«Δημοσιονομικές» πιέσεις στις ευρωαγορές για την Τετάρτη

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δημοσιονομικές» πιέσεις στις ευρωαγορές για την Τετάρτη
Μόνο το χρηματιστήριο της Ισπανίας κατάφερε να κινηθεί ανοδικά για τη συνεδρίαση στο μέσο της εβδομάδας.

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν για την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για ενδεχόμενες νέες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και με την προσοχή να παραμένει στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ψηλά στην προσοχή των επενδυτών βρέθηκαν οι θέσεις της Κομισιόν για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Επιτροπή προκρίνει μεγαλύτερο έλεγχο επί των οικονομικών τους από τις κυβερνήσεις, αλλά και επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, παράλληλα με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Επί της ουσίας, δηλαδή, οι χώρες θα αναλαμβάνουν οι ίδιες τον καθορισμό των σχεδίων για τη μείωση χρέους και ελλείμματος (με τον τελευταίο λόγο να έχει πάντως η Κομισιόν), με πάγια όμως την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις - επενδύσεις.

Εξάλλου, οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική της πολιτική την ερχόμενη εβδομάδα. Μιλώντας από το Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους κινδύνους στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προσοχή. Σε αυτούς ο Ντε Γκίντος συμπεριέλαβε τον δομικό πληθωρισμό ο οποίος παραμένει επίμονα υψηλός εν αντιθέσει με τον ονομαστικό πληθωρισμό, αλλά και τις χρηματοπιστωτικές αναταραχές οι οποίες «έρχονται» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αρχής γενομένης της κατάρρευσης της SVB.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,80% στις 463,32 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 0,72% στις 4.436 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,47% στις 7.854 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έγραψε απώλειες 0,49% στις 15.793 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 διολίσθησε 0,86% στις 7.466 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,54% στις 27.105 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,05% στις 9.294 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πτώση σημείωσε την αγορά της Γερμανίας η μετοχή της Puma, αφότου η εταιρεία αθλητικής ένδυσης ανέφερε πως τα περιθώρια κέρδους παραμένουν υπό πίεση εξαιτίας του υψηλότερου κόστους.

Απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της GlaxoSmithKline στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την εταιρεία να αναφέρει για το α' τρίμηνο προσαρμοσμένα κέρδη 0,37 λιρών/μετοχή έναντι εκτίμησης για κέρδη 0,33 λιρών/μετοχή. Τα έσοδα της φαρμακευτικής Ανήλθαν περίπου στα 7 δισ. λίρες, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση στα 6,5 δισ. λίρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ισχύς των ευρωαγορών στο έλεος μιας ύφεσης στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider