Στο... περίμενε για τον αμερικανικό πληθωρισμό η Wall Street

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο... περίμενε για τον αμερικανικό πληθωρισμό η Wall Street
Άνοδος για τον Dow Jones και απώλειες για τον Nasdaq στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας. Κέρδη 9% για τη μετοχή της CarMax.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινήθηκε η Wall Street για την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τον «δρόμο» που θα στρώσουν για την επιτοκιακή πολιτική στη χώρα.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,29% ή 98,60 μονάδες στις 33.684 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά 0,01% ή 0,49 μονάδες στις 4.109 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε 0,43% ή 52,48 μονάδες στις 12.031 μονάδες.

Οι μετοχές των ενεργειακών επιχειρήσεων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ πιέσεις δέχθηκαν τα «χαρτιά» των τεχνολογικών εταιρειών.

Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια της Fed

Η προσοχή των αγορών βρίσκεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εάν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στον δομικό πληθωρισμό (εκτός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας).

Η εστιάζεται επίσης στο κατά πόσο οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν επιβραδύνει την οικονομία, όπως έδειξαν και τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Οι αναλυτές που συμμετέχουν στο FedWatch του CME Group δίνουν 70% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,25% τον Μάιο.

Ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο, Άουσταν Γκόλσμπι, δήλωσε πως η τράπεζα «πρέπει να είναι προσεχτική. Πρέπει να έχουμε περισσότερα δεδομένα και να είμαστε προσεχτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων μέχρι να δούμε πως αποδίδουν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed στη Νέα Υόρκη, Τζον Γουίλιαμς, τόνισε ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η τράπεζα σε ό,τι αφορά τη νομισματική της πολιτική θα εξαρτηθεί από τα τελευταία δεδομένα. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ένα «λογικό σημείο εκκίνησης» την προοπτική μιας ακόμα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Πέρα από την Fed, η Wall Street αναμένει προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας τις ανακοινώσεις των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ που ξεκινούν τον «χορό» των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α' τρίμηνο του 2023. Η προσοχή θα δοθεί στο κατά πόσο το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων της Fed και η τραπεζική κρίση του Μαρτίου -με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signatute Bank- έχουν επηρεάσει την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα των JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, BlackRock και UnitedHealth Group.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ προβλέπει πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% για το σύνολο του 2023, γράφοντας τη βραδύτερη ανάπτυξη από το 1990.

Εμπορεύματα

Για τις τιμές του πετρελαίου, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαΐου, κέρδισαν 2,2% η 1,79 δολάρια στα 81.53 δολάρια ανά βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 23 Ιανουαρίου.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιουνίου, ανέβηκαν 1,7% ή 1,43 δολάρια στα 85.61 δολάρια ανά βαρέλι.

Κέρδη κατέγραψε ο χρυσός για την Τρίτη, βάζοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί 3 συνεδριάσεων με απώλειες και καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Ιουνίου, κέρδισαν 0,8% ή 15,2 δολάρια στα 2.019 δολάρια ανά ουγγιά. Είναι η 6η διαδοχική συνεδρίαση που η τιμή του μετάλλου κινείται πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο 9% κατέγραψε η μετοχή της CarMax, καθώς η εταιρεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανακοίνωσε αποτελέσματα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας ανά μετοχή ανήλθαν στα 44 σεντ έναντι εκτίμησης των αναλυτών για κέρδη στα 24 σεντ ανά μετοχή.

Τα έσοδα της CarMax έφτασαν τα 5,72 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 25,6% σε ετήσιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Με άνοδο η πρώτη συνεδρίαση μετά από το Πάσχα των Καθολικών

Δυναμική επαναφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Πάνω από τις 1.090 μονάδες, με ισχυρό τζίρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider