Η ισχύς των ευρωαγορών στο έλεος μιας ύφεσης στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ισχύς των ευρωαγορών στο έλεος μιας ύφεσης στις ΗΠΑ
Η Ευρώπη έχει οδηγήσει τις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές σε υψηλότερα επίπεδα το φετινό έτος αλλά αυτού του είδους η υπεραπόδοση αναμένεται να περιοριστεί καθώς οι ούριοι για την ευρύτερη περιοχή άνεμοι επιβραδύνονται.

Η Ευρώπη έχει πάρει τα ηνία της ανόδου μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών φέτος, αλλά αυτού του είδους η υπεραπόδοση αναμένεται να περιοριστεί καθώς οι ούριοι για την ευρύτερη περιοχή άνεμοι επιβραδύνονται, ειδικά τη στιγμή που οι στρατηγικοί αναλυτές κάνουν λόγο για ύφεση στις ΗΠΑ, σημειώνεται σε ανάλυση του Bloomberg.

Η υπεροχή της Ευρώπης επί των ΗΠΑ διαρκεί εδώ και περίπου επτά μήνες. Ενώ ο Stoxx 600 έχει αυξηθεί 10% φέτος, ξεπερνώντας την άνοδο κατά 7,7% του δείκτη S&P 500, ο Euro Stoxx 50, ο δείκτης αναφοράς για τις κορυφαίες εταιρείες της Ευρωζώνης, έχει καταγράψει άνοδο 16%. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει αυξηθεί κατά 48% σε όρους δολαρίου, ποσοστό τριπλάσιο σε σύγκριση με αυτό του S&P 500 στο ίδιο διάστημα.

Οι αναλυτές της Citi, οι οποίοι αναμένουν ύφεση στις ΗΠΑ αργότερα φέτος, παρατηρούν ότι τα τελευταία 30 χρόνια, η Ευρώπη δε μπορούσε να αποφύγει μια συρρίκνωση των κερδών ανά μετοχή όταν συνέβαινε το αντίστοιχο στις ΗΠΑ. «Ακόμη και εάν το αμερικανικό και ευρωπαϊκό ΑΕΠ δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, τα κέρδη ανά μετοχή μπορούν να το κάνουν».

Το δυνατό ξεκίνημα της Ευρώπης φέτος βοηθήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας έδωσε τεράστια ώθηση σε μια περιοχή που έχει τάση προς τις κυκλικές μετοχές που επωφελούνται από τα θετικά οικονομικά νέα. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, τα επιτόκια δεν έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο στις ΗΠΑ, προσφέροντας ένα σχετικά καλύτερο υπόβαθρο για τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Όμως οι ευνοϊκές οικονομικές εκπλήξεις για την περιοχή χάνουν το μομέντουμ τους. Ενώ τα δεδομένα για τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης παραμένουν σε θετικό επίπεδο, οι τελευταίες μετρήσεις ήταν πιο αδύναμες και η ισχυρή ανάκαμψη στον δείκτη υπηρεσιών PMI μπορεί να αντιστραφεί στο εξής. Γι' αυτό και οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν πως πλησιάζει η ώρα της ρευστοποίησης κερδών στις ευρωαγορές, παρότι δεν έχουν υποβαθμίσει ακόμη τη σύστασή τους για την περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider