Ευρωαγορές: «Σπάσιμο» των πιέσεων με ισχύ από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Σπάσιμο» των πιέσεων με ισχύ από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Τα στοιχεία που έδειξαν υποχώρηση του αμερικάνικου πληθωρισμού, αποτινάσσοντας τις ανησυχίες για ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Κατάφεραν να σπάσουν τον αρχικό κλοιό πιέσεων τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, παίρνοντας ώθηση από τα στοιχεία που έδειξαν υποχώρηση του αμερικάνικου πληθωρισμού, αποτινάσσοντας τις ανησυχίες για ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ισχυρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν για τον Μάρτιο στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ο δείκτης PPI σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι 4,6% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI συρρικνώθηκε κατά 0,5% έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0%. δομικός PPI, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 4,4% τον Φεβρουάριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PPI συρρικνώθηκε 0,1% έναντι 0% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,2%.

Στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων οι αγορές επηρεάστηκαν αρνητικά από τις εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία με τη δημοσίευση των πρακτικών της την Τετάρτη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Ο προβληματισμός προστίθεται στην ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Fed σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική της, ειδικότερα μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο που ανακοινώθηκαν χθες.

Στα της Ευρώπης, γίνεται «ταμείο» για την πορεία της βρετανικής οικονομίας κατά τον Φεβρουάριο και για τον πληθωρισμό στη Γερμανία κατά τον Μάρτιο.

Ακόμα, εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, ακόμη κι αν άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, σύμφωνα με πέντε πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων που επικαλείται το Reuters. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις -τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ- για να καταπολεμήσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες τώρα απαιτούν αυξημένη προσοχή, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά τη μεταβλητότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων εξακολουθούν να έχουν αποτελέσματα και δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην οικονομία, οπότε χρειάζονται λιγότερες, ανέφεραν οι πηγές.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,40% στις 464,21 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,67% στις 4.363 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,24% στις 7.843 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,16% στις 15.729 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 1,13% στις 7.480 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνει 0,21% στις 27.566 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη γράφει απώλειες 0,12% στις 9.267 μονάδες.

Μάκρο

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς αυτή αυξήθηκε 1,5% από αύξηση 1% που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 0,1%.

Μηδενική ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία της Βρετανίας για τον Φεβρουάριο, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας να κινούνται οριακά κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ONS, η ανάπτυξη της οικονομίας για τον Φεβρουάριο και σε μηνιαίο επίπεδο μετρήθηκε στο 0% έναντι ανάπτυξης 0,3% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια ανάπτυξη 0,1%. Σε τριμηνιαίο επίπεδο το βρετανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,1% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο 0%.

Εντός των αρχικών εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Destatis που έδειξαν κάμψη στις τιμές ενέργειας και περαιτέρω άνοδο για τις τιμές των τροφίμων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,8% όπως και στην αρχική μέτρηση της Destatis και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1%, όπως στην αρχική μέτρηση και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη σημείωσε στην αγορά του Λονδίνου η μετοχή της Tesco, παρά την κάμψη στα κέρδη που εμφάνισε η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της Tesco (ελέγχει το 27% της αγοράς τροφίμων της Βρετανίας) διαμορφώθηκαν σε 2,49 δισ. στερλίνες έναντι 2,65 δισ. στο προηγούμενο οικονομικό έτος και εντός του guidance της εταιρείας για κέρδη 2,4 με 2,5 δισ. στερλινών.

Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 65,76 δισ. στερλίνες έναντι 61,34 δισ. στερλινών και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας ανέμεναν έσοδα στα 65,72 δισ. στερλίνες.

Εντωμεταξύ, η LVMH (Louis Vuitton) που κατέχει ήδη τον τίτλο της εταιρείας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη, κατάφερε να κατακτήσει μία θέση και στο παγκόσμιο top 10. Τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο «γίγαντας» των ειδών πολυτελείας, ώθησε τη μετοχή της σε «άλμα» 5% σήμερα, με το ράλι για φέτος να φθάνει το 29%. Αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, «εκτόξευσε» την κεφαλαιοποίηση της LVMH στα 486 δισ. δολ., εξασφαλίζοντας για λίγο τη δέκατη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

LVMH: Με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 500 δισ. δολ., κατάφερε να μπει στο παγκόσμιο top 10

ΕΚΤ: Με μικρότερα βήματα το... τελευταίο μίλι - Προς 0,25% αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

Νάγκελ (Bundesbank): «Τέλος» η ενεργειακή κρίση - Ασφαλείς οι τράπεζες και οικονομία της Γερμανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider