Wall Street: Οριακά κέρδη και εβδομάδα στο «κόκκινο» - Έσπασε το σερί του Dow Jones

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Οριακά κέρδη και εβδομάδα στο «κόκκινο» - Έσπασε το σερί του Dow Jones
Προσεκτικές κινήσεις καθ' όλη την διάρκεια μιας υποτονικής συνεδρίασης καταγράφηκαν την Παρασκευή στη Wall Street, ενώ προς αξιολόγηση μπήκαν στοιχεία για τον PMI αλλά και οι εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων όλης της εβδομάδας.

Προσεκτικές κινήσεις καθ' όλη την διάρκεια μιας υποτονικής συνεδρίασης καταγράφηκαν την Παρασκευή στη Wall Street, ενώ προς αξιολόγηση μπήκαν στοιχεία για τον PMI αλλά και οι εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων όλης της εβδομάδας.

Τα μικρά κέρδη της ημέρας δεν ήταν αρκετά να αντιστρέψουν την πτωτική τάση του πενθημέρου, και έτσι οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα στο «κόκκινο» με τους Dow Jones και S&P 500 σε αρνητικό εβδομαδιαίο ρεκόρ από τον Μάρτιο. Ο βιομηχανικός δείκτης έσπασε το κερδοφόρο σερί των 4 εβδομάδων.

Όσον αφορά στα στοιχεία του PMI «γκάζι» πάτησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία του PMI από την S&P Global. Η παραγωγή αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό ενός έτους, καθώς οι ισχυρότερες συνθήκες στη ζήτηση, η βελτίωση της προσφοράς και η ενίσχυση των νέων παραγγελιών, υποστήριξαν την επέκταση της δραστηριότητας. Αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή ενισχύθηκε στο 53,5 τον Απρίλιο από 52,3 τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022. Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε σε ρεκόρ 12 μηνών στο 53,7 στην έναρξη του β' τριμήνου, από 52,6 τον Μάρτιο.

Στο κλείσιμο των δεικτών, καταγράφηκαν μικρά κέρδη, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,07% στις 33.808 μονάδες, τον S&P 500 να σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 4.133 μονάδες και τον Nasdaq να κερδίζει 0,11% στις 12.072 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς διαμορφώθηκαν τα έσοδα αλλά και τα κέρδη της Procter & Gamble στο α' τρίμηνο του 2023, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πολυεθνικός κολοσσός. Πιο αναλυτικά, η P&G ανέφερε κέρδη ύψους 3,4 δισ. δολαρίων ή 1,37 δολαρίων/μετοχή έναντι πρόβλεψης για κέρδη 1,32 δολαρίων/μετοχή. Τα κέρδη της εταιρείας το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 είχαν ανέλθει στα 1,33 δολάρια/μετοχή. Παράλληλα, τα έσοδα της εταιρείας στο α' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 20,07 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές έσοδα 19,32 δισ. δολαρίων, ενώ αναβαθμίστηκε και το outlook για τον τζίρο του 2023, ανεβάζοντας την εκτίμηση για αύξηση των εσόδων κατά 6%, από 4-5% προηγουμένως.

Σε αύξηση των τιμών για κάποια μοντέλα της στις ΗΠΑ προχωρά η Tesla, μετά τη χθεσινή «βουτιά» της μετοχής και καθώς έχουν περάσει μόλις λίγα 24ωρα από τον τελευταίο γύρο μειώσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Tesla αύξησε τις τιμές για τα μοντέλα S και X στις ΗΠΑ, με την τιμή των παραλλαγών των premium sedans Model S και των σπορ οχημάτων Model X να αυξάνεται κατά 2.500 δολ., ή κατά περίπου 2% έως 3%. Οι πιο πρόσφατες τιμές και των δύο μοντέλων ανέρχονταν στα 87.490 δολ. και 97.490 δολ., αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι χθες στη συνεδρίαση της Wall Street, η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 10%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 3 Ιανουαρίου, αφ'ότου ο CEO της εταιρείας Έλον Μασκ άνοιξε «παράθυρο» για νέες μειώσεις στις τιμές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ζήτηση.

Στο μεταξύ, η Deloitte ενημέρωσε το προσωπικό ότι θα περικόψει περίπου 1.200 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με την επιχείρηση να αποτελεί την τελευταία από τις τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες παγκοσμίως που προχωρούν σε απολύσεις. Οι απολύσεις αφορούν το 1,5% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, αλλά θα είναι επηρεάσουν περισσότερο τομείς όπως η χρηματοοικονομική συμβουλευτική, που πλήττεται από την πτώση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Εμπορεύματα

Οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, κλείνοντας κάτω από τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες. Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου έχασε 28,60 δολάρια ή 1,4% κλείνοντας 1.990,5 ανά ουγγιά στην Comex. Αυτό ήταν και το πρώτο κλείσιμο κάτω από τα 2.000 δολάρια, όπως επίσης και το χαμηλότερο κλείσιμο, από τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Για την εβδομάδα έχασε 1,3%. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου έχασε 32 σεντς ή 1,2% στα 25,06 δολάρια η ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 18,70 δολάρια ή 1,2%, στα 1.607,40 δολάρια η ουγγιά, προσθέτοντας 7,4% στην εβδομάδα, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 31,10 δολάρια ή 2,8%, στα 1.138,70 δολάρια η ουγγιά, με κέρδη 8% στην εβδομάδα. Ο χαλκός παράδοσης Μαΐου έχασε 5 σεντς ή 1,1%, στα 3,98 δολάρια η λίβρα, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,1%.

Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές στα συμβόλαια πετρελαίου την Παρασκευή, αν και έκλεισαν με πτώση 5% για την εβδομάδα. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 50 σεντς ή 0,7%, στα 77,87 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI έχασε 5,5%. Το brent παράδοσης Ιουνίου πρόσθεσε 56 σεντς ή 0,7% στα 81,66 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 5,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: «Γκάζι» στην επιχειρηματική δραστηριότητα δείχνουν τα στοιχεία του PMI

Amadeus Capital: Η κρίση που «ισοπέδωσε» την SVB ήταν τραπεζική και όχι τεχνολογική

Ψήφος εμπιστοσύνης στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ από τον «βασιλιά» των ομολόγων

gazzetta
gazzetta reader insider insider