Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων προς τις τράπεζες αλλά και προς τα mezzanines αυτών, με τον Απρίλιο να βρίσκει την αγορά χαμηλότερα από τις 1.100 μονάδες.
Κάπως έτσι, ο Απρίλιος έφυγε και το «Sell in May and Go Away»...επιστρέφει στις σκέψεις των επενδυτών και μάλιστα σε ένα αρκετά πιεστικό περιβάλλον για τις αγορές, με τη Fed και την ΕΚΤ να μην αφήνουν από τα χέρια τους το όπλο των αυξήσεων στα επιτόκια.
Βέβαια οι πιο αισιόδοξοι ευελπιστούν πως οι κεντρικές τράπεζες δε θα ρίξουν την παγκόσμια οικονομία στα βράχια, αν και ο δομικός πληθωρισμός η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και τα κόλπα του καρτέλ με το πετρέλαιο δημιουργούν πρόσθετες αντιξοότητες.
Ως προς το ΧΑ, οι επενδυτές στράφηκαν προς τις τράπεζες και τα mezzanines, με τη Sunrise Mezz που βασίζεται στην τιτλοποίηση της Πειραιώς βούλιαξε κατά 9,89% ενώ η Phoenix Vega επίσης που βασίζεται σε τιτλοποίηση της τράπεζας να υποχωρεί κατά 1,78%. Sell off και για την Cairo Mezz στη βάση της τιλοποίησης Cairo της Eurobank που έκλεισε στο -8,13%.
Φυσικά, οι επιθέσεις των πωλητών πέρασαν και στους τίτλους των τραπεζών, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,32%, την ΕΤΕ κατά 1,86%, τη Eurobank κατά 3,25% και την Πειραιώς να σημειώνει απώλειες 1,38% στα 2,14 ευρώ.
Από την άλλη, η Goldman Sachs συνεχίζει να αβαντάρει τις τράπεζες και να ενισχύει το εγχώριο επενδυτικό «story». Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές στόχους στα 6,20 ευρώ (από 5,40 ευρώ) στα 2,75 ευρώ (από 2,20 ευρώ) και στα 1,70 (από 1,60 ευρώ) αντίστοιχα. Από την άλλη, διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο πλέον στα 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ, προηγουμένως.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της Jefferies που παρουσίασε το insider.gr για τις τράπεζες με φόντο την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, σημαντική εξέλιξη σύμφωνα με το insider.gr ο δρόμο που ανοίγει για ακόμη μεγαλύτερα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με στόχο την «κατάργηση» των πλειστηριασμών στην πράξη για τους συνεργάσιμους οφειλέτες, η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με την Fortress για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO (Discounted Payoff) και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε ανοίγματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικά εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία.
Ως προς τα εταιρικά αποτελέσματα, κατασκευαστικό ανεκτέλεστο «μαμούθ» στα 5,3 δισ. ευρώ (ιστορικό υψηλό, με 2,9 δισ. υπογεγραμμένες συμβάσεις και 2,4 δισ. προς υπογραφή), προσαρμοσμένο EBITDA στα 661,8 εκατ. ευρώ (από 323,5 εκατ.), ταμειακά διαθέσιμα σχεδόν στα 1,5 δισ. ευρώ, μειωμένος συντελεστής Καθαρού Χρέους/Προσαρμοσμένο EBITDA στο 2.3x (από 3x), δυναμικό come back στις οδικές παραχωρήσεις (+4,2% έναντι 2019) μεγάλα ενεργειακά έργα και εμβληματικά projects (ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο στο Καστέλι, Εγνατία Οδός με την υπογραφή της σύμβασης να αναμένεται μέσα στο β’ εξάμηνο 2023, Καζίνο στο Ελληνικό που αναμένεται να εκκινήσει η κατασκευή εντός του έτους, μονάδα Κομοτηνής 877MW κ.α.) αποτελούν, μεταξύ άλλων παραμέτρων, ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης αλλά και προοπτικής για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον μεγαλύτερο όμιλο σε κατασκευές - υποδομές αλλά και Παραχωρήσεις (θα διαχειρίζεται 1.500 χλμ. οδικών αξόνων). Ο όμιλος αναμένει περίπου 700 εκατ. ροές μετρητών μέχρι τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης το 2037 για Νέα και Κεντρική Οδό.
Επιστρέφοντας στα υψηλά πατώματα του ΧΑ, οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ κράτησαν μερικώς και άντεξαν στις πιέσεις, ενώ η Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 1,05% διαμορφώνοντας ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου στα 26,30 ευρώ. Στα 27,40 ευρώ η ΕΕΕ, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί κατά 1,20%.
Περιορισμένες απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,32%), Intrakat (-0,37%), που κλιμακώθηκαν σε Aegean, MOH και Ελλάκτωρ.
Κέρδη ακόμη και σε αυτό το πτωτικό τοπίο για Cenergy, Viohalco.
Τέλος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 1.085,11 μονάδες με το τζίρο σε χαμηλά επίπεδα ήτοι στα 57,524 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,1% για τον FTSE 25 στις 2.624 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πτώση 2,37% στις 794,86 μονάδες.
Επιπλέον, σε επίπεδο μήνα ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 1,58%, ο FTSE 25 κατά 2,66% και ο τραπεζικός στο 1,64%.