Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα στις τραπεζικές πιέσεις - Με θετικό πρόσημο κλείνει και ο Απρίλιος

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα στις τραπεζικές πιέσεις - Με θετικό πρόσημο κλείνει και ο Απρίλιος
Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να τερματίζουν οι ευρωαγορές, κόντρα στις πιέσεις που δέχθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον τραπεζικό κλάδο να κλείνει πάντως στο «κόκκινο».

Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να τερματίζουν οι ευρωαγορές, κόντρα στις πιέσεις που δέχθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον τραπεζικό κλάδο να κλείνει πάντως στο «κόκκινο».

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 466,64 μονάδες, με τις τράπεζες να χάνουν όμως 1,4%. Ο δείκτης, στο σύνολο του Απριλίου, σημείωσε κέρση της τάξης του 1,87%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 0,50% φθάνοντας στις 7.879,57 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,10% κλείνοντας στις 7.491,50 μονάδες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να διαμορφώνεται 0,77% υψηλότερα στις 15.922,38 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB, εν τω μεταξύ, υποχώρησε κατά 0,30% στις 27.077,44 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,79% στις 9.241 μονάδες.

Οι επενδυτές είχαν να αφομοιώσουν τα τελευταία μάκρο, όπως επίσης και έναν ακόμα γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες γύρω από την αμερικανική First Republic άσκησαν πιέσεις και στις μετοχές στην Ευρώπη.

Την παρασκευή ανακοίνωσε μεγέθη και η βρετανική τράπεζα Natwest, η οποία είδε το καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο να βελτιώνεται 7 μονάδες βάσης από το προηγούμενο τρίμηνο, στο 3,27%. Η μετοχή της γνώρισε απώλειες 3,7%.

Παράλληλα, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη σε ετήσια βάση, ωστόσο κατάφερε να υπερβεί τις εκτιμήσεις. Η αυτοκινητοβιομηχανία αύξησε το outlook για της πωλήσεις των μικρών φορτηγών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως οι πωλήσεις οχημάτων θα καταλήξουν στο άνω όριο του εύρους των προβλέψεων.

Τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατάφεραν να ξεπεράσουν και οι Astrazeneca, Unilever και Carlsberg.

Στο «μέτωπο» των μάκρο, στο 1,3% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, «κατεβάζοντας ρυθμό» σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ τόσο της Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,3% το α' τρίμηνο του 2023, τη στιγμή που το προηγούμενο τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης είχε «τρέξει» με ρυθμό 1,8% και στην ΕΕ με 1,7%.

Σε τριμηνιαία βάση, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηξε κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι το δ'τρίμηνο του 2022, η Ευρωζώνη σημείωσε μηδενική ανάπτυξη, ενώ στην ΕΕ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1%, σε τριμηναία βάση.

Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και μένει να φανεί πώς - μαζί με εκείνα για τον πληθωρισμό - θα επηρεάσουν τις αποφάσεις για την επιτοκιακή πολιτική.

Παράλληλα, η οικονομία της Γαλλίας ανακάμπτει στις αρχές του 2023, αψηφώντας τους φόβους ότι οι κινητοποιήσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα περιόριζαν τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ ενισχύεται η πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να αποφεύγει την ύφεση. Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% μετά από ένα σταθερό τέταρτο τρίμηνο, χάρη στην ανάκαμψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η οποία παρέμεινε σταθερή μετά την πτώση κατά 1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη, η Γερμανία δεν έχει αποφύγει ακόμη την ύφεση. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, η γερμανική οικονομία έμεινε στάσιμη στο α' τρίμηνο του έτους, έπειτα από συρρίκνωση 0,5% σε βάση τριμήνου στο δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες μετοχές πίεσαν περαιτέρω το Χρηματιστήριο

«Καμπανάκι» για First Republic: Kίνδυνος αποκλεισμού από τo «παράθυρο» έκπτωσης της Fed

Στο «φως» η έκθεση της Fed για την κατάρρευση της SVB - Αίτια, ευθύνες και αυστηρότεροι κανόνες εν όψει

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider