Απώλειες στην Wall Street - «Σύννεφα» ύφεσης μετά τον πληθωρισμό και τα πρακτικά της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στην Wall Street - «Σύννεφα» ύφεσης μετά τον πληθωρισμό και τα πρακτικά της Fed
Των απωλειών ηγήθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq - Τα πρακτικά της Fed έβαψαν με «κόκκινο» τα αμερικανικά χρηματιστηριακά ταμπλό.

«Κοκκίνισε» η Wall Street την Τετάρτη καθώς οι ανησυχίες για την υφεσιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας ενισχύθηκαν από τα πρακτικά της Fed, ενώ οι traders αξιολόγησαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Σε μια συνεδρίαση όπου δόθηκε «μάχη» για το πρόσημο, ο Dow Jones υποχώρησε 0,11% στις 33.646 μονάδες, «αποχαιρετώντας» ένα τετραήμερο σερί κερδών, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 0,41% στις 4.091 μονάδες και τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 11.929 μονάδες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 21-22ης Μαρτίου της FOMC, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής, φοβούνταν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ακολουθήσει την τροχιά μιας ήπιας ύφεσης αργότερα το 2023, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο «Squawk on the Street» του CNBC, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, υποστήριξε χρειάζεται να φανεί περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενώ «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Ειδικότερα, ανέφερε πως ο πληθωρισμός όντως υποχωρεί, αλλά δεν φαίνεται να «σπάει». «Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά τα στοιχεία για την κάμψη του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών δεν είναι αρκετά για να πούμε πως κινούμαστε προς την κατεύθυνση του 2%», επίπεδο που είναι ο στόχος της Fed, όπως σημείωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Πρακτικά Fed: Εξετάστηκε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο

Οι αξιωματούχοι της Fed, που συνεδρίασαν λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, συμφώνησαν ότι η πίεση στον τραπεζικό τομέα, θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει, ενώ επί τάπητος βρέθηκε και η παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις.

Το αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης των ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση αργότερα φέτος «με ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια», όπως τονίζεται. Ενώ, ο αντιπρόεδρος, Μάικλ Μπαρ διαβεβαίωνε ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι υγιής και ανθεκτικός», δεν ήταν λίγα τα μέλη της FOMC που υποστήριξαν ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχτεί «χτύπημα».

«Πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πιθανές επιπτώσεις του τραπεζικού στρες τους οδήγησαν να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για το ανώτατο επιτόκιο που θα χρειαζόταν για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός», υπογραμμίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 21-22ης Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι της Fed προχώρησαν στην ένατη σερί αύξηση επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης την τελευταία φορά, κα το εύρος έφτασε στο 4,75%-5%, το υψηλότερο από το 2007 ενώ η επίμαχη απόφαση ελήφθη ομόφωνα στη σχετική ψηφοφορία.

Τα πρακτικά έδειξαν, ωστόσο, ότι υπήρχαν σοβαρές σκέψεις για παύση του ρυθμού των επιτοκιακών ανόδων στη συνεδρίαση, αλλά τελικά οι ενδοιασμοί όσων εξέφρασαν προβληματισμούς, κάμφθηκαν όταν αντιλήφθηκαν πως οι προσπάθειες της Fed σε συντονισμό με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες βοηθήσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες και να μειωθούν οι άμεσοι κίνδυνοι.

Στην απόφαση για τα επιτόκια, οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ίσως χρειαστούν κάποιες περαιτέρω αυξήσεις για να τεθεί υπό έλεγχο, ενώ σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις τους, υπό το φως των εξαιρετικά αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, επανέλαβαν ότι «παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες».

Mάκρο

Ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5% από 6% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,1%. Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Παρά την σημαντική αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού, ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,6%, οριακά ανοδικά από το 5,5% του Φεβρουαρίου, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,5% τον Φεβρουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 3,5% σε μηνιαίο επίπεδο ενώ οι τιμές στέγασης αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Οι τιμές των τροφίμων δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή.

Εμπορεύματα

Το πετρέλαιο έκανε άλμα την Τετάρτη και άγγιξε υψηλό για το 2023 αλλά και σχεδόν 5 μηνών (από τον Νοέμβριο του 2022) λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό αλλά και τα αποθέματα στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε 2,1%, για να διαμορφωθεί στα 83,26 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο φίνις συμβολαίου στον πρώτο μήνα από τις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το Brent παράδοσης Ιουνίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 2%, στα 87,33 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, για τον υψηλότερο διακανονισμό του από τον Ιανουάριο. Η βενζίνη παράδοσης Μαΐου κατέγραψε κέρδη 0,3% στα 2,87 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 1,3% στα 2,70 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Μαΐου διολίσθησε 4,3% στα 2,09 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ανοδικά για δεύτερη συνεδρίαση κινήθηκαν οι τιμές του χρυσού, που επωφελήθηκαν από την υποχώρηση του δολαρίου μετά την καλύτερη των εκτιμήσεων μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 0,3%, για να διαμορφωθεί στα 2.024,90 δολάρια η ουγγιά στην Comex, το υψηλότερο τελείωμα συμβολαίου από τις 6 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου διαμορφώθηκε στα 25,46 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο 1,1%. Η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε 2,2% στα 1.027,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου ισχυροποποιήθηκε 0,9% στα 1.455,90 δολάρια η ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου με +1,5% έκλεισε στα 4,08 δολάρια η λίβρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές, εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας

ΗΠΑ: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα των κορυφαίων τραπεζών - Η μεγαλύτερη «βουτιά» της 10ετίας στις καταθέσεις

Ο Γουόρεν Μπάφετ προειδοποιεί: «Δεν έχουμε τελειώσει με τις καταρρεύσεις τραπεζών» στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider