον απόηχο της εξωδικαστικής συμφωνίας για την αγωγή που αντιμετωπίζει η εταιρεία στις ΗΠΑ σχετικά με τα προϊόντα ταλκ που πωλούσε στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελβετία: Οι εποπτικές Αρχές ζητούν περισσότερη εξουσία, μετά την κρίση της Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider